Azoknak, akik karácsonyi lázban égnek
Már csak néhány nap és itt az év talán legjobban várt időszaka. Akár karácsony, akár szilveszter, az ünnepi ízek mindenkit képesek elvarázsolni, főleg, ha egy üde koktél formájában csábítanak.
HALLGASS PODCASTOT PIÁLÁS KÖZBEN IS!
„Mrs. Millicent’s Christmas Special” – Szakály Péter Soma koktélja
Szükséges eszközök:
30 mL-es rövides pohár, 3 dL-es befőttesüveg, citromfacsaró, szűrő, kés, hámozókés, cseppentő/pipetta (opcionális), jégkocka tartó, egy szélesebb és egy szűkebb szájú műanyag pohár, pezsgőspohár (kehely)
Hozzávalók és azok elkészítése:
• 1 rövides pohárnyi (30 ml) Christmas infused Mrs. Millicent gin
• 2/3 rövides pohárnyi (20 ml) Cointreau
• 2/3 rövides pohárnyi (20 ml) frissen facsart citromlé
• 2/3 rövides pohárnyi (20 ml) karamell szirup
• 5 csepp 20%-os tengerisó oldat (opcionális)
Christmas infused Mrs. Millicent gin: 3 dl-es befőttesüvegben, 100 ml Mrs. Millicent
ginbe áztassunk be 2 fahéjrudat, 8-10 szem szegfűszeget, 2 csillagánizs magot, majd hűtőben
tároljuk 16-18 órán keresztül, utána szűrjük le.
Karamell szirup: két lábosba beleöntünk 1-1 pohár kristálycukrot, az egyik láboshoz
hozzáadjuk egy fél citrom levét (ezt fogjuk karamellizálni), a másikhoz 1 pohár vizet öntünk,
majd egyszerre kezdjük el a két lábost melegíteni, közepes lángon. A karamellizálni kívánt
cukrot a citromlével folyamatosan kevergetjük, a cukorszirupot elég néha megkeverni. A
karamellizálandó cukor megolvad, és habos lesz a teteje, addig kevergetjük, míg barna,
karamellszínű nem lesz. Ezután több részletben adjuk hozzá a 6-8 percig forralt cukorszirupot,
és még 5 percig kevergessük, majd adjunk hozzá még 1 pohár vizet és azt is keverjük el.
Hűtőben tároljuk.
Ez a végeredményben 1:1 cukor:víz arányú karamell szirup hidegen is kezelhető, és könnyen
elegyedik a többi hozzávalóval.
20%-os tengerisó oldat: 20 g tengerisót oldjunk fel 80 g (80 ml) vízben.
A koktél elkészítése:
A szélesebb szájú műanyag pohárba összeöntjük a hozzávalókat, majd a szűkebb műanyag
pohárral egymásba illesztve 10-12 db jéggel, 12-15 másodperc alatt összerázzuk, és a pezsgős
kehelybe szűrjük. Narancshéjjal díszítsük tetszés szerint.
Forrás: Just Creative
Fotó: MrsMillicent/Talabér Géza, Neményi Márton
8+1 házi készítésű ünnepi koktél, hogy te lehess a szilveszteri buli sztárja >>>