Ebben rejlik a dubaji csoki-őrület titka
Arab finomság hódít Magyarországon: több fogyhat belőle idén karácsonykor, mint bejgliből
A szakértők szerint idén lassan már keresettebb lesz a dubaji csoki a bejglinél, ami azért is megdöbbentő, mert ez az arab finomság csak nemrégiben robbant be a köztudatba. A dubaji csoki azonban páros lábbal rúgta ránk az ajtót, ma pedig már ínyencek, influenszerek és a legnagyobb gourmet-szakemberek is dubaji csokilázban égnek. De mi is az a dubaji csoki és miben rejlik ennek az új, ízlelőbimbókat lerohanó őrületnek a titka?
Jakabfi Dávid patissier, a modern cukrászat egyik kiemelkedő alakja hazánkban, aki számos nemzetközi gasztrinómiai megmérettetésen is bizonyított már. A desszertséf szerint a dubaji csoki olyan népszerűségre tett szert rövid idő alatt, hogy a nagy hagyományokra visszatekintő bejglit is kenterbe verheti hamarosan, a népszerűsége pedig a legnevesebb hazai cukrászdákat is elérte. A magyar cukrászdákban és egyes cukrászdákban is készítik ezt a finomságot, amit azonnal el is kapkodnak.
„Mindig a fogyasztók diktálják a divatot, tőlem pedig most a közönségem ezt kéri. A dubaji csoki, ahogyan a nevéből kiderül, egy dubaji édesség, ami a lényege, hogy a török tészta, a kadayif, ami a mi cérnametéltünkhöz hasonlít, megpirítva szirupos édességekhez is előszeretettel hasznosít. A másik alapját a pisztácia adja, Irán ugyanis hatalmas pisztáciatermesztő, és a világ minden tájára szállítják a pisztáciapasztát, amivel mi is dolgozunk” – magyarázta a desszertséf.
A dubaji csoki egyébként egy speciális arab édesség, a „Can’t Get Knafeh of It” különleges csokoládéja, amely a közel-keleti konyha egyik híres desszertjét, a knafeh-t ötvözi a csokoládéval. A csokoládé különlegessége, hogy egy tejcsokoládéba burkolt desszertről van szó, amelyen belül ropogós kataifi tésztát, pisztáciakrémet és tahinit – vagyis szezámpasztát – tartalmaz. Ez a kombináció pedig egyedülálló íz- és textúraélményt nyújt. Ezt a desszertet egyébként a dubaji Fix Desert Chocolatier, egy nagy népszerűségre tett szert legfőképpen a TikToknak, ami miatt Magyarországra is begyűrűzött. Ezt a jelenséget Jakabfi Dávid is jól ismeri, akinek a videói szintén milliós nagyságrendű nézettségnek örvendenek.
Pisztácia, de töményen
„Természetesen ez az édesség akkor a legfinomabb, ha eredetileg hozzávalókból készül mi is a tőlünk megszokott minőségben készítjük és száz százalékos pisztáciát rakjuk bele. Ez az édesség, amiből nem szabad kispórolni a minőséget. A sikere azonban olyan nagy, hogy a törzsvásárlóink már legtöbbször inkább ezt választják a bejgli helyett és könnyen lehet, hogy idén karácsonykor ebből nagyobb mennyiséget kell készíteni, mint bejgliből, ugyanis már most a jövő évre veszünk fel rendeléseket”
– fejtette ki a desszertséf, aki december 21-én tart dubaji csokivásárt a Nagykanizsán, a Jakabkúti utca 5 szám alatt található műhelyében , ahol rendszeresen részt vehetnek az érdeklődők a különböző csoki- illetve desszert tanfolyamain is.
A közösségi máris számos recept kering a dubaji csok elkészítésével kapcsolatban, ami sok oldalakon otthon is megpróbálkozik a finomság elkészítésével több-kevesebb sikerrel. Jakabfi Dávid szerint azonban nem mindegy, hogyan fogunk neki. A desszertséf jól ismeri már a pisztáciás finomságokat, hiszen rendszeresen készít édességeket pisztácia felhasználásával, ami nagy népszerűségnek örvend. A desszertséf akkor kezdett el kacérkodni a dubaji csoki gondolatával, amikor több csokoládébolt is megkereste, ami miatt egyéb csokoládé-termékek készítéséhez is kedvet kaptunk.
„Az a lényege, hogy a töltelék krémes maradjon, mégis legyen egy tartása a csokoládénak, különben könnyen sérülhet. Az általunk készített édesség esetében magas a töltelék aránya, ezen belül pedig a szokásoshoz jóval nagyobb a pisztácia-tartalom.”