Az első falatok…

A magyar szakmai irányelv szerint: „A hozzátáplálást legkorábban az 5. hónap elejétől el lehet kezdeni, és legkésőbb a 6. hónap végéig el kell kezdeni, ami nem zárja ki a 6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatást. A hozzátáplálást úgy kell 5-6 hónapos korban elkezdeni, hogy a szoptatás gyakorisága ne csökkenjen a következő hónapokban sem.” (2) A nemzetközi szakirodalomban számos ellentmondás van a hozzátáplálás elkezdésének időzítéséről. A WHO és az UNICEF 6 hónapos korig kizárólag anyatejet javasol (1) – ez nemzetközileg érvényes, és főként a fejlődő országokra, azonban a fejletteknél az életkörülmények stb. miatt ez módosul. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint 6. hónapos kor előtt nincs szükség kiegészítő táplálékokra, de nincs meggyőző bizonyíték sem arra vonatkozóan, hogy a 6 hónapos kor előtt megkezdett hozzátáplálás az egészségre káros vagy kedvező hatással bírna (kivétel azok a csecsemők, akiknél magas a vashiány kockázata) (3). Az EurópaiGyermek-gasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozástudományi Társaság (ESPGHAN) véleménye szerint legalább 4. hónapos korig kizárólag anyatejjel, 6. hónapos korig kizárólag vagy túlnyomórészt anyatejjel szükséges táplálni a csecsemőt. (4) A Francia Élelmiszerügyi, Környezeti és Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (ANSES) arra a következtetésre jutott, hogy 4-6. hónapos kor között javasolt elkezdeni a hozzátáplálást. (5)

A hazai szakmai irányelv javaslata szerint a baba fejlettségéhez, készségeihez és szükségleteihez kell igazítani a hozzátáplálás bevezetését, az előrehaladást az ételek változatosságában, állagában, ízében és mennyiségében.

1. táblázat Hozzátáplálás gyakorisága

ÉletkorHozzátáplálás gyakorisága nap/alkalom
5-6 hónapos1-2 alkalommal
6-8 hónapos2-3 alkalommal
9-12 hónapos3-4 alkalommal
1 éves kor után5 alkalom: 3 főétkezés (reggeli, ebéd, vacsora) és 2 kisétkezés (tízórai, uzsonna)

Forrás: Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelve az egészséges csecsemő (0–12 hónapos) táplálásáról. Egészségügyi Közlöny. 2019;LXIX(18): 2016–2076.

A hozzátáplálás mellett korlátlan alkalommal folytatható a szoptatás.

A bevezetésre szánt ételek adhatók szoptatás előtt vagy után, az anya és a baba kívánsága szerint. Kezdetben naponta 2×1-2 kávéskanálnyi táplálékkal kínáljuk a gyermeket, majd fokozatosan emeljük a mennyiséget és bővítsük az ételek változatosságát. Az új ételeket akár 8-15 alkalommal is kínálni kell, mire a csecsemő elfogadja. Már a kezdettől fogva fontos a makro- és mikrotápanyagok bevitelének megfelelő aránya.

Ahogyan 6-17 éves gyermekeknél, az OKOSTÁNYÉR® hazai táplálkozás ajánlás iránymutatásai szerint is fontos a különböző élelmiszercsoportok optimális aránya, úgy csecsemőknél az anyatej, zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, húsok/tojás/ tej- és tejtermékek, valamint a növényi olajok életkornak megfelelő mennyiségű bevitele javasolt.

Az ételek mennyiségének javasolt aránya egy nap során
Forrás: saját szerkesztés a hazai szakmai irányelv alapján

Egy-egy szoptatást válthat ki havonta előbb a zöldség/burgonya/hús püré, majd a gabona/tej püré és a gabona/gyümölcs püré.

Már a hozzátáplálás kezdetétől törekedni kell minél többfajta, változatos étel adására, hogy a baba szervezete megfelelő mennyiségben, arányban és minőségben megkapja a szükséges energiát és tápanyagokat, valamint minél többféle ízt kóstoljon és kedveljen meg (pl. zöldségek és gyümölcsök). (2)

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Felhasznált irodalom

 1. World Health Organization (WHO). Infant and young child feeding.[Internet]. 2020 [updated 2020 Aug 24; cited 2021 Jan 4]. Available from: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/infant-and-young-child-feeding
 2. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelve az egészséges csecsemő (0–12 hónapos) táplálásáról. Egészségügyi Közlöny. 2019;LXIX(18): 2016–2076.
 3. EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Nutrition, Novel Foods and Food Allergens), Castenmiller J, de Henauw S, Hirsch‐Ernst K‐I, Kearney J, Knutsen HK, Maciuk A, Mangelsdorf I, McArdle HJ, Naska A, Pelaez C, Pentieva K, Siani A, Thies F, Tsabouri S, Vinceti M, Bresson J‐L, Fewtrell M, Kersting M, Przyrembel H, Dumas C, Titz A and Turck D. Scientific Opinion on the appropriate age range for introduction of complementary feeding into an infant’s diet. EFSA Journal. 2019;17(9):5780, 241. 
 4. Fewtrell M, Bronsky J, Campoy C, et al. Complementary Feeding: A Position Paper by the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2017;64(1):119-132.
 5. French Agency for Food, Environmental and Occupational Health & Safety (ANSES). Opinion on the updating of the PNNS dietary guidelines for children from birth to three years of age [Internet]. 2019 [updated 2019 Jun 12; cited 2021 Jan 4]. Available from: https://www.anses.fr/en/system/files/NUT2017SA0145EN.pdf
 6. Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Magas nitrát tartalmú zöldségek fogyasztásának kockázata csecsemőknél [Internet]. 2015 [updated 2015 Feb 26; cited 2021 Jan 4]. Available from: https://portal.nebih.gov.hu/nebih_wire_cikk/-/asset_publisher/2vLSLx1y5L8Y/content/magas-nitrat-tartalmu-zoldsegek-fogyasztasanak-kockazata-csecsemoknel/az-e-kereskedelem-elonyei-es-kockazatai
 7. European Commisson EU Register on nutrition and health claims. Omega 3. [Internet]. 2011 [updated 2011 May 6; cited 2021 Jan 4]. Available from: https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=search
 8. Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Veszélyzóna tudástár: csecsemőkori botulizmus [Internet]. 2018 [updated 2018 Dec 3; cited 2021 Jan 4]. Available from: https://portal.nebih.gov.hu/veszelyzona (botulizmus)
 9. Academy of Nutrition and Dietetics.Sweet Potato & Peach Baby Food Recipe [Internet]. 2018 [updated 2018 Jan 24; cited 2021 Jan 4]. Available from: https://www.eatright.org/food/planning-and-prep/recipes/sweet-potato-and-peach-baby-food-recipe
 1. EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Nutrition, Novel Foods and Food Allergens),
 2. Castenmiller J, de Henauw S, Hirsch-Ernst K-I, Kearney J, Knutsen HK, Maciuk A, Mangelsdorf I,
 3. McArdle HJ, Naska A, Pelaez C, Pentieva K, Siani A, Thies F, Tsabouri S, Vinceti M, Bresson J-L,
 4. Fewtrell M, Kersting M, Przyrembel H, Dumas C, Titz A and Turck D, 2019. Scientic Opinion on the
 5. appropriate age range for introduction of complementary feeding into an infant’s diet. EFSA Journal
 6. 2019;17(9):5780, 241 pp.
 7. EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Nutrition, Novel Foods and Food Allergens),
 8. Castenmiller J, de Henauw S, Hirsch-Ernst K-I, Kearney J, Knutsen HK, Maciuk A, Mangelsdorf I,
 9. McArdle HJ, Naska A, Pelaez C, Pentieva K, Siani A, Thies F, Tsabouri S, Vinceti M, Bresson J-L,
 10. Fewtrell M, Kersting M, Przyrembel H, Dumas C, Titz A and Turck D, 2019. Scientic Opinion on the
 11. appropriate age range for introduction of complementary feeding into an infant’s diet. EFSA Journal
 12. 2019;17(9):5780, 241 pp.