ABB robotpincérek szolgálnak fel

Az ABB tavaly májusban indította el „Kőbe zárt zene” (Frozen Music) című gondolatébresztő építészeti videósorozatát, mely újszerű épületeket és az őket megálmodó építészeket mutat be a világ különböző tájairól. A sorozat következő része a dániai Billundban felépített LEGO House-t mutatja be. (A video magyar felirattal látható).


A sorozat címe arra a gondolatra utal, melyet írók és költők, köztük Wolfgang von Goethe is népszerűsítettek: az „építészet kőbe zárt zene”. A pár perces filmalkotások bemutatják az épület tervezését az elhelyezkedés, környezeti hatás, funkció és az új technológiák alkalmazása szempontjából.
A dániai Billund központjában, az egykori városháza helyére felhúzott LEGO House terveit a dán sztárépítész, Bjarke Ingels és csapata készítette.

Az épület már kívülről sem szokványos, olyan illúziót kelt, mintha az egész házat méretes LEGO elemekből emelték volna. A hagyományos támaszok, például az oszlopok, teljesen hiányoznak, mintha a téglák egymástól függetlenül lebegnének, de mint bármely LEGO alkotás, ezek is szorosan összekapcsolódnak. Minden részletben visszaköszönnek az ikonikus 2–4 tégla dimenziói, a lépcsőktől a homlokzati csempékig és a tetőablakokig. Az egész épületet méretarányossá lehetne tenni LEGO-ból, ha létezne belőle elegendő darab.


A ház élményközpontként különféle tevékenységeknek ad teret, legyen az kiállítótér, oktatási központ, kávézó vagy mozi. Számtalan elképesztő és szórakoztató kreációja között egyik interaktív helyszíne a MINI CHEF étterem, ahol mókás küllemű robotok szolgálják fel az ételeket, a fogásokat pedig miniatűr LEGO-szakácsok készítik a konyhában. Ott a vendég nem egy szokványos menüből rendel, hanem egy zsák LEGO-t használhat fel étele elkészítéséhez. Egy gép felméri mit rakott össze, és ebből már tudja is, mit szeretne fogyasztani.
Az elkészült fogásokat két barátságos robotpincér szolgálja fel. A kétkarú, kollaboratív robotpincéreket az ABB YuMi robottechnológia felhasználásával építették és programozták be feladatukra. Az ABB robottechnológia segítségével az emberek és a robotok tökéletes biztonságban tevékenykedhetnek együtt.

Az ABB robotjai az építészetben is számos feladat ellátására képesek, például modellezés, 3D-nyomtatás, építés és összeszerelés. Segítségükkel az építészek az eddiginél olcsóbban és jóval rövidebb idő alatt tudnak tervezni és kivitelezni, és alkotó ötleteket is adnak az alkotóknak. A „Kőbe zárt zene” sorozat részei ezen a linken tekinthetők meg.