Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

Az Intuitív Étkezés… 

Posted on 2022-06-222022-06-20 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on X (Twitter) Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

TUDTA-E?

  • nem egy diéta, hanem egy együttérző, öngondoskodó étkezési keretrendszer: ösztöneink, érzelmeink és gondolataink dinamikus összjátéka.
  • rendszerének megfogalmazása két amerikai dietetikus, Evelyn Tribole és Elyse Resch nevéhez köthető.
  • egy tudományos bizonyítékokon alapuló megközelítés.
  • nem a testtömegcsökkentésre, hanem az egészséges életmód megvalósításának támogatására összpontosít.
  • magában foglalja, hogy az egészségi állapotunk nem pusztán a testméretünktől függ.
  • megvalósítása során az ételekkel való kapcsolatunk ugyanolyan fontos, mint az, hogy mi kerül a tányérunkra.

KULCSSZAVAK: intuitív étkezés, interoceptív tudatosság, testsúly stigmatizáció, testsúlykontroll, mentális egészség

AZ INTUITÍV ÉTKEZÉS MÓDSZERÉNEK HÁTTERE

Manapság két megközelítés létezik az egészségügyben a súlyfelesleg kezelésére: egyfelől a testsúlyközpontú megközelítés, amely elsősorban az egyén testtömegét és annak szabályozását helyezi előtérbe az egészségi állapot meghatározásában, másfelől anem testsúlyközpontú megközelítés, amely az egészségi állapotot több szemszögből közelíti meg. Ez utóbbi arra helyezi a hangsúlyt, hogy a testtömegcsökkentésre irányuló módszerek mellőzésével javítsa az egészségi állapotot, továbbá, hogy a testtömeg alapú stigmatizációtól mentes ellátást biztosítson (1).

A testsúlyközpontú megközelítés keretein belül a legtöbb testsúlykontroll-stratégia kizárólag a korlátozott energiatartalmú étrendet és a fokozott fizikai aktivitást hangsúlyozza. Az életmódváltó programok, amelyek az étrendi korlátozást megnövekedett testmozgással kombinálják, csak rövid távon eredményeznek klinikailag számottevő mértékű fogyást, a hosszú távú sikerességéről azonban csekély bizonyíték áll rendelkezésre (2). 

A testsúlykontrollra irányuló diétázás negatív következményei több szinten is megjelenhetnek az életünkben: fizikai szinten például a lelassult anyagcsere, falásrohamok, folyamatos fáradtság, testsúlyingadozás, nőknél a menstruáció kimaradása (3). A fentieken túl az állandó diétázással járó sikertelenség és bukás érzése mentális szinten is kihathat: pl. ételek körüli kényszeres gondolatok jelenhetnek meg, leküzdhetetlen sóvárgást érezhetünk bizonyos ételek iránt, a diétázó felerősödött testképzavarral, alacsony önértékeléssel, hangulatingadozással, vagy az ételek körül érzett szorongással küzdhet (4,5).

Mindezek ellenére a köztudatban továbbra is a – mennyiségben, minőségben vagy időben – korlátozó diéta követése jelenti a megoldást a testsúlykontrollra, és az egészség problémákkal, a testsúllyal kapcsolatos aggodalmak csillapítására. Ezzel párhuzamosan azonban mégis azt látjuk, hogy az elhízással kapcsolatos statisztikák nem változnak az elvárt irányba. Mivel a testsúly kialakulásában nem csak az étkezés és a testmozgás, hanem számos egyéb tényező is szerepet játszik (pl. genetika, környezet, szocio-ökonómiai státusz, iskolázottság stb.), ennek megfelelően a megoldás sem pusztán az előbbiek megváltoztatásában keresendő.

A fentiekkel szemben a nem testsúlyközpontú megközelítés ösztönzi a pozitív testkép kialakítását és a különböző testformák és -méretek elfogadását; az egyéni táplálkozási szükségleteket, beleértve az éhség-, jóllakottság érzet, és az élvezetet tiszteletben tartó étkezést; illetve az egyénnek megfelelő, életszínvonalat javító testmozgás népszerűsítését. (6,7)

Az Intuitív Étkezés a nem testsúlyközpontú megközelítésen belül egy módszer, amely azt hivatott segíteni, hogy a diétázás hatására az ételekkel és a testünkkel megromlott kapcsolatunk helyreálljon. Ez a megközelítés magában foglalja, hogy az egészségi állapotunk nem pusztán a testméretünktől függ, illetve azt, hogy az ételekkel való kapcsolatunk ugyanolyan fontos, mint az, hogy mi kerül a tányérunkra. Az Intuitív Étkezés tehát nem a súlycsökkentésre, hanem az egészséges életmód megvalósulásának támogatására összpontosít, hangsúlyt fektetve a testalkat és a testméret elfogadására, az étrendi korlátozások mellőzésére és az egészségmegőrző szokások kialakítására (8). 

Az Intuitív Étkezés hatékonyságát az erre irányuló kutatásokban egy 23 elemből álló validált kérdőívvel vizsgálják (Intuitív Étkezés-2 Skála) (9). Ezzel a kutatási eszközzel az Intuitív Étkezés négy dimenzióját értékelik: a fizikai okok helyett érzelmi okokból történő étkezést; az étkezés korlátozottságát; az éhség és jóllakottság jeleire való támaszkodást; a testi működés és az ételválasztás összefüggését, mely során az étel vagy az étkezés fogyasztását követően – az ízeken túl milyen fizikai hatást érzékelünk (például élénkség, puffadás).

Felhasznált irodalom

  1. Tylka, T., Annunziato, R., Burgard, D., Daníelsdóttir, S., Shuman, E., Davis, C., et al. (2014). The weight-inclusive versus weight-normative approach to health: evaluating the evidence for prioritizing well-being over weight loss. Journal of Obesity, 4(40), 1-18.
  2. Tomiyama, A., Ahlstrom, B., & Mann, T. (2013). Long-term effects of dieting: is weight loss related to health?. Social and Personality Psychology Compass, 7(12), 861-877.
  3. Brown, R. E., & Kuk, J. L. (2015). Consequences of obesity and weight loss: a devil’s advocate position. Obesity Reviews, 16(1), 77-87.
  4. Bacon, L., & Aphramor, L. (2011). Weight science: evaluating the evidence for a paradigm shift. Nutrition Journal, 10(1), 1-13.
  5. Schnettler, B., Miranda-Zapata, E., Grunert, K. G., Lobos, G., Denegri, M., & Hueche, C. (2018). Weight fluctuation and diet concern negatively affect food-related life satisfaction in Chilean male and female adolescents. Frontiers in Psychology, 9, 1013.
  6. Dimitrov Ulian, M., Pinto, A., de Morais Sato, P., B. Benatti, F., Lopes de Campos-Ferraz, P., & Coelho, D. et al. (2018). Effects of a new intervention based on the Health at Every Size approach for the management of obesity: The “Health and Wellness in Obesity” study. PLOS ONE, 13(7), e0198401.
  7. (ASDAH) Association for Size Diversity and Health. Available at: https://www.sizediversityandhealth.org/. 2022.05.25.
  8. Linardon, J., Tylka, T. L., & Fuller‐Tyszkiewicz, M. (2021). Intuitive eating and its psychological correlates: A meta‐analysis. International Journal of Eating Disorders, 54(7), 1073-1098.
  9. Tylka, T. L., & Kroon Van Diest, A. M. (2013). The Intuitive Eating Scale-2: item refinement and psychometric evaluation with college women and men. Journal of counseling psychology, 60(1), 137–153.
  10. Tylka, T.L., et al., The weight-inclusive versus weight-normative approach to health: evaluating the evidence for prioritizing well-being over weight loss. J Obes, 2014. 2014: p. 983495.
  11. Stevenson R.J., Mahmut M., Rooney K. (2015). Individual differences in the interoceptive states of hunger, fullness and thirst. Appetite 95, 44-57.
  12. Stice, E., K. Burger, and S. Yokum, Caloric deprivation increases responsivity of attention and reward brain regions to intake, anticipated intake, and images of palatable foods. Neuroimage, 2013. 67: p. 322-30.
  13. Tribole, E. & Resch, E. (2020). Intuitive Eating: A Revolutionary Anti-Diet Approach. (4th ed.). St.Martin’s Essentials
  14. Puhl, R. and Y. Suh, Health Consequences of Weight Stigma: Implications for Obesity Prevention and Treatment. Curr Obes Rep, 2015. 4(2): p. 182-90.
  15. Gaesser, G.A. and S.S. Angadi, Obesity treatment: Weight loss versus increasing fitness and physical activity for reducing health risks. iScience, 2021. 24(10): p. 1029

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on X (Twitter) Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:dietetikus, dietetikusok, Intuitív Étkezés, Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Feltét-kisokos pizzákhoz
Next Post: Bio, csökkentett cukortartalmú és mentes élelmiszerekből készültek a grillkülönlegességek

Kapcsolódó anyagaink

  • Kormányzati támogatással bővíti Egerben kapacitását a Stühmer Kft. Gasztropress
  • Ajánlott bevásárlólistát készíteni Gasztropress
  • A fajtaoltalom befektetés a jövő mezőgazdaságába Gasztropress
  • A háztartási élelmiszerbiztonságot ösztönzi a Nébih kampánya Gasztropress
  • Vízpazarlást és tömeges fairtást akadályoznak meg a repoharak gyártói Gasztropress
  • Spenótos pulykás rizottó Gasztropress
A honlap a Médiabirodalom lapcsoport tagja.
2023. október
hKscpsv
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
« szept    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Médiabirodalom lapcsoport tagja.
A Börzsöny Speciális Mentők Egyesület támogatót keres
  • A játszótéren is megjelennek a közösségi autók
  • ABT Urus Scatenato – Az elegancia az erővel találkozik
  • 2023-ban is a Toyota lett a gyártók világbajnoka a WRC-ben
  • A 2024-es Honda NT1100 műszaki adatai
  • Suzuki influencerképző?!
  • Októberben újabb spanyol film a Pannónia felhozatalában
  • Csütörtökön kezdődik a 12. Szemrevaló Filmfesztivál
  • A Nike a legértékesebb ruházati márka a Brand Finance szerint
  • Koltay András: “Komoly etikai kérdéseket vet fel a mesterséges intelligencia használata”
  • Így kerülhetők el a nőgyógyászati ​​rémtörténetek
  • Van képünk hozzá (23.10.03.) –   Nissan Concept 20-23
  • A McLaren Speedtail által inspirált gitár a tökéletes múzsa
  • Van képünk hozzá (23.10.02.) –   Toyota APM Shuttle Cat Bus
  • Jobb, mint a Lego? A MEGA Barbie Corvette klasszikusan menő, és előrendelhető
  • Van képünk hozzá (23.10.01.) –  Toyota GR86 40th Anniversary Limited Edition Japan
  • Csomós Mixiék a Diósgyőr ralin teszteltek az Eb-futamra készülve
  • A Valhalla hibrid szuperautó első prototípusának tesztelése még idén megkezdődik
  • A legjobb üzemanyag fogyasztással rendelkező tehergépkocsi a Scania Super
  • A Siemens Mobility Mireo Plus hidrogénvonata sikeresen teljesítette első tesztútját Bajorországban
  • Éles teszt! Megnyerte első versenyét az új Toyota GR Yaris Rally2
  • Sanyiék a Casio G-Shock DWE-5600HG-1ER “óracsaládra” is rácsodálkoztak
  • Anitával és Sanyival a Toyota Corolla Crosst is körbejártuk
  • Anita és Sanyi a csoDálatoS DS 9 E-Tense modellel is megismerkedett
  • Begurulva a tik-tokon is!
  • Kivételes Land Cruiser 2024 First Edition podcast
  • Világraszóló szenzációról podcastolunk
  • Egy kevéske “alap” Sandero
  • Nincs megállás! A tik-tokon is elindultunk!
  • 2024-es Toyota Land Cruiser First Edition podcast
  • Toyota Land Cruiser 2024 podcast
  • Innovatív superfood, ám sokan még idegenkednek tőle Gasztropress
  • Több mint hat tonna tartósélelmiszert gyűjtött rászorulóknak a BRFK Gasztropress
  • Útra kelt a Magyar Pizzaválogatott a Pizza Világbajnokságra Gasztropress
  • 3 otthon is elkészíthető koktél a nyári felfrissüléshez Gasztropress
  • Nem vicc! a gasztroenterológus figyelmeztet Gasztropress
  • Szia uram! Rágcsa érdekel? Gasztropress
  • A jó ár-érték arány nem elég, a bevásárlóközpontokban sem mindegy, milyen az ételudvar Gasztropress
  • Sütőtökös mandula, dió variációkkal lett az év fagylaltja Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.