Vedd fel és fuss!

Tomán Szabina plogging akcióval csatlakozik a műanyagmentes júliushoz

A műanyagmentes július ismét egy remek alkalom arra, hogy valamit tegyünk a Földünkért. Ha mindenki a maga területén és eszközeivel tesz egy-egy lépést, akkor máris sokkal előrébb vagyunk. Nem véletlenül gondolja ezt így a világ több mint 170 országának környezettudatos lakossága, akik ebben a hónapban a Plastic Free July kihíváshoz csatlakozva igyekeznek hasznos dolgokkal előrukkolni.

Számunka a környezettudatosság nem csupán divat és egy akció, hanem kötelesség és felelősség is” – mondja Tomán Szabina, a Toman Lifestyle vállalat alapítója. „Mi nem csupán ilyenkor, hanem egész évben igyekszünk zöldebbé tenni a mindennapjainkat. Elkészítettük például környezetbarát és újrahasznosítható natúr pamutvászonból készült bevásárlótáskáinkat, hogy ezáltal is ki tudjunk váltani egy csomó egyszer használatos, eldobható műanyagrtasakot, hogy ily módon is vigyázzunk magunkra és a Földre, a fenntarthatóságra is.”

A műanyagmentes július alkalmából pedig a Toman Diet budai szalonjának dolgozói és partnerei város- és környezettisztító megmozdulásra indulnak és erre invitálnak minden résztvevőt is, aki szívesen csatlakozna, hogy a városban lévő összes eldobott műanyag és egyéb hulladékot összeszedjenek és a szelektív gyűjtőhelyre vigyék. Ez a tevékenység, amely minden bizonnyal az egyik legnemesebb célú testmozgás, nem más, mint a plogging, amely Svédországból indult el hódító útjára, és pár éve már Magyarországon is egyre ismertebb. A „plogga” egy svéd szó, amely a „vedd fel” és a „fuss” kombinációjából alakult, és egészen pontosan arra a tevékenységre utal, amelynek során futunk, és közben összeszedjük a szemetet. Triplán jó hatású folyamat ez, hiszen jót teszünk magunkkal, a környezetünkkel és a világgal is. Svédországban már lelkes kis közösségek is megalakultak, akik együtt futnak, majd a végén természetesen fotóval dokumentálják az eseményt, amelyen jól látható az összegyűjtött szemét is.

A plogging lényege, hogy így összegyűjtésre kerülhetnek olyan apróbb, sarkokban megbújó szemetek is, amelyeket az utcai takarítás elnagyol. Alapszabály, hogy használjunk a szemétszedéshez kesztyűt és legyen nálunk megfelelő méretű – azaz nem túl nagy és nem túl kicsi – szemeteszsák, amelybe beletehetjük az utcán vagy zöldterületen „véletlenül” elhagyott papír, műanyag vagy fémszemetet. Mivel a szemeteszsákkal a ploggingoló tovább fut, vagy tovább kocog, ezért nehéz szemetet, sittet, vasat nem tud felszedni futás közben, ilyenek megtalálása esetén értesíteni érdemes a kerületi szemétszállítókat.

Július 17-én, szombaton délután 14 óra 30-kor indul a csapat a Toman Diet budai szalonja elől. Szeretnénk, ha minél többen csatlakoznának majd hozzánk, 1,5, 3 és 5 km-es szakaszokat is lehet teljesíteni, és nem csupán futva, hanem sétálva, kocogva is” – mondja Tomán Szabina.-„Profi segítőink is lesznek, az iRUNmoreteam csapata vezeti az önkéntes ploggingolóinkat.”

Természetesen országszerte bárhol és bárkinek lehet csatlakozni a fontos és nemes ügyhöz, saját szervezésű eseménnyel, hiszen nem utolsósorban egy kellemes mozgásos programmal hozzájárulhatunk a saját jó közérzetünkhöz is.