A Szent István Egyetem élelmiszermérnök hallgatóit is díjazták a Sirha kiállításon

A Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kar hallgatóinak eredményeit is elismerték a Sirha nemzetközi élelmiszeripari és horeca szakkiállításon, amely február 4-6. között, negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Hungexpo területén. A kitüntetés apropóját, valamint a kiállításon való részvételt a METRO nagykereskedelem által tavalyi évben kiírt hallgatói innovációs termékfejlesztési pályázatán való sikeres szereplés indokolta.

A METRO üzletpolitikájának mindig is fontos pillére volt a fenntartható élelmiszeripari megoldások keresése, ezt támasztja alá a Szent István Egyetem hallgatói számára kiírt tavalyi innovációs termékfejlesztési pályázat is, amelyre még tavaly novemberben került sor. A pályázat célja a nagykereskedelem sajátmárkás METRO Chef termékcsaládjának újragondolása volt, az egészség- és környezettudatos táplálkozás jegyében. Az öttagú szakmai zsűri előtt kiválóan szereplő „Spájz girls” csapatnévre hallgató, „Veggievable” pályázattal induló fiatalok az aranyérem megszerzése mellett, meghívást kaptak a Hungexpo területén megrendezésre kerülő Sirha nagyszabású kiállításra is.

A nyertes csapat megoldása a Veggievable mirelit zöldségrudacska volt, amelyet lencsés-paradicsomos és babos-kukoricás ízesítésben terveztek meg. A hallgatók több szempontot is figyelembe vettek a termék megalkotása során, így azt teljesen vegánra, gluténmentesre, laktózmentesre, valamint cukormentesre tervezték. A csapat számára a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy olyan terméket alkossanak, amely széles körben kielégíti az egyre tudatosabb fogyasztói igényeket, és a lehető legkevésbé terheli környezetünket.

A Szent István Egyetem kiemelt figyelmet fordít a tehetséges hallgatók támogatására és ösztönzi őket az innovatív gondolkodásra, ötleteik megvalósítására. Éppen ezért nagy megtiszteltetés, hogy a METRO – első alkalommal kiírt – innovációs termékfejlesztési pályázatát egyedülálló módon SZIE hallgatók számára hirdették meg.

A Sirha Budapest szakkiállítás ünnepélyes megnyitójának keretein belül került sor az innovációs termékverseny helyezettjeinek kihirdetésére. A különböző kategóriák legjobbjainak járó díj mellett a szervezők kiosztottak egy Hungexpo különdíjat is, amelyet a felsőoktatási intézmény hallgatói vihettek haza. Az elismeréssel a Hungexpo és a METRO együttesen gratulál a diákversenyen elért sikerekért. Mivel a díjátadóra a sajtó képviselői is meghívást kapnak, így különösen nagy megtiszteltetésnek számít a fiatalok számára, hogy munkájuk gyümölcsét a nagyközönség is megismerheti.

A szervezők ezen felül lehetőséget biztosítanak a diákverseny dobogós helyezettjei számára, hogy a szakmai verseny nyertes pályamunkáinak bemutatására szentelt standon fotók formájában ők is bemutathassák munkásságukat.

Forrás: Szent István Egyetem
Fotó: Balázs Gusztáv