Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

Több állatot vágtak le az első negyedévben

Posted on 2020-06-012020-06-01 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

    Hat százalékkal több baromfifélét, két százalékkal több szarvasmarhát és egy százalékkal több sertést vágtak az első negyedévében a 2019. január-márciusi időszakhoz képest a magyar vágóhidakon – derült ki a NAIK Nemzeti Agrárgazdasági Kutatóintézet honlapján közzétett jelentésből.

    A jelentés szerint baromfiból 56,8 millió darabot vágtak 2020 első negyedévében, 6,4 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. A levágott baromfi 80 százaléka csirke volt, amelyből 45,5 milliót vágtak, 9,5 százalékkal többet, mint 2019. január-márciusban.


    A baromfivágáson belül a pulykák számaránya 3,1, a kacsáké 15,5 százalék volt. Vágókacsából 8,8 milliót, libából 622 ezer darabot vágtak 2020 első negyedévében. Pulykából 1,76 milliót vágtak az első három hónapban, 4 százalékkal többet, mint a bázisidőszakban.
    A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a tyúkfélék hazai állománya 30,9 millió volt 2019. december 1-jén, amely 217 ezerrel több mint egy évvel azelőtt.


    A magyarországi vágóhidakon 1,172 millió sertést vágtak le 2020 első negyedévében, 1,2 százalékkal többet 2019. január-március időszakához képest. A levágott állatok élősúlya összesen 139 ezer tonna, hasított súlya 112 ezer tonna volt, kis mértékben haladta meg az előző évi értéket.


    Az élő sertés kivitelének volumene 8 százalékkal, míg az import 27 százalékkal nőtt a 2020. január-februári időszakban 2019 azonos időszakához képest a KSH adatai alapján. Az export 5 ezer tonna, az import 12 ezer tonna volt, azaz a behozatal több mint a kétszerese volt a kivitelnek. Élő sertés főként Szlovákiából, Németországból és Horvátországból érkezett, a kivitel nagyrészt Romániába, Szlovákiába és Ausztriába irányult az első negyedévben.


    A sertésállomány a KSH adatai szerint 2,63 millió volt Magyarországon 2019. december 1-jén, az állomány nagysága a 2018. decemberi létszámtól 237 ezerrel maradt el. A sertések 82 százalékát gazdasági szervezetek tartották – tették hozzá.


    Szarvasmarhából 25,8 ezer darabot vágtak le az első negyedévben, a levágott állatok élősúlya 13,3 ezer, hasított súlya 6,8 ezer tonna volt. Az élő- 3,1, míg a hasított súly 2,2 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál.


    A levágott szarvasmarhák 62 százaléka tehén, 22 százaléka bika volt. A tehenek vágása 1, a bikák vágása 5, az üszők vágása 10 százalékkal nőtt a darabszám alapján 2020 első negyedévében a bázisidőszakhoz képest.


    A KSH-adatok szerint a szarvasmarha-összlétszám 909,1 ezer darab volt 2019. december 1-jén, amelynek több mint a felét gazdasági szervezetek tartották. A szarvasmarha-állomány 2018 decembere óta 24 ezer darabbal nőtt, 2018 júniusa óta 1,6 ezerrel csökkent. A tehenek száma 411,7 ezer volt 2019. december 1-jén, 9 ezerrel több mint egy évvel korábban.


    A magyarországi vágóhidakon levágott juhok száma 7,4 ezer volt 2020 első negyedévében, amely közel 16 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest. Anyajuhból több mint 1300 darabot vágtak, amelyhez 66 tonna élősúly tartozott. A KSH adatai szerint a juhállomány 1,06 millió volt 2019. december 1-jén, 4 százalékkal kevesebb az előző évhez képest – olvasható a jelentésben.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:baromfi, sertés, szarvasmarha, vágóhíd

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Megint nem a magyarok a fontosak – Kóser élelmiszer-szállítmányt juttatott el a magyar kormány a belgrádi zsidó közösségnek
Next Post: Ötödik alkalommal indult útjára a Coop Segély Alapítvány kamionja

Kapcsolódó anyagaink

  • Október 14-16. KÜRTŐSBON Fesztivál a Holnemvolt várban (Exkluzív podcasttal!) Gasztropress
  • 21 nap éppen elegendő az életmódváltáshoz Gasztropress
  • Az évezred gasztro híre Gasztropress
  • Áprilisban rendezik meg a 10. VinCE Budapest Wine Show-t Gasztropress
  • A kiegyensúlyozott étkezés alapjai Gasztropress
  • Tchibo márkajelzésű Family őrölt kávét hívnak vissza a forgalomból Gasztropress
2023. március
hKscpsv
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
« febr    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
  • Egy nap alatt három primitív sz@rházi 
  • Ismét üres volt a feleslegesen lezárt #KariGeri rakpart
  • A Toyota uralja az elektrifikált járművek eladási toplistáját az Egyesült Államokban
  • Pofátlan(TAN)ítás Budapesten
  • Több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki a buszsávot jogosulatlanul használó autósokra
  • Megjelent a New Fossils új dala
  • „Hozzáférés elutasítva”
  • Együttműködés, hatékonyság és lenyűgöző teljesítmény
  • Most vagy először szemüveges?
  • LEO-műholdak
  • Van képünk hozzá (23.03.28.) – Újabb mentőautók beszerzésére nyílt lehetősége a mentőszolgálatnak
  • Van képünk hozzá (23.03.27.) – Lexus ROV
  • Van képünk hozzá (23.03.26.) – Peugeot 508 SW
  • Van képünk hozzá (23.03.25.) – Silk FAW Hongqi S9
  • Van képünk hozzá (23.03.24.) – Lexus GX
  • A Hyundai Palisade gyengén szerepelt az IIHS törésteszten
  • Az internetes csalásokra is felhívja a figyelmet az országos pénzügyi teszt
  • A távoli északon teszteli az Audi a Q6 e-tron szériaközeli prototípusát
  • A gyári BMW-csapattal tesztelt Kovács Bálint
  • A Mazda CX-9 gyengén teljesítette az IIHS töréstesztet
  • A Grandlandot is megtapogatták
  • Megérkezett hazánkba is a frissített DS 3 és DS 7
  • Gondoltad volna, milyen nehézségekkel/veszélyekkel kell megküzdenie egy látássérült embernek a mindennapi közlekedésben?!
  • ASA…
  • Az Evolveo Z5 Strongphone-t is “megleste” Sanyi (Videóval!)
  • Alpine A110 S
  • A frissített DS 7-essel is gurultunk
  • DS 3 bemutatón jártunk
  • Túl a háromszázezren
  • Nagyon röviden a dízel Astráról (is)
  • A világ legerősebb chilije az egyik legkeresettebb karácsonyi ajándék Gasztropress
  • Több mint 130 étterem konyháját próbálhatják ki az őszi Országos Étterem Hét vendégei Gasztropress
  • Családom és egyéb receptfajták – #krausztronomia Gasztropress
  • Negyven százalékkal több üvegházhatású gázkibocsátást okoz a férfiak étrendje, mint a nőké Gasztropress
  • Mennyi a napi vitamin- és ásványianyag-beviteled? Gasztropress
  • Az ünnepek alatt is figyelni kell a táplálkozásra Gasztropress
  • A Rumour by Rácz Jenő nyerte az Év étterme díjat Gasztropress
  • Az óbudai Málna The Pastry Shop az ország legjobb cukrászdája Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

Részletek

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.