Könnyebbé válhat a diabéteszes gyermeket nevelő családok élete

    Könnyebbé válhat az 1-es típusú diabéteszes gyermeket nevelő családok élete, miután a kormány szerdai ülésén több olyan döntést is hozott, amely a gyermekek óvodai és iskolai életét, étkeztetését, sportolását és táboroztatását érinti – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken a Facebook-oldalán.

    Novák Katalin a cukorbeteg gyermekeket nevelő családok érdekében tett újabb lépések között említette, hogy – a köznevelési törvény módosításával – előírják majd az intézményvezetők számára a diabéteszes gyermekek napközbeni ellátásának megszervezését.


    Ez azt jelenti, hogy a feladat felelőse egyebek mellett segíthet egy óvodában a vércukorszint-mérésben, az inzulin beadásában, és külön odafigyel majd a diabéteszes gyerekek étkezésére. Akik önként részt vállalnak ebben a feladatban, pluszjuttatást kapnak – fűzte hozzá a miniszter.


    Az étkezésre vonatkozó szabályokat úgy alakítják majd, hogy a diabéteszes gyermekek igényeinek is megfeleljenek. A gyerekek akkor ehessenek, amikor enniük kell, pontosan tudható legyen a közétkeztetésben kapott étel szénhidrátmennyisége, továbbá az általuk bevitt étel tárolását, melegítését, illetve hűtését is biztosítani kell – mondta.


    Novák Katalin közölte azt is: megteremtik a lehetőségét annak, hogy a cukorbeteg gyerekek teljeskörűen bekapcsolódhassanak az iskolai sportolásba. Utalt arra, hogy jelenleg a diabéteszes gyerekek sokszor azért maradnak ki a sportolásból, mert az iskolákban nem mindig tudják, hogyan foglalkozzanak velük.


    Közölte, ezért a pedagógusok, a sportolásban részt vevő szakemberek számára szakirányú képzéseket indítanak, illetve folytatnak.


    Novák Katalin bejelentette továbbá, biztosítani fogják a nyári Erzsébet-táborokban, hogy a diabéteszes gyerekek minden turnusban jelen lehessenek, és minden szükséges eszköz meglegyen ahhoz, hogy teljes biztonságban nyaralhassanak.


    A kormány azért dolgozik, hogy az a több ezer család, melyben 1-es típusú diabéteszes gyermeket nevelnek, valamivel könnyebben élhessen – mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter.