Az ásványi anyagok pótlásában is kulcsfontosságú lehet a víz
Ezért érdemes szűrt vizet fogyasztani
A szűrt víz fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. Egy vízszűrő kancsóval vagy csapra szerelhető vízszűrővel nemcsak a csapvízben jelen lévő kémiai szennyeződések, hanem növényvédő szerek, gyomirtók, nehézfémek, mikroműanyagok, illetve baktériumok is kiszűrhetők.
Bár Európában többnyire szigorú szabályok garantálják, hogy a csapvíz szűrés nélkül is biztonságosan fogyasztható legyen, fontos megjegyezni, hogy a minőség-ellenőrzés elsősorban az épületek belső hálózatának átadási pontjáig tartó ivóvízre vonatkozik. Vagyis a részletesen közzétett, településekre lebontott jelentések a különféle lakó ingatlanok belső hálózatában bekövetkező esetleges minőségromlást (pl. ólom kioldódás, baktériumszaporodás) nem tükrözik.
Éppen ezért érdemes lehet beszerezni vízszűrős kancsót, vagy csapra szerelhető vízszűrőt, mert ezek egyfajta utolsó „védelmi vonalként” szolgálhatnak. A felhasználók ma már számtalan megoldás közül választhatnak, kezdve a klórt és származékait, különféle növényvédő szereket, illetve nehézfémeket is kiszűrő szűrőbetétektől egészen az olyan változatokig, amelyek képesek akár a csapvízben található hormonokat, baktériumokat és mikroműanyagokat is eltávolítani.
„Időről-időre azt hozzák fel a vízszűrők gyengeségeként, hogy a káros anyagok mellett az emberi test számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat is kiszűrik. Holott ez nem igaz, a felhasználók már olyan típusok közül is választhatnak, amelyek megtartják a csapvízben lévő fontos ásványi anyagokat, vagy például hozzájárulnak a magnézium pótlásához”
– jegyezte meg Mátyás Zoltán, a LAICA vízszűrő kancsókat forgalmazó Silko Five Kft. ügyvezető igazgatója.
A szűrt víz számos előnnyel bír. Egyrészt egyáltalán nincs benne ólom, vagy más nehézfém, másfelől növényvédő szereket (pesticid) sem tartalmaz. Ezek az anyagok komoly egészségügyi problémákat, például vesebetegségeket okozhatnak és neurotoxikus hatásokat válthatnak ki. A szűrt víz támogatja a megfelelő hidratáltságot, ami létfontosságú az emésztés, a hőmérséklet szabályozás és az általános testi funkciók fenntartása szempontjából. Emellett segít megőrizni a bőr hidratáltságát és tisztaságát, ami hozzájárul a bőr egészésgéhez és ragyogásához.