30 éves az MDOSZ
A hazai dietetikusokat, táplálkozástudományi szakembereket tömörítő szervezet, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége egy szép nyári napon, 1991. június 26-án alakult (6) és azóta is töretlenül végzi tevékenységét a dietetikusi hivatás ismertségének növelése, presztízsének javítása, a dietetikus szakemberek tudásának frissítése, valamint a lakosság egészségi állapotának javítása érdekében.
Az MDOSZ elmúlt harminc évének mérföldkövei:
1992 — A dietetikus képzés 70. évfordulója alkalmából megjelent az MDOSZ szakmai folyóiratának első száma, amely 1992-től 1993-ig „Diéta”, 1994-től „Új Diéta”, 1999-től 2000-ig „Étrend”, majd 2001-től ismét „Új Diéta” címen olvasható.
1994 – A hazai szövetség az EFAD tagja lett.
1999 — Az MDOSZ elindította zöld számát, melyen keresztül telefonos tanácsadást végeztek a szövetség dietetikus szakemberei. A projekt egyik célja az volt, hogy felmérje a lakosság igényét, érdeklődését a táplálkozási szaktanácsadás kialakítására. A kezdeményezés megvalósítását az Egészségügyi Minisztérium meghívásos pályázata tette lehetővé.
2003 — A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakmai támogatásával a Nestlé Hungária Kft. elindította a kiegyensúlyozott életmódot és tudatos táplálkozást oktató NUTRIKID® programot 10-12 éves gyermekek számára. A program 2003-2013 között több mint 400.000 gyermeket ért el.
2008 – Az MDOSZ csatlakozott a Nemzetközi Dietetikus Szövetség, az ICDA tagjaihoz.
2012 — A Szövetség elindította saját Facebook oldalát „Terítéken az egészség” címmel.
2013 – Országos felmérést követően az MDOSZ 2013 tavaszán kezdeményezést indított egy egységes dietetikai dokumentációs rendszer kialakítására, egy szakmai ajánlás kidolgozására vonatkozóan. A projekt célja volt, hogy támogassa a dietetikus szakembereket a szakterületüket érintő jogszabályoknak való megfelelésben, valamint az adminisztrációs kötelezettségek teljesítésében.
2013 — A Danone Kft. egészséges életmódra ösztönző „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” programja kialakításának és megvalósításának egyik szakmai partnere az MDOSZ. A projekt a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozásra, a mindennapi mozgás fontosságára, valamint a mozgásszegény életmód következményeire hívta fel a figyelmet. A kezdeményezés számos hazai településen közel 13.000 általános iskolás és 400 pedagógus aktív részvételével valósult meg 2013 és 2015 között.
2013 — A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének térítésmentes előadásokból és személyes tanácsadásból álló hároméves „E3 – Energia-egyensúly Egészségprogram Egyetemistáknak” szakmai programja az egészséges táplálkozást és életmódot népszerűsítette Budapesten, Pécset és Debrecenben. 5174 hallgató vett részt benne.
2014 – Elindult az MDOSZ gyermekkori elhízást megelőző kezdeményezése a GYERE® (Gyermekek Egészsége) program. A 2014-2020 között Dunaharasztiban, Szerencsen és Diósgyőrben megvalósult projekt 10.000 gyermeket és családjaikat érte el az egészséges életmódhoz kapcsolódó üzenetekkel.
2015 – Annak érdekében, hogy a dietetikus szakemberek országosan elérhetőek legyenek a lakosság számára az MDOSZ létrehozta az Országos Dietetikus Címtárat.
2016 – Az MDOSZ elkészítette a legújabb magyar táplálkozási ajánlást, amely az OKOSTÁNYÉR® elnevezést viseli. Az egészséges felnőtt lakosságnak szánt útmutató rendelkezik a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszertudományi Tudományos Bizottsága ajánlásával.
2017 — Elkészült a gyermekeknek szóló ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® 6-17 éveseknek, a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszertudományi Tudományos Bizottsága és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet ajánlásával, amelynek használatát energiaigény kalkulátor, és élelmiszeradagolási útmutató is segíti. http://www.okostanyer.hu/
2019 – Fókuszba került a fenntarthatóság. Ennek jegyében a szakmai szervezet tudományos bizottsága elkészítette állásfoglalását a növényi alapú étrendek egészséghatásaival kapcsolatban, valamint felmérte a hazai vegetáriánusok táplálkozási szokásait.
2020 – Az MDOSZ elindította a „Dietetikusok Hete” kezdeményezést, melynek elsődleges célja a dietetikusi hivatás népszerűsítése, ismertségének növelése.
A szakmai szervezet idén októberben tartja a 22. szakmai konferenciáját. Emellett számos továbbképzés megvalósítása, felmérésekben, szakmai egyeztetésekben, jogszabályok, irányelvek kialakításában való részvétel gazdagítja az MDOSZ elmúlt három évtizedének tevékenységét
Felhasznált irodalom
1.) Breitenbach Z. (2016) A dietetika rövid története. In Figler M (szerk.) Klinikai és gyakorlati dietetika. p95-97
https://www.etk.pte.hu/public/upload/files/Palyazati_iroda/elnyert/Klinikai_es_gyakorlati_dietetika.pdf (letöltve: 2021. 06. 25.)
2.) Németh I. (2011) Dietetikus képzési programok elemzése PhD értekezés http://old.semmelweis.hu/wp-content/phd/phd_live/vedes/export/nemethistvanne.d.pdf (letöltve: 2021. 06.25.)
3.) EFAD (2016) Dietitians in Europe Definition, Profession and Education. Statement by the European Federation of the Associations of Dietitians (EFAD) http://www.efad.org/media/1417/revised-definition-of-a-dietitian.pdf (letöltve: 2021. 06. 25.)
4.) Pályakép: Dietetikusok – bővülő képzés, sokszínű munka. HVG, 2015, 37. évf., 35. sz., 57–58.
5.) Terényiné Marinov Á. & Steinerné Utczás A. (2019) Dietetika, táplálkozástan. Magyar Tudomány
6.) Kubányi J. (2016) Egy elnök naplójából. Új Diéta, 2016, 2-3. sz., 2-3.