Az EU újabb rendkívüli intézkedésekkel támogatja a borágazatot
Újabb rendkívüli intézkedéseket fogadott el kedden az Európai Bizottság, hogy támogassa a borágazatot a koronavírus-válság miatti nehézségek leküzdésében – közölte az uniós bizottság kedden.
Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztos tájékoztatása szerint az új intézkedések révén növekszik a nemzeti támogatási programokhoz biztosított európai uniós hozzájárulás mértéke, valamint a krízislepárláshoz és a tároláshoz előleg is nyújtható.
Az európai uniós hozzájárulás mértéke a nemzeti támogatási programok összes intézkedése révén 70 százalékra nő, miután egy korábbi rendkívüli intézkedés már 50-ről 60 százalékra növelte a támogatás mértékét. Ezáltal a kedvezményezettek pénzügyi segítségben részesülnek.
A rendkívüli intézkedések átmeneti eltérést tesznek lehetővé az Európai Unió bizonyos versenyjogi szabályaitól. Ez legfeljebb hat hónapig tartó időszakra vonatkozik a borágazati szereplők számára, hogy a szektor stabilizálása érdekében – a belső piac működését tiszteletben tartva – piaci intézkedéseket hajtsanak végre, önszerveződés alapján. Például közös népszerűsítő tevékenységeket dolgozhatnak ki, megszervezhetik termékeik közös tárolását, valamint közösen tervezhetik meg a termelést.
Az uniós bizottság engedélyezi a tagállamoknak, hogy előlegkifizetéseket folyósítsanak az érintett gazdasági szereplőknek a válság idején folyamatban lévő lepárlási és tárolási műveletekhez. Az előlegek a költségek akár 100 százalékát is fedezhetik és lehetővé fogják tenni a tagállamok számára, hogy maradéktalanul felhasználják a nemzeti támogatási programjukban az idei évre előirányzott forrásokat.
A borágazat támogatására szolgáló intézkedéseken túl a zöldség- és gyümölcságazatban is 50-ről 70 százalékra emelkedik a termelői szervezetek által irányított programokhoz nyújtott uniós támogatás mértéke, hogy nagyobb rugalmasságot biztosítson a termelői szervezetek számára programjaik végrehajtásához.
A bizottság szerint a borágazat a válság által leginkább sújtott agrár-élelmiszeripari ágazatok közé tartozik, ami a keresletben bekövetkező gyors változásoknak, valamint annak tudható be, hogy az éttermek, bárok és italmérések általános bezárását nem ellensúlyozta az otthoni fogyasztás növekedése.