Ne együk meg a jövőnket!

A fenntartható táplálkozással foglalkozik a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Ma van az Élelmezés világnapja, amelynek kapcsán nem megkerülhető a fenntartható táplálkozás kérdése. Ma már az étkezés egészségre gyakorolt hatása mellett azzal is foglalkozni kell, hogy az étrendünk, illetve az élelmiszerek előállítása és csomagolása milyen terhet ró a környezetünkre. A dietetikusok, táplálkozástudományi szakemberek feladata az is, hogy körültekintően és szakmai alapon ítéljenek meg minden olyan új étrendet vagy élelmiszert, amelyet a környezeti szempontok figyelembevételével alakítanak ki.

A jó hír az, hogy a dietetikusok szerint a helyes táplálkozás alapelvei, amelyet hazánkban az OKOSTÁNYÉR® foglal össze, egyáltalán nem állnak ellentétben a fenntarthatósággal, sőt! A táplálkozási ajánlás alapján egészségünk szempontjából is előnyös, ha napi ételeink nagy részét növényi alapanyagok: zöldségek, gabonák, gyümölcsök teszik ki, azonban az állati eredetű fehérjeforrásoknak, húsoknak, halaknak, tojásnak, tejnek és tejtermékeknek is szerepelniük kell az étrendünkben, igaz, kisebb arányban. Az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP 2014) alapján a magyar lakosság táplálkozása azonban jelentősen eltér a hazai ajánlásban megfogalmazott elvektől és arányoktól, pedig, ha az OKOSTÁNYÉR® ajánlásait követnénk, az nem csak az egészségünk szempontjából lenne kedvező, hanem körülbelül a harmadával csökkentené étrendünk ökológiai lábnyomát is!

Az OKOSTÁNYÉR napi négy adag zöldség és gyümölcs fogyasztását javasolja, ebből legalább egyet nyersen és frissen kéne megenni. A magyar táplálkozási ajánlás a hüvelyeseket és a dióféléket is ebbe a csoportba sorolja és ezeknek a rendszeres fogyasztására is buzdít. Fontos, hogy helyi és szezonális termékeket válasszunk, nem csak azért, mert táplálkozás-élettani szempontból is jelentősége van annak, hogy mi és mikor terem a környezetünkben, hanem azért is, mert a friss, helyi termékek fogyasztásával is kíméljük a környezetünket, például a szállítási távolságok rövidülésével.

Sokféle táplálkozási trend terjed manapság, amelyek egy részénél kifejezetten a környezettudatosság és az etikai szempontok játsszák a főszerepet. A kiegyensúlyozott és fenntartható étrendek egyike az ún. flexitáriánus étrend, ami alapvetően vegyes, változatos alapanyagokat használ, nincs a diétában tiltott étel, de a húsok mennyiségét az étrend követői csökkentik, alkalmanként más állati vagy növényi alternatívákkal helyettesítik, akár egészségük megóvása, akár a fenntarthatóság jegyében.

Egy biztos, a Földünk népessége növekszik, ma 7,8 milliárdan vagyunk, 2050-re várhatóan 9,8 milliárdan leszünk. Enni pedig kell! A megkerülhetetlen kérdés csak az, hogy hogyan, hogy az egészségünknek és a környezetünknek se ártsunk vele. Ebben pedig érdemes a táplálkozástudomány szakembereire, a dietetikusokra hallgatnunk, mielőtt valami új dologra térnénk át az étkezésünkben.

Pár tipp az egészséges és környezettudatos táplálkozáshoz:

  • táplálékunk felét zöldségek és gyümölcsök tegyék ki
  • együnk napi 4 adagot belőlük, ebből egyszer nyersen
  • válasszuk a helyi és szezonális termékeket
  • csökkentsük az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását, de ügyeljünk a megfelelő fehérjefogyasztásra
  • iktassunk be hetente egy-két húsmentes napot
  • étkezzünk változatosan és kerüljük a szélsőségeket
  • válasszuk a környezettudatos csomagolású termékeket
  • csökkentsük az élelmiszerpazarlást