Kakaós kalács

Kakaós kalács

Hozzávalók kb. 30 szelethez:
A tésztához:
5 dkg élesztő
4 dl tej
6 dkg cukor
60 dkg liszt
1 mk. só
3 tojássárgája

A krémhez:
25 dkg margarin
3 cs. vaníliás cukor
15 dkg cukor
3 ek. kakaópor

A tetejére:
1 tojás

Elkészítés:
1. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk 1 csipet cukorral. A lisztet elkeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojássárgáját. Alaposan kidagasztjuk, letakarva duplájára kelesztjük.
2. Addig amíg megkel, elkészítjük a krémet. A szobahőmérsékletű margarinhoz keverjük a kétféle cukrot és a kakaóport. A megkelt tésztát 6 cipóba osztjuk, majd mindegyiket vékony téglalap alakúra nyújtjuk és a kakaós krémmel bekenjük.
3. A tésztákat egyesével hosszú rúddá feltekerjük, majd 3-3 rudat összefonunk. A fonatokat sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egymás mellé. A tetejét tojással megkenjük, és addig pihentetjük, amíg a sütő melegszik. A sütőt 160 °C-ra kapcsoljuk. A kalácsot kb. 35 percig sütjük.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 szelet: 195 kcal