Szombaton az északi part finomságai mutatkoznak be a déli parton is

A tó környékén annyi jó étterem található, hogy akár a Balatont ma már körbe is lehet kóstolni akkor, ha valaki így szeretne gasztronómiai utazásra indulni. – nyilatkozta Varga László, a Balatoni Kör elnökségi tagja. Mint mondta: az északi part egyes vendéglátói most azt tervezik, hogy közösen jelennek meg a déli parton is egy-egy kikötőben annak érdekében, hogy bemutathassák ott is, milyen különlegességeket kínálnak a túlsó parton. Az északi oldalról érkező food truckok elsőként a balatonföldvári kikötőben, egy hétvégi vitorlásversenyen mutatkoznak be, majd Balatonszemesre és Balatonboglárra is eljutnak. Mint azt a szervezők elmondták, a Balaton ízeit bemutató akciót nem csak a hajósoknak szervezik. Akár kerékpárral is érdemes lesz majd elindulni a kikötőkbe, hogy megkóstoljuk a kulináris különlegességeket.  

Varga László hozzátette, a minőségi éttermek, bisztrók, cukrászdák száma hónapról hónapra növekszik a tónál, a napokban a Balaton-felvidéken nyílt egy újabb étterem, ahol már az első napon telt ház volt. Varga László szerint a következő három hónapban is hasonló érdeklődésre számíthatnak azok a vendéglátóhelyek, amelyek minőségi szolgáltatást nyújtanak. Különösen ott várható sok látogató, ahol a helyi alapanyagokat is felhasználják, mert a vendégek egyre inkább értékelik a helyi, az adott térségre jellemző ízeket – fogalmazott a szakember balatoni szezonnyitó előrejelzésében.

Az ilyen egész évben nyitva tartó éttermek balatoni zászlóshajója a szemesi Kistücsök étterem, amely minősége minden más vendéglátóegység tulajdonosának etalonként szolgál. Itt különösen jól ötvözik a helyi ízeket, a szezonalitáson alapuló gasztronómiával. Csapody Balázs nevével fémjelzett étteremben kimondottan gyorsan követik világ trendjeit. Éppen ezért nem véletlen, hogy ebben a déli parti étteremben szinte minden magyar gasztroutazó megjelenik, aki ki van éhezve egy kis újdonságra – mondta Varga László.

Egyre nyitottabbak a magyarok

A magyarok a nagymama házias főztjei mellett egyre inkább nyitottak arra is, hogy megkóstolják a nemzetközi ízeket, illetve kipróbálják a világ gasztronómiai palettáján újdonságnak számító főzési technológiákkal készülő ételeket is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az említett finomságokért akár ötven-száz kilométert is hajlandóak utazni az emberek.

Ennek a vevői nyitottságnak is köszönhető, hogy ma már nem csak a kikötők közelében, hanem a Balaton partjától távolabb is érdemes vendéglátóhelyet nyitni. Jó példa erre a Tihanytól ca. 25 kilométerre található Köveskál, amelyet sokan csak gasztrofaluként emlegetnek. Itt olyan neves éttermek találhatók, mint például a Kővirág étterem, a Mi a Kő étterem, a Pipacs vendéglő vagy a most megnyitott Káli Gourmet.

Négy – öt jó étterem egy kicsit sok lenne egy alig háromszáz fős faluban, ha nem lenne erre felé aktív turizmus. Ennyi jó étterem nem élhetne meg, ha a balatoni vendégek ne lennének egyre igényesebbek és nem szeretnék megismerni a helyi ízeket – mondta a Balatoni Kör tagja.

Füstölt csokival is utazásra lehet csábítani az ínyenceket

A balatoni turizmusnak jót tesz az is, hogy egyre több vendég körében népszerűek a nemzetközileg is  elismert magyar séfek, akik néhány napra a hazai, balatoni éttermekhez is elszerződnek. Köveskálon például néhány napja  Horváth Zsolt, ismertebb nevén Kicsi Zso főzött. A sztárséf arról híres, hogy még a csokoládét is megfüstöli, mielőtt ráönti egy nem mindennapi sajttortájára.

Az elmúlt hétvégén különleges füstölési eljárással készítette el a húsételeket is, amelyeket a Káli Gourmetben fogyaszthattak el a turisták. Természetesen a különleges füstölt és BBQ ételek nem sokáig maradtak az asztalokon, ezért azt tervezik, hogy a sztárséfet ismét meghívják, hogy újabb gasztroturistákat csábítsanak a régióba.

A gasztrotérképek is befolyásolják a választást

A neves séfek mellett, kimondottan befolyásolják utazási kedvünket azok a listák és térképek, amelyeket egy-egy szervezet, vagy cég hoz létre. Ilyen például a Balatoni Kör kiadványa, amelyet minden évben kiadnak. Ez a  a tó körüli minőségi vendéglátás színe – javát tartalmazza  a Laposa Borbirtoktól a Söptei Pincészeten át, a Fürjes Udvarházig. Ennek segítségével, akár vallóban körbe is kóstolhatjuk a Balatont. Aki ennél is több helyre szeretne eljutni, annak a Nagyon Balaton új kiadványát kell kézbe vennie, amelynek címe: 100 jó hely a Balatonnál.  De legalább ilyen nagy segítség az utazók számára a Magyar Konyha – Gasztrokalauz kiadványa, amelyben szinte minden benne van, amiről tudni érdemes, ha balatoni kulinaritásról van szó  – mondta Éskovács Péter, turisztikai tanácsadó.

A vitorlázók ezt is jobban tudják

Éskovács szerint a vitorlázók az átlagnál jobban tudják, hogy hová is érdemes elmenni, ha jót akarunk enni. Ennek egyik oka, hogy a hajósok igazi felfedező személyiségtípusok egy merész, kalandokat kereső utazók, óriási szabadságvággyal. Mindig az újdonságot és a kalandokat kutatják, ezért sokszor az átlagnál előbb értesülnek a jó helyekről is.

 A  Balatonra érkező külföldiek is elég jól tájékozottak. Ők előszeretettel forgatják az általuk is ismert márkák  listáit. Ilyen például a Trip Advisor,  a világ egyik legnagyobb turisztikai ajánló oldala, amelynek komoly hatása lehet egy-egy étterem forgalmára. 

A Trip Advisor szerint a legjobb Balaton környéki helyek az idén:

  1. Füredi Fagyizó
  2. Vitorlás Bisztró Keszthely
  3. Várkávézó Szigliget
  4. Vitorlás Étterem Balatonlelle
  5. Villa Kabala Szigliget
  6. Mala Garden Restaurant
  7. Kistücsök Étterem Balatonszemes
  8. Macchiato Caffe & Lounge Hévíz
  9. Teri mama vendéglője Hévíz
  10. GUSTO13 Bistro & Delicate Veszprém