Újabb elismerést kapott a Veresi Paradicsom


A prémium paradicsomkülönlegességeket termelő Veresi Paradicsom Kft. megkapta a biológiai növényvédelem és a természetes beporzás terén piacvezető Koppert Biological Systems Mother Earth elismerését – egyedüliként a CEE régióban –, amiért maximális figyelmet fordít a biológiai kártevő-szabályozásra.  

Az elmúlt egy évben a Veresi Paradicsom több rangos elismeréssel gazdagodott, elnyerte többek között az EY Újgenerációs gyártástechnológiák különdíját, a Highlights of Hungary Forbes-különdíját, az Agrárminisztérium Agrár Innovációs díját, legutóbb pedig a Koppert Biological Systems biológiai növényvédelemért járó Mother Earth oklevelét – köszönhetően annak, hogy innovatív technológiával biológiai növényvédelemmel törekedve a vegyszermentességre, tisztán termeszti Veresegyházon a prémium paradicsomkülönlegességeket, köztük a világ egyik legédesebb fajtáját. Magyarország legkorszerűbb, mesterséges pótmegvilágítással ellátott üvegházában az év minden napján – így az őszi és téli évszakokban is – ugyanolyan ízletes, magas minőségű és magas tápanyagtartalmú paradicsomokat termesztenek, ezzel több mint ezer tonna külföldről behozott paradicsomot váltanak ki hazai termeléssel. A Veresi termények a boltok mellett a magyar Michelin-csillagos éttermekbe is eljutnak, szállítanak paradicsomot a Mészáros Ádám vezette Onyxba, valamint a Szulló Szabina és Széll Tamás jegyezte Standba is.

A paradicsomok minden szempontból kimagasló minősége a kitűnő vetőmag használatán túl annak köszönhető, hogy – környezetbarát megoldásként – a termesztés során nem használnak felesleges vegyszereket, a beporzást poszméhek, a kártevők elleni védelmet fürkészdarazsak és ragadozó poloskák végzik. A zárt hidrokultúrás rendszerben a töveket föld helyett Srí Lanka-i organikus kókuszrostpaplanba ültetik, amely komposztálható, vagyis használat után nem terheli a környezetet, ráadásul folyamatosan vizsgálják az öntözővizet, így a paradicsomokba kizárólag ellenőrzött anyagok juthatnak.

Nem véletlen, hogy ma már a több egyetemen is tananyag Veresi Paradicsom tiszta termesztési folyamata, amelyet most a fenntartható növénytermesztési megoldásokat kínáló, több mint száz országban jelen lévő Koppert Biological Systems is elismerésben részesített. A biológiai növényvédelemért járó Mother Earth oklevéllel a holland cég gratulációját fejezi ki a Veresi Paradicsomnak, amiért elkötelezetten dolgozik a felesleges vegyszerektől mentes élelmiszernövények környezettudatos termesztésén – amelyhez egyébként a Koppert Biological Systems Naturpol poszméhkaptárai is hozzájárulnak.

A Dél-Holland Koppert Biological Systems több mint ötven éve foglalkozik biológiai növényvédelemmel világelső ezen a területen, céljuk, hogy partnerségben a természettel egészségesebbé, biztonságosabbá és termelékenyebbé tegyék a mezőgazdaságot. Mindezt úgy valósítják meg, hogy a kártevők természetes ellenségeinek a segítségével veszik fel a harcot a kártevők okozta fertőzésekkel szemben, poszméheket alkalmaznak a természetes beporzás érdekében, továbbá biostimulánsokkal támogatják és erősítik a növények föld alatti és föld feletti részét. Filozófiájuk szerint ugyanis az egészséges termények és a kiegyensúlyozott környezet alapja az ökoszisztéma természetes módon történő helyreállítása és védelme.

Forrás: Just Creative

Fotó: Szécsi István