Feltét-kisokos pizzákhoz

A legjobb pizza otthon készül: ezeket a feltéteket válaszd, ha biztos sikert szeretnélA pizza egy megunhatatlan étel. Köszönheti ezt leginkább annak, hogy rengetegféleképpen elkészíthetjük. Valaki a visszafogott változatokat szereti, minél kevesebb feltéttel, mások az olaszos ízek helyett inkább a magyaros változatot kedvelik, valaki rengeteg hússal, vannak, akik húsmentesen eszik. Szerencsére a pizza nemcsak finom, elkészíteni is könnyű, így bátran ajánljuk, hogy te is tegyél rá egy kísérletet. Mivel tésztareceptek közül rengeteget találni a neten, inkább a feltétekről gyűjtöttünk össze néhány hasznos tippet. Mit és hogyan tegyél a pizzádra? Cikkünkből kiderül a tökéletes feltét titka.

Kezdjük az alapokkal, vagyis a paradicsomszósszal. Noha tudjuk, egyre több olyan pizza van, aminek nem paradicsomszósz az alapja, hanem például fokhagymás tejföl vagy BBQ szósz, bármelyikről is legyen szó, fontos, hogy ne kenjük fel túl vastagon a tésztára, különben eláztatnánk azt. Ha paradicsomos alapot készítünk, érdemes visszafogottan fűszerezni, hogy a paradicsom természetes íze domináljon (ezért is kifizetődő jó minőségű paradicsomot használni). Cukrozni felesleges, ahogy a fokhagymát is kihagyhatjuk a képletből, utóbbit az olaszok inkább tésztaételeikhez használják. A paradicsomszószt elég megszórni egy kevés sóval, borssal, bazsalikommal, oregánóval.

Sajt

A sajt az egyik leggyakoribb pizzafeltét, mégis sokan rosszul bánnak vele. A sajtot közvetlenül a paradicsomos alapra kell szórni, ha ugyanis a többi feltétre helyezzük, a feltétek (például a kukorica vagy a gomba) nem megpirulnak, hanem inkább megfőnek, az is előfordulhat, hogy félig nyersen maradnak a sajt alatt. Ha autentikus olasz pizzára vágyunk, a trappista sajtot mellőzük, helyette inkább (bivaly)mozzarellát válasszunk. A márványsajt vagy gorgonzola már jóval karakteresebb ízű sajtok, ezekkel érdemes csínján bánni. Ha pedig parmezánnal vagy Grana Padanoval szórnánk meg az ételt, csakis sütés után tegyük, úgy lesz az igazi az összhatás.

Hús a lelke mindennek

Nem kételkedünk abban, hogy a vegetáriánus pizzák is lehetnek finomak, ha viszont rajtunk múlik, a hús elengedhetetlen feltétje a pizzának. Itt két nagy csoportba tudjuk osztani a húsféléket. Az egyikbe azok tartoznak, melyeket csak a sütés végén érdemes rátenni a pizzára, különben ráégnének, ilyen feltét például a sonka is. A bacont és a szalámit viszont a sütés előtt ajánlott a pizzára tenni. Mikor kivesszük a sütőből, a bacon kellemesen ropogós, a szalámi pedig puha és még ízletesebb lesz, tudtuk meg Kovács Pétertől, a Gierlinger termékeket is készítő Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatójától.

A baconszakértő hozzátette, magas hústartalmú, mesterséges adalékanyagoktól mentes szendvicsfeltétjeik tökéletesek pizzákon is. Ízük harmóniát alkot a pizzához leggyakrabban használt fűszerekkel, a bazsalikommal és az oregánóval. Ha nincs egy egész pizzára elegendő húsunk otthon, nyugodtan kísérletezzünk, elegyítsük őket. Osszuk a pizzát két vagy három részre: az egyikre helyezzük egy szelet vékonyra szelt bécsi felvágottat, a másikra szaftosabb karaj szeletet, a harmadik cikkelyt pedig egy harmadik féle hússal, például baconnal fedjük be. Elvégre húsból sosem elég, nem igaz?