Tényleg nehezebben fogyunk télen?

Itt a válasz!

A legtöbb esetben pszichés probléma okozza a túlsúlyt

A bikiniszezon előtt és a januári újévi idején kezdenek fogadni a legtöbben fogyókúrázni. A november nem a fogyni vágyók kedvenc hónapja, az IdealBody életvezetési tanácsadója szerint azonban nem az időponton múlik a fogyókúra sikere.

A téli, borongós időjárás nem kedvez a hangulatunknak. Ezt tudjuk jól, hiszen a hűvös, esős idő és a korai sötétedés nem varázsol jókedvet az arcunkra. Sokan nehezebben is neki kell ilyenkor a fogyókának, hisz sportolni sem volt idejük, a táplálkozáson azonban mindenképp érdemes elkezdeni a váltást. A sikere ugyanis nagyban függ az étrendtől és egyáltalán nem szükséges néhány edzőteremben izzasztani magunkat, ha tudunk megszabadulni kilótól.

„Sok olyan helyzet adódik, amikor valaki időhiány miatt nem tud sportolni vagy épp egészségügyi okok akadályozzák meg ebben. A fogyás azonban nem csak ezen múlik és aki valóban túlsúllyal küzd vagy fogyni akar, nem legyinthet csak úgy, mondván, hogy nincs ideje a mozgásra. A táplálkozással ugyanis nagyon sokat tehetünk annak érdekében, hogy megszabaduljunk a plusz kilóktól és a kedvünk is jobb lesz, hisz elindultunk azon az úton, a végén elérjük a célunkat” – kezdte Bús Tímea, az IdealBody életvezetési tanácsadója.

A szakember szerint a fogyókúra elkezdésében nem az időjárás vagy az évszakok játsszák a legfontosabb szerepet, hanem az, hogy egyfajta kihívásként tekintsünk a fogyásra, amelyért hajlandóak vagyunk áldozatot hozni.

„Az elhízás mögött 80-85% százalékban egészséges pszichés okok és csupán 10-15 százalékban okozzák egészségügyi gondok a túlsúlyt. Ebből is jól látszik, hogy a fogyás egy összetett pszichés folyamat, ami fejben kezdődik és a lélekben folytatódik. Hatalmas önismereti út ez, amiben fontos, hogy feltárjuk a ki okokat, ezért sokat lehet például a szómatodrá. Sokan stresszevők, azaz esznek, ha szomorúak, ha stresszesek, de emögött is lelki folyamatok ellátása, melyeket ajánlott megismerni és csak utána lehet tartós a fogyás, esetenként találkozhatunk a jojó-effektussal” – tette hozzá a szakértő.

A sikeres fogyókúra egyik kulcsa a megtervezett étrend

Az IdealBody életvezetési tanácsadója szerint, ha kitűzünk egy célt magunk elé, könnyebben hosszú távon tartani a fogyókúrát, hisz a motiváció nagyon sokat abban, hogy fejben és lélekben is tudatosak maradjunk. Motiváció lehet akár egy döntés is, hogy tudatosan táplálkozunk és megtervezzük, mikor mit fogunk enni.

„Nagyon sok családban az eves a szeretetnyelv, de ha meghoztuk a döntést, hogy mondjuk akarjuk beleférni egy csinos régi ruhánkba vagy épp az esküvőnkre szeretnénk magunkat formába hozni, akkor azért bizony áldozatot kell hoznunk. Ehhez elengedhetetlen, hogy tervezzünk. Az étkezésünk az alap ilyenkor, célszerű 30 napra előre összeállított, mikor mit fogunk enni. Persze sok nehéz élethelyzet adódik, például, ha a család másként étkezik vagy ha időhiányban szenvedünk, ezért olyan változatos fogásokat állítunk össze egy hónapra előre, szívesen megbeszéljük, diétázzuk és garantáljuk, hogy nem fogunk hozzá. Ebben nagyon sokat jelentenek például az IdealBody termékei , amelyek többféle ízben kaphatóak és egy teljes étkezési kiváltására alkalmasak akár napi háromszor is” – magyarázta Bús Tímea.

Az IdealBody fehérjeturmixai, valamint curry és krumplilevese nem csak a fogyókúra napi étrend kiegészítőjeként, de komplett étkezés kiváltásaként is funkcionál. Az ízek pedig kedveznek a hagyományos ízvilág kedvelőinek és az egzotikusabb, fűszeres ételek kedvelőinek is. 23 vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, így minden olyan anyag benne van, amire a szervezetünknek egy egészséges és változatos étkezés során szüksége van. mindig a fogyókúrázok esetében az édes gyümölcsös turmixok mellett felüdülés lehet egy finom, fűszeres sós leves is.