Csokihab tortácska

2974. Karácsonyi mousse torta http://www.nosalty.hu/ajanlo/karacsonyi-mousse-torta Karácsonyi mini mousse torta Hozzávalók (6 db-hoz) A kekszalaphoz: 18 dkg speculoos keksz vagy mézes keksz 6 evőkanál vaj 3 kiskanál kakaópor Az étcsokoládés habhoz: 10 dkg jó minőségű étcsokoládé 2,5 dl tejszín 1 narancs reszelt héja 3 zselatinlap A fehércsokoládés habhoz: 10 dkg fehércsokoládé 2,5 dl tejszín 3 zselatinlap a tetejére fehér és feketecsokireszelék Először a desszertgyűrűket kibéleljük sütőpapírral és tepsire vagy lapos tányérra helyezzük őket. A kekszet ledaráljuk és hozzáadjuk a kakaóport és az olvasztott vajat. Alaposan elkeverjük, majd a formák aljára kanalazzuk, és jól belenyomkodjuk. Az étcsokis részhez a 0,5 dl tejszínt felmelegítjük, majd összekeverjük az olvasztott csokival és a narancs reszelt héjával. Langyosra hűtjük. A maradék 2 dl hideg tejszínt kemény habbá verjük és óvatosan a csokis részhez keverjük. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd mikróban addig melegítjük, amíg el nem olvad. Egy kevés csokis habot a zselatinhoz keverünk, ezzel lehűtjük a zselatint és ezt a keveréket öntjük vissza a csokoládéba. Szétosztjuk a formákban és hagyjuk megdermedni. A fehér csokis részt ugyanígy készítjük el. Ha az is megdermedt, a tetejét csokireszelékkel díszítjük. REcept: Dosso Gábor. Fotó: Szóllósi Kiss Orsi

Hozzávalók 6 darabhoz:

A kekszalaphoz:

20 dkg (mézes) keksz

6 ek. vaj

3 tk. kakaópor

Az étcsokoládés habhoz:

2,5 dl tejszín

10 dkg étcsokoládé

1 narancs reszelt héja

3 zselatinlap

A fehércsokoládés habhoz:

10 dkg fehércsokoládé

2,5 dl tejszín

3 zselatinlap

csokoládéforgács a díszítéshez

Elkészítés:

1. Szükségünk lesz 6 db desszertgyűrűre (ha nincs, készítsük egy nagyobb tortaformában). Nagy tepsit vagy tálcát kibélelünk sütőpapírral, rárakjuk a tortagyűrűket.

2. A kekszet ledaráljuk, hozzáadjuk a kakaóport és az olvasztott vajat. Alaposan elkeverjük, majd a formák aljára kanalazzuk, és jól belenyomkodjuk.

3. Az étcsokoládés habhoz fél dl tejszínt felmelegítünk, majd felolvasztjuk benne az étcsokoládét. Elkeverjük a narancs héjával. Langyosra hűtjük. A maradék 2 dl hideg tejszínt kemény habbá verjük és óvatosan a csokis részhez keverjük. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, és melegítve felolvasztjuk. Elkeverjük kevés csokis krémmel, majd a krém egészéhez adjuk. Szétosztjuk a formákban és hagyjuk megdermedni (2 óra).

4. A fehér csokis részt ugyanígy készítjük el, az étcsokira simítjuk. Ha ez is megdermedt (kb. 2 óra), a tetejét csokiforgáccsal díszítjük.

Munka: kb. 1 óra

Fogyasztható: kb. 5 óra múlva

1 adag: 580 kcal