Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

Tartósan magas élelmiszerárakra számítanak a Takarékbank szakértői

Posted on 2021-05-042021-05-04 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on X (Twitter) Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

   Tartósan magas élelmiszerárakra számítanak a Takarékbank szakértői; a pénzintézet agrár üzletágának keddi online háttérbeszélgetésén elhangzott, hogy az élelmiszeripari alapanyagok mellett az építőipari árak is nőttek, ami a mezőgazdasági beruházások költségeit emelheti.

    Az agrár üzletág ügyvezető igazgatója Hollósi Dávid ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a korlátozások enyhítése kedvezhet a gazdálkodóknak, akik a kereslet helyreállását várják a lazítástól. Az agrárkibocsátás az év második felében érheti el az éves szinten 5-7 százalékos növekedést – tette hozzá.


    Elemzése szerint az elmúlt hónapok árrobbanásának legnagyobb nyertesei a szántóföldi növények termelői, akik a korábbiakhoz képest jóval magasabb áron értékesíthetnek. A gabona, az olajos magvak, a fehérjehordozók drágulása rövid idő alatt akár az 50 százalékot is elérhette, ami hatalmas profitot eredményez. A terméskilátásokat némileg ronthatja a szárazság, amely évek óta gondot jelent tavaszonként.


    A hús, a tojás, és a tej előállítását megnehezítette a takarmányárak növekedése, de az állattartók beruházási kedve továbbra is magas. A visszajelzéseik szerint a kilátásaik kis mértékben javultak az első negyedévben. A kertészeti ágazat szintén jelentős fejlesztési forrásokra számíthat, különösen az üvegházi termelés fejlesztése áll nagy lehetőségek előtt. A barackot a tavaszi fagyok megviselték ugyan, de a magyar gyümölcstermelés túlnyomó részét kitevő almát nem érte jelentős károsodás – tette hozzá Hollósi Dávid.


    Az üzletág elemzője, Héjja Csaba a borágazatról beszélt. Elmondta, a termelők jól alkalmazkodtak az egy éve előállt kihívásokhoz, amit az is igazol, hogy a magyar kivitel mennyisége 18 százalékkal nőtt 2020-ban. A világszintű fogyasztás közben 3 százalékkal csökkent, elsősorban a 17 százalékos kínai visszaesés miatt – tette hozzá. Véleménye szerint a járvány egyik legfontosabb tapasztalata, hogy minél több értékesítési megoldást kell kiaknázni, és érdemes nyitni az online forgalmazás iránt is. Héjja Csaba szerint az uniformizált, könnyű, újvilági borokkal szemben az európaiak akár évekig is érlelhetők, így eladásuk rugalmasabban tervezhető.


    Kérdésekre válaszolva a szakértők kifejtették, hogy a következő hónapok során jelentős drágulás nem várhatók az élelmiszerpiacon, de az élelmiszerek fokozatos átárazása elkerülhetetlen. A hús előállításának költsége nem fog teljes mértékben beépülni a fogyasztói árakba, a gazdálkodók nyeresége lesz kisebb, ezért lehetnek olyanok, akik beszüntetik a tevékenységüket – tették hozzá. Számítanak ugyanakkor arra, hogy a magyar mezőgazdaság hatékonyságán sokat javítanak a minden korábbit felülmúló pályázati lehetőségek. A beruházási hullám sikerét vetíti előre, hogy mostanra azok a termelők maradtak versenyhelyzetben, akik jól tudják a forrásokat hasznosítani – hangsúlyozták.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on X (Twitter) Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:élelmiszerár, élelmiszerárak, Takarékbank

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Az otthoni kávéfogyasztás mérsékelte az illycaffe forgalmának tavalyi csökkenését
Next Post: Hazánkban is hódít a füstölőpisztoly

Kapcsolódó anyagaink

  • Online térben népszerűsíti a tejfogyasztást a Tej Terméktanács Gasztropress
  • Csúcstechnológiás grill, ami kis helyen is elfér Gasztropress
  • Ne a divatos kutyakaját add kedvencednek! Gasztropress
  • Egy tonna lisztből készül ma a Kárpát-medence kenyere Szolnokon Gasztropress
  • Az egész élet folyamán szükség van a D-vitaminra Gasztropress
  • A szalámigyártás folyamatának kutatási programja zárult a szalámigyártónál Gasztropress
2023. szeptember
hKscpsv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
« aug    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
A Börzsöny Speciális Mentők Egyesület támogatót keres
  • Európa legnépszerűbb túramotorja, az NT1100, két feltűnő új fényezést kap jövőre
  • A Skoda Superb negyedik generációja is kínál limuzin változatot
  • Az EQE szedán és az EQE SUV már különleges kiadású modellként is elérhető, kiterjedt felszereltséggel és vonzó árelőnnyel
  • Több utcát aszfaltoznak uniós támogatásból Mezőhegyesen
  • Forgalomkorlátozás lesz október közepéig az M0-s autóút és az M5-ös autópálya csomópontjában
  • Űrprogramot indít az Elefánt a Budapest Park évadzáróján
  • A rendőrség nevében küldenek SMS-t csalók
  • Elképesztő, de mindössze öt év 6 hónap fogházra ítélték a Viking Sygin tömeggyilkos kaptányát
  • Novák Katalin: “Elon Musk személyében egy új szövetségesünk lett a családok szabadságharcában és a békemisszióban”
  • A játékidő veszélyben
  • Van képünk hozzá (23.09.26.) –  Morgan Super 3
  • Hamarosan a Tesla is Magyarországon gyártja/újrahasznosítja az akkumulátorait? Elon Muskkal találkozott Novák Katalin Texasban
  • Van képünk hozzá (23.09.25.) –  Nikola Tre
  • Verstappen nyerte a Japán Nagydíjat, világbajnok a Red Bull
  • Van képünk hozzá (23.09.24.) –  Abarth 500e
  • A Lego tovább tesztel, de jelenleg lemondott az újrahasznosított műanyagból készített építőkockák gyártásáról
  • Tesztkörúton szereplő, digitális automata központi ütközővel felszerelt vonatot mutatott be a Rail Cargo Hungaria Zrt.
  • 5G-re épülő autóipari megoldások tesztelésére állított fel projektcsapatot a Bosch és a Vodafone
  • A Suzuki V-Strom 800DE az „Alpen Masters 2023” tesztgyőztese
  • A laboratóriumi és klinikai tesztek mellett neuropszichológusok játékos tesztekkel vizsgálják a szellemi képességek lehetséges hanyatlását
  • Anita és Sanyi a csoDálatoS DS 9 E-Tense modellel is megismerkedett
  • Begurulva a tik-tokon is!
  • Kivételes Land Cruiser 2024 First Edition podcast
  • Exkluzív Toyota Land Cruiser 2024 podcast
  • A születése óta vak Karvai Sándor megszelidítette az Acer ES 5 elektromos rollert
  • Egy kevéske “alap” Sandero
  • Nincs megállás! A tik-tokon is elindultunk!
  • 2024-es Toyota Land Cruiser First Edition podcast
  • Toyota Land Cruiser 2024 podcast
  • A plug-in Priusszal is ismerkedtünkToyota Prius
  • Mi lehet a titok az Avalonban? Gasztropress
  • Csicseriborsó perecet hívtak vissza a Müller üzletekből Kinekeszelma
  • Mostantól már Tatán és Esztergomban is ehetünk méregdrágán tányérdíszítést Gasztropress
  • Eszel Te rendesen? Kinekeszelma
  • Hahó, divatvegák, divatvegánok és divatpaleók! WC álarcos vegetáriánus sertés és sült glutén kapható Gasztropress
  • Mautner Zsófi főzelékeit ízlelgette a világhírű séf Gasztropress
  • Nem mindegy, mit zabálsz! Milyen étel illik a vezetéshez? Gasztropress
  • Tények és tévhitek a szójáról Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.