Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier
A Virtu Restaurant sommelier-je, Novák Dávid szó szerint és átvitt értelemben is a felhők felett van, hiszen ő nyerte a „Legjobb fiatal sommelier” címet a Magyar Sommelier Club és a Magyar Sommelier Szövetség közösen meghirdetett szakmai bajnokságán.
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokságon idén először részesült külön díjazásban a “Best Young Sommelier” kategóriája, ahol a verseny napján 30. életévüket nem betöltött versenyzők közül került ki a győztes. A két napon át tartó megmérettetésén az ország legjobbjai küzdöttek egymással.
A jó sommelier titka, hogy pontosan tudja, hogyan lehet egy étkezést egy jó borral és egy hitelesen előadott történettel kulináris élménnyé varázsolni. A hitelesség és a szórakoztatás legalább olyan fontos, mint ami a tányéron vagy a pohárban van. Így válik egy jó sommelier olyan hozzáadott értékké, amiért az emberek törzsvendéggé válnak egy étteremben. Egy felkészült szakember hamar megismeri a vendég ízlését, és pillanatok alatt képes a legmegfelelőbb bort – vagy akár vizet, esetleg koktélt – ajánlani számára. Novák Dávid nemcsak a borok kiváló ismerője, hanem a vendégek ízlésének értője is, így minden alkalommal személyre szabott ajánlásokkal teszi különlegessé a VIRTU élményt.
A verseny egy elméleti teszttel indult, ahol a versenyzők arról adhattak számot, hogy milyen átfogó tudással rendelkeznek szakmájukról. A vörös és fehérbor elemzése után pedig következhetett az étel-bor párosítások ajánlása, melynek komoly kitételei voltak. „Én mindig nagyon élvezem a kóstolást, a dolgok gyakorlati részét, számomra az elmélet jelentette a nagyobb kihívást a verseny során, hiszen hatalmas háttértudásról kellett rövid idő alatt számot adni. Bár a feladatok kizökkentettek a komfortzónámból, de nagyon boldog vagyok, hogy ilyen szép eredményt sikerült elérnem. Fantasztikus versenyzőkkel voltam együtt, megtiszteltetésnek élem meg, hogy egy versenyen indulhattam velük.”
Tudtam, hogy ez az utam
A vendéglátós családból származó Novák Dávid szenvedélye a borok iránt szakmai karrierjének legelejére tehető.
„Tudtam, hogy ez az utam. Mindig is nagyon tiszteltem ezt a szakmát és az évek múlásával a saját karrierutamat is máshogy kezdtem el látni. A célom, hogy segítsek a borászoknak, hogy minél szélesebb körben megismerjék boraikat. A borászok tudása, a szüretelők kemény munkája mind hozzájárul ahhoz, hogy egy szőlőfürtből hogyan lesz ez a gyönyörűséges ital. Ez az út a mai napig varázslat számomra.”
A sommelier szerint az alázat az, ami valóban kiválóvá tud tenni egy szakembert.
„A tudásod nem azt jelenti, hogy jobb vagy mint mások. A legfontosabb, hogy átadjuk ezt a tudást. A vendégeknek, de akár a kollégáknak is. Ha valakiben látod az ambíciót, hogy tanulni akar, akkor segíted. A vendégek felé pedig a cél, hogy egy nagyon jó élményt tudjunk adni mindenféle kompromisszum nélkül. A sommelier szakma nem csak arról szól, hogy egy ételhez bort adsz, hanem élményt nyújtasz, irányt mutatsz.”
A MOL Campus 28. emeletén található gasztronómiai élménypont pohárba kerülő tételei biztos kezekben vannak és Lendvai Levente séf fogásaival együtt igazán emelkedett élményt nyújtanak.