Az Agrárkamara a tápanyag-specifikus élelmiszer-jelölési rendszert támogatja

    Az Európai Unióban változik az élelmiszerek címkézése és a tápérték-jelölési rendszer, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Olaszország által javasolt számszerű adatokat tartalmazó, tápanyag-specifikus jelölési rendszert támogatja, ennek elfogadása érdekében a Visegrádi Együttműködés tagországainak agrárgazdasági kamaráit is mozgósítja – közölte a (NAK) kedden az MTI-vel.

    A közlemény szerint hétfőn találkozott Győrffy Balázs, a kamara elnöke és Massimo Rustico, Olaszország budapesti nagykövete, a megbeszélésen az élelmiszerek címkézésének megújítása is szerepelt, ugyanis véleményezni lehet az erről szóló uniós rendelet tervezett módosításait.


    A rendeletmódosítás egyik célja, hogy segítsen a fogyasztóknak az egészségesebb élelmiszerek kiválasztásában, a termékek csomagolásának elülső oldalán feltüntetendő tápérték-jelöléssel.


    Az uniós hatásvizsgálat szerint négyféle címkézési rendszert használnak illetve fejlesztenek az EU-ban. Több tagállam és a korábbi német elnökség egyoldalúan a “Nutri-Score” típus mellett állt ki.


    A hétfői találkozón Győrffy Balázs és Massimo Rustico az új uniós élelmiszer-címkézési terveket vitatták meg.


    Megállapították, hogy a “Nutri-Score”-rendszer nem tartalmazza azokat a háttér adatokat – mint az adott élelmiszertermék összetétele, az alkalmazott élelmiszer-adalékanyagok – amelyek segítik a fogyasztók mérlegelését. Ezen felül ez a rendszer az adott élelmiszertermék egészét, az adott tagállamban, régióban akár évszázadokra visszanyúló hagyományok részeként betöltött szerepét és a kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságát sem vizsgálja. Ezért számos kiemelkedő táplálkozási értékű és szerepű élelmiszert – például a magyar nemzeti értékek részét képező hungarikumokat, illetve a mediterrán konyha alapját képező olívaolajat is – a “Nutri-Score”-rendszer hátrányosan különbözteti meg.


    Ezzel szemben Olaszország az uniós hatástanulmányban alternatívaként szereplő, számszerű adatokat tartalmazó, tápanyag-specifikus jelölési rendszer, a “NutrInform Battery” bevezetését támogatja, amely a hazai, hagyományos élelmiszerekről kiegyensúlyozottabb, komplexebb képet ad. A komplex, adatokkal alátámasztott információk alapján pedig a fogyasztóknak lehetősége nyílik a saját egészségügyi állapotuk, illetve táplálkozásuk ismeretében jobban megalapozott döntést hozni az élelmiszervásárlásnál.


    Mindezek miatt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Olaszország által javasolt tápérték-jelölési rendszert támogatja, és nemzetközi összefogásban is kiáll a magyarországi élelmiszerek védelmében.