Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

Ételek, amelyek allergiát válthatnak ki

Posted on 2021-02-032021-02-03 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

Ide tartozik a búza, a tehéntej, a tojás, a földimogyoró, a csonthéjasok (dió, mogyoró, mandula, makadámdió, kesudió, fenyőmag stb.), a szezámmag, a mustármag, a halak, a tenger gyümölcsei (kagylók, rákok), a szója, a zeller, a farkasbab.

Ezen élelmiszerek későbbi bevezetése nem indokolt, sőt annak elhalasztása fokozza az allergia kialakulásának kockázatát. Az allergén ételek (tojás, hal, mogyoróvaj stb.) betöltött 4 hónapos kortól (5. hónap kezdetétől) adhatók, de figyelni kell arra, hogy ezekből lehetőleg ne kapjon a baba egyszerre nagyobb mennyiséget.

Az új ételek mindig egyenként kerüljenek bevezetésre, hogy az esetleges tüneteket felismerjük. Ugyanebből az okból ajánlatos ezen ételek bevezetését a délelőtti órákra időzíteni.

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Felhasznált irodalom

  1. World Health Organization (WHO). Infant and young child feeding.[Internet]. 2020 [updated 2020 Aug 24; cited 2021 Jan 4]. Available from: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/infant-and-young-child-feeding
  2. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelve az egészséges csecsemő (0–12 hónapos) táplálásáról. Egészségügyi Közlöny. 2019;LXIX(18): 2016–2076.
  3. EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Nutrition, Novel Foods and Food Allergens), Castenmiller J, de Henauw S, Hirsch‐Ernst K‐I, Kearney J, Knutsen HK, Maciuk A, Mangelsdorf I, McArdle HJ, Naska A, Pelaez C, Pentieva K, Siani A, Thies F, Tsabouri S, Vinceti M, Bresson J‐L, Fewtrell M, Kersting M, Przyrembel H, Dumas C, Titz A and Turck D. Scientific Opinion on the appropriate age range for introduction of complementary feeding into an infant’s diet. EFSA Journal. 2019;17(9):5780, 241. 
  4. Fewtrell M, Bronsky J, Campoy C, et al. Complementary Feeding: A Position Paper by the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2017;64(1):119-132.
  5. French Agency for Food, Environmental and Occupational Health & Safety (ANSES). Opinion on the updating of the PNNS dietary guidelines for children from birth to three years of age [Internet]. 2019 [updated 2019 Jun 12; cited 2021 Jan 4]. Available from: https://www.anses.fr/en/system/files/NUT2017SA0145EN.pdf
  6. Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Magas nitrát tartalmú zöldségek fogyasztásának kockázata csecsemőknél [Internet]. 2015 [updated 2015 Feb 26; cited 2021 Jan 4]. Available from: https://portal.nebih.gov.hu/nebih_wire_cikk/-/asset_publisher/2vLSLx1y5L8Y/content/magas-nitrat-tartalmu-zoldsegek-fogyasztasanak-kockazata-csecsemoknel/az-e-kereskedelem-elonyei-es-kockazatai
  7. European Commisson EU Register on nutrition and health claims. Omega 3. [Internet]. 2011 [updated 2011 May 6; cited 2021 Jan 4]. Available from: https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=search
  8. Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Veszélyzóna tudástár: csecsemőkori botulizmus [Internet]. 2018 [updated 2018 Dec 3; cited 2021 Jan 4]. Available from: https://portal.nebih.gov.hu/veszelyzona (botulizmus)
  9. Academy of Nutrition and Dietetics.Sweet Potato & Peach Baby Food Recipe [Internet]. 2018 [updated 2018 Jan 24; cited 2021 Jan 4]. Available from: https://www.eatright.org/food/planning-and-prep/recipes/sweet-potato-and-peach-baby-food-recipe
  1. EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Nutrition, Novel Foods and Food Allergens),
  2. Castenmiller J, de Henauw S, Hirsch-Ernst K-I, Kearney J, Knutsen HK, Maciuk A, Mangelsdorf I,
  3. McArdle HJ, Naska A, Pelaez C, Pentieva K, Siani A, Thies F, Tsabouri S, Vinceti M, Bresson J-L,
  4. Fewtrell M, Kersting M, Przyrembel H, Dumas C, Titz A and Turck D, 2019. Scientic Opinion on the
  5. appropriate age range for introduction of complementary feeding into an infant’s diet. EFSA Journal
  6. 2019;17(9):5780, 241 pp.
  7. EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Nutrition, Novel Foods and Food Allergens),
  8. Castenmiller J, de Henauw S, Hirsch-Ernst K-I, Kearney J, Knutsen HK, Maciuk A, Mangelsdorf I,
  9. McArdle HJ, Naska A, Pelaez C, Pentieva K, Siani A, Thies F, Tsabouri S, Vinceti M, Bresson J-L,
  10. Fewtrell M, Kersting M, Przyrembel H, Dumas C, Titz A and Turck D, 2019. Scientic Opinion on the
  11. appropriate age range for introduction of complementary feeding into an infant’s diet. EFSA Journal
  12. 2019;17(9):5780, 241 pp.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:anyatej, csecsemő, Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, szoptatás, táplálkozás

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Az Agrárkamara a tápanyag-specifikus élelmiszer-jelölési rendszert támogatja
Next Post: A vitaminoknak is van karbonlábnyoma?

Kapcsolódó anyagaink

  • A tavalyihoz hasonló lehet az idei tojástermelés Gasztropress
  • Erre kell figyelni a szendvicssütők és grillek takarításánál Gasztropress
  • Sajtos csirkemell fokhagymás zöldségekkel Gasztropress
  • Gianni olasz ételeivel hódítja meg Eplényt Gasztropress
  • Nem bíznak a lengyel élelmiszerellenőrzésekben a csehek Gasztropress
  • Csupán öt év hat hónap, valamint öt év börtönbüntetésre ítélték a badacsonyi borász gyilkosait Gasztropress
2023. március
hKscpsv
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
« febr    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
  • Egy nap alatt három primitív sz@rházi 
  • Ismét üres volt a feleslegesen lezárt #KariGeri rakpart
  • A Toyota uralja az elektrifikált járművek eladási toplistáját az Egyesült Államokban
  • Pofátlan(TAN)ítás Budapesten
  • Több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki a buszsávot jogosulatlanul használó autósokra
  • Megjelent a New Fossils új dala
  • „Hozzáférés elutasítva”
  • Együttműködés, hatékonyság és lenyűgöző teljesítmény
  • Most vagy először szemüveges?
  • LEO-műholdak
  • Van képünk hozzá (23.03.28.) – Újabb mentőautók beszerzésére nyílt lehetősége a mentőszolgálatnak
  • Van képünk hozzá (23.03.27.) – Lexus ROV
  • Van képünk hozzá (23.03.26.) – Peugeot 508 SW
  • Van képünk hozzá (23.03.25.) – Silk FAW Hongqi S9
  • Van képünk hozzá (23.03.24.) – Lexus GX
  • A Hyundai Palisade gyengén szerepelt az IIHS törésteszten
  • Az internetes csalásokra is felhívja a figyelmet az országos pénzügyi teszt
  • A távoli északon teszteli az Audi a Q6 e-tron szériaközeli prototípusát
  • A gyári BMW-csapattal tesztelt Kovács Bálint
  • A Mazda CX-9 gyengén teljesítette az IIHS töréstesztet
  • A Grandlandot is megtapogatták
  • Megérkezett hazánkba is a frissített DS 3 és DS 7
  • Gondoltad volna, milyen nehézségekkel/veszélyekkel kell megküzdenie egy látássérült embernek a mindennapi közlekedésben?!
  • ASA…
  • Az Evolveo Z5 Strongphone-t is “megleste” Sanyi (Videóval!)
  • Alpine A110 S
  • A frissített DS 7-essel is gurultunk
  • DS 3 bemutatón jártunk
  • Túl a háromszázezren
  • Nagyon röviden a dízel Astráról (is)
  • Rögös túró – a magyar szuperélelmiszer Gasztropress
  • Csirkerolád savanyított vajretekkel Gasztropress
  • Az Aldi kivon a forgalomból egy tonhalas szendvicset Gasztropress
  • Háttéranyag az Árkád éttermeiről Kinekeszelma
  • Márton-napi libanapokat tart a Magyar Pavilon a Dubaji Világkiállításon Gasztropress
  • Könyvben is megjelennek a magyar Bocuse-csapatok fogásai Gasztropress
  • Eszel Te rendesen? Kinekeszelma
  • Különleges koktélversenyt zsűriz Solti Ádám és felesége, Berni Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

Részletek

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.