Borlepárlási támogatás segíti a borászatokat

    A borpiaci nehézségek kezelése érdekében az Agrárminisztérium (AM) 1,6 milliárd forint keretösszeggel támogatást biztosít a borászatok számára védett eredetű rozé- vagy vörösborok lepárlására – tájékoztatta a tárca szombaton az MTI-t.

    Közleményükben emlékeztetnek, az Európai Unióban az elmúlt évek gazdasági nehézségei miatt komoly értékesítési nehézségek sújtják a bortermelőket, elsősorban a rozé- és a vörösborok esetében.


    A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának kezdeményezésére idén 1,6 milliárd forintos keretösszeggel legfeljebb 90 ezer hektoliter rozé- és vörösbor lepárlása valósulhat meg támogatott módon, ami alternatív bevételi lehetőséget jelent azoknak a termelőknek, akik kapacitáshiánnyal vagy eladási gondokkal küzdenek – írták.


    A támogatás mértékének megállapítása a lepárlásra szánt bor tényleges alkoholtartalma alapján történik, így egy liter bort 150 és 180 forint közötti nettó áron vesz át a lepárló. Egy bortermelő legfeljebb 2500 hektoliter borászati terméket szállíthat be az intézkedésben részt vevő lepárlóüzemek valamelyikébe; a beszállított bor csak védett eredetű, azaz oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott rozé- vagy vörösbor lehet, a tényleges alkoholtartalma pedig nem lehet kevesebb mint 11,5 százalék – olvasható a közleményben.


    A támogatást a lepárlóüzem igényelheti és teljes mértékben át kell adnia azt a beszállító borászat részére. A beszállítási lehetőség a lepárlóüzem felé a tervek szerint a rendelet megjelenése után néhány nap múlva már megnyílhat – tették hozzá.


    Az intézkedés nyomán az érintett szegmensben érzékelhetően csökkenhet a kínálati nyomás, megkönnyítve ezzel a szüret menetét, emellett a támogatás segítségével a magyar gazdák magasabb áron tudják értékesíteni a megtermett szőlőjüket – írta az Agrárminisztérium.


    A részletes támogatási feltételek a boraszat.kormany.hu/leparlas2023 oldalon érhetőek el.