Közösen dolgozik az élelmezés biztonságáért a MATE és a Tungsram

    Közös kutatóintézetet és kihelyezett tanszéket alapít a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Tungsram a vállalatcsoport budapesti székhelyén – közölték az felek az MTI-vel hétfőn közös közleményben miután együttműködési megállapodást kötöttek.

    Hangsúlyozták, az egyik legfontosabb közös cél olyan mesterséges fényforrások vizsgálata, amelyek vertikális farmokon, növényházakban és a csíráztatott takarmánynövények előállításakor növelhetik a hatékonyságot.


    Felidézik, hogy 2021 májusában a Tungsram budapesti telephelyén megépült a régió első, kommerciális méretű kutató és bemutató vertikális farmja, ahol szabályozott klimatikus körülmények között, egyedileg állítható zárt rendszerű automata tápanyagellátás, szén-dioxid-trágyázás és speciális fényreceptek alkalmazásával végezhetők különféle növénytermesztési kísérletek.


    A 150 négyzetméteres, teljes egészében magyar fejlesztésű és gyártású létesítmény 575 millió forintból épült az Innovációs és Technológiai Minisztérium 250 millió forintos támogatásával. A mesterséges intelligenciát és gépi tanulást alkalmazó 21. századi technológia számos pontján szenzorok gyűjtik az adatokat, amelyekhez az együttműködés keretében immár a MATE szakértői és hallgatói is hozzáférhetnek – írják a közös közleményben.


    Gyuricza Csaba, a MATE rektora a közleményben elmondta, egyetemük és a Tungsram közös érdeke, hogy az agrárium jövőjét mutató vizsgálatok eredményei ne csak a tudományos kutatásban, hanem az oktatásban is hasznosuljanak. Ennek érdekében a MATE vállalja, hogy az újonnan létesülő tanszék működéséhez tananyagot dolgoz ki, igény szerint szakmai továbbképzéseket szervez, közös pályázati lehetőségeket keres, továbbá szaktanácsadással biztosítja a beltéri növénytermesztés és állattartás során felhasználható kutatások előrehaladását.


    Jörg Bauer, a Tungsram elnök-vezérigazgatója a közleményben kiemelte, a MATE-val történő megállapodásuk mérföldkő a felsőoktatás és a versenyszféra együttműködésében, egyike az első alkalmaknak itthon, amikor egy egyetem és egy vállalat agrárkutatások céljából közös kutatóintézetet hoz létre.


    A Tungsram ezzel is szeretne a magyar mezőgazdaság innovatív jövőjének részese lenni, és visszanyúlni ahhoz a korszakhoz, amikor Magyarország a világ 5 legnagyobb agrárkutató nemzete között volt. Technológiai szolgáltatóként képesek arra, hogy a MATE-val közös eredményeket piacképes megoldásokká formálják, és világpiaci sikerre vigyék – tette hozzá az elnök-vezérigazgató.