Szalay-Bobrovniczky Kristóf: “A haderő fejlesztéséhez szükség van a táplálkozás- és élelmiszertudomány legújabb kutatásaira is”

    A magyar haderő fejlesztéséhez szükség van a táplálkozástudomány és az élelmiszertudomány legújabb kutatásaira is, mind a toborzás, mind a megtartás, mind a személyi állomány támogatásának tekintetében – mondta a honvédelmi miniszter csütörtökön Gödöllőn.

    Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Agrárium és nemzetbiztonság című konferenciáján – ahol a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) és a MATE együttműködési megállapodást írt alá – arról beszélt, hogy a Magyar Honvédség egy a rendszerváltás óta nem látott fejlesztésen megy keresztül, amely a haderő minden elemét érinti.


    Hozzátette, hogy a fejlesztések nemcsak a hadfelszerelést, a humán és az infrastrukturális viszonyokat, hanem a szervezeti viszonyokat is érintik. Így tehát érintik az ellátást, az étkeztetést is, ami szükségessé teszi a mostanihoz hasonló konferenciák és együttműködések létrejöttét – mondta a honvédelmi miniszter.


    Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta, hogy a megváltozott biztonsági környezetben, “amit gyakran, méltán a veszélyek korának is szoktunk nevezni”, erős kihívásokkal kell szembenézni, a kihívások pedig érintik a magyar nemzetbiztonságot is.


    Emlékeztetett: alig múlt el a Covid-járvány, kitört az ukrajnai háború és most egy másik van folyamatban, amely befolyásolja a világkereskedelmet.


    Gyuricza Csaba, a MATE rektora arról beszélt, hogyan kapcsolódik egymáshoz az agrárium és a nemzetbiztonság területe. Hozzátette, hogy az agrárium szerepe a nemzetbiztonság területén az elmúlt években erősödött fel, először, amikor kitört a Covid-járvány és szembesülni kellett azzal, hogy ha lezáródnak a határok, akkor gondok lehetnek az élelmiszerellátással.


    Ezután jött az ukrajnai háború, amely újabb problémákat idézett elő, és felvetette az agrárium nemzetbiztonságban játszott szerepének jelentőségét.


    A MATE már korábban előrelépett ezen a területeken, amikor létrehozta a biztonságkutató központot – hangsúlyozta. Ennek feladata, hogy az agrárium, a mezőgazdaság és az élelmiszertudományok azon vetületeit kutassa, amelyek mind békeidőben, mind krízishelyzetben részét képezik a nemzetbiztonságnak – fűzte hozzá a rektor.


    Az együttműködési megállapodást Gyuricza Csaba, a MATE rektora és Tajti Norbert, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) főigazgatója írta alá.