Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

Szombaton az északi part finomságai mutatkoznak be a déli parton is

Posted on 2021-06-252021-06-23 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

A tó környékén annyi jó étterem található, hogy akár a Balatont ma már körbe is lehet kóstolni akkor, ha valaki így szeretne gasztronómiai utazásra indulni. – nyilatkozta Varga László, a Balatoni Kör elnökségi tagja. Mint mondta: az északi part egyes vendéglátói most azt tervezik, hogy közösen jelennek meg a déli parton is egy-egy kikötőben annak érdekében, hogy bemutathassák ott is, milyen különlegességeket kínálnak a túlsó parton. Az északi oldalról érkező food truckok elsőként a balatonföldvári kikötőben, egy hétvégi vitorlásversenyen mutatkoznak be, majd Balatonszemesre és Balatonboglárra is eljutnak. Mint azt a szervezők elmondták, a Balaton ízeit bemutató akciót nem csak a hajósoknak szervezik. Akár kerékpárral is érdemes lesz majd elindulni a kikötőkbe, hogy megkóstoljuk a kulináris különlegességeket.  

Varga László hozzátette, a minőségi éttermek, bisztrók, cukrászdák száma hónapról hónapra növekszik a tónál, a napokban a Balaton-felvidéken nyílt egy újabb étterem, ahol már az első napon telt ház volt. Varga László szerint a következő három hónapban is hasonló érdeklődésre számíthatnak azok a vendéglátóhelyek, amelyek minőségi szolgáltatást nyújtanak. Különösen ott várható sok látogató, ahol a helyi alapanyagokat is felhasználják, mert a vendégek egyre inkább értékelik a helyi, az adott térségre jellemző ízeket – fogalmazott a szakember balatoni szezonnyitó előrejelzésében.

Az ilyen egész évben nyitva tartó éttermek balatoni zászlóshajója a szemesi Kistücsök étterem, amely minősége minden más vendéglátóegység tulajdonosának etalonként szolgál. Itt különösen jól ötvözik a helyi ízeket, a szezonalitáson alapuló gasztronómiával. Csapody Balázs nevével fémjelzett étteremben kimondottan gyorsan követik világ trendjeit. Éppen ezért nem véletlen, hogy ebben a déli parti étteremben szinte minden magyar gasztroutazó megjelenik, aki ki van éhezve egy kis újdonságra – mondta Varga László.

Egyre nyitottabbak a magyarok

A magyarok a nagymama házias főztjei mellett egyre inkább nyitottak arra is, hogy megkóstolják a nemzetközi ízeket, illetve kipróbálják a világ gasztronómiai palettáján újdonságnak számító főzési technológiákkal készülő ételeket is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az említett finomságokért akár ötven-száz kilométert is hajlandóak utazni az emberek.

Ennek a vevői nyitottságnak is köszönhető, hogy ma már nem csak a kikötők közelében, hanem a Balaton partjától távolabb is érdemes vendéglátóhelyet nyitni. Jó példa erre a Tihanytól ca. 25 kilométerre található Köveskál, amelyet sokan csak gasztrofaluként emlegetnek. Itt olyan neves éttermek találhatók, mint például a Kővirág étterem, a Mi a Kő étterem, a Pipacs vendéglő vagy a most megnyitott Káli Gourmet.

Négy – öt jó étterem egy kicsit sok lenne egy alig háromszáz fős faluban, ha nem lenne erre felé aktív turizmus. Ennyi jó étterem nem élhetne meg, ha a balatoni vendégek ne lennének egyre igényesebbek és nem szeretnék megismerni a helyi ízeket – mondta a Balatoni Kör tagja.

Füstölt csokival is utazásra lehet csábítani az ínyenceket

A balatoni turizmusnak jót tesz az is, hogy egyre több vendég körében népszerűek a nemzetközileg is  elismert magyar séfek, akik néhány napra a hazai, balatoni éttermekhez is elszerződnek. Köveskálon például néhány napja  Horváth Zsolt, ismertebb nevén Kicsi Zso főzött. A sztárséf arról híres, hogy még a csokoládét is megfüstöli, mielőtt ráönti egy nem mindennapi sajttortájára.

Az elmúlt hétvégén különleges füstölési eljárással készítette el a húsételeket is, amelyeket a Káli Gourmetben fogyaszthattak el a turisták. Természetesen a különleges füstölt és BBQ ételek nem sokáig maradtak az asztalokon, ezért azt tervezik, hogy a sztárséfet ismét meghívják, hogy újabb gasztroturistákat csábítsanak a régióba.

A gasztrotérképek is befolyásolják a választást

A neves séfek mellett, kimondottan befolyásolják utazási kedvünket azok a listák és térképek, amelyeket egy-egy szervezet, vagy cég hoz létre. Ilyen például a Balatoni Kör kiadványa, amelyet minden évben kiadnak. Ez a  a tó körüli minőségi vendéglátás színe – javát tartalmazza  a Laposa Borbirtoktól a Söptei Pincészeten át, a Fürjes Udvarházig. Ennek segítségével, akár vallóban körbe is kóstolhatjuk a Balatont. Aki ennél is több helyre szeretne eljutni, annak a Nagyon Balaton új kiadványát kell kézbe vennie, amelynek címe: 100 jó hely a Balatonnál.  De legalább ilyen nagy segítség az utazók számára a Magyar Konyha – Gasztrokalauz kiadványa, amelyben szinte minden benne van, amiről tudni érdemes, ha balatoni kulinaritásról van szó  – mondta Éskovács Péter, turisztikai tanácsadó.

A vitorlázók ezt is jobban tudják

Éskovács szerint a vitorlázók az átlagnál jobban tudják, hogy hová is érdemes elmenni, ha jót akarunk enni. Ennek egyik oka, hogy a hajósok igazi felfedező személyiségtípusok egy merész, kalandokat kereső utazók, óriási szabadságvággyal. Mindig az újdonságot és a kalandokat kutatják, ezért sokszor az átlagnál előbb értesülnek a jó helyekről is.

 A  Balatonra érkező külföldiek is elég jól tájékozottak. Ők előszeretettel forgatják az általuk is ismert márkák  listáit. Ilyen például a Trip Advisor,  a világ egyik legnagyobb turisztikai ajánló oldala, amelynek komoly hatása lehet egy-egy étterem forgalmára. 

[envira-gallery id=’10215′]

A Trip Advisor szerint a legjobb Balaton környéki helyek az idén:

  1. Füredi Fagyizó
  2. Vitorlás Bisztró Keszthely
  3. Várkávézó Szigliget
  4. Vitorlás Étterem Balatonlelle
  5. Villa Kabala Szigliget
  6. Mala Garden Restaurant
  7. Kistücsök Étterem Balatonszemes
  8. Macchiato Caffe & Lounge Hévíz
  9. Teri mama vendéglője Hévíz
  10. GUSTO13 Bistro & Delicate Veszprém

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:Balaton, déli part, északi part, Trip Advisor

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Erdei Zsolt 10 kilótól szeretne megszabadulni
Next Post: 3 könnyen elkészíthető népszerű koktél – nem csupán a hétvégére

Kapcsolódó anyagaink

  • Főzz finomat az otthoni tartós élelmiszer készletből és közben támogasd a Magyar Vöröskereszt munkáját Gasztropress
  • Tavaszi Kürtőskalács Vigalom a Holnemvolt Várban Gasztropress
  • A Metro Kereskedelmi Kft. ARO UHT tej terméket hívott vissza Gasztropress
  • Potencianövelő étrend-kiegészítőt vont ki a forgalomból a Nébih Gasztropress
  • Nestlé 140 milliárd forintos beruházással 250 új munkahelyet hoz létre Bükön Gasztropress
  • Mindössze hat és 12 év közötti szabadságvesztésre ítélték a fiatalokat, akik édességért vertek agyon egy idős férfit Gasztropress
2023. május
hKscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
« ápr    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
A Börzsöny Speciális Mentők Egyesület támogatót keres
  • Egy amerikai Toyota-kereskedő több mint 152 ezer dollárt kér egy GR Corolla Morizo Editionért
  • Előbb visszakapták a gyalogosok a Lánchíd pesti oldalánál lévő járdákat
  • A LEVC frissített akkumulátort fejlesztett a TX és a VN5 számára
  • A Magyar Suzuki felmért
  • Országos szemétgyűjtési akcióhetet szervez a Magyar Közút
  • Már Magyarországon is kapható a HUAWEI P60 Pro
  • Felesleges már árzuhanásra várni
  • A TP Vision és az FC Barcelona több évre szóló megállapodást kötött
  • Psoriasis és társbetegségei
  • Megjelent Steigervald Krisztián új könyve, a Generációk harca a figyelemért
  • Az Aston Martin Aramco Cognizant Formula One® csapatáról
  • Van képünk hozzá (23.05.29.) –  Ssangyong Rexton
  • A Honda részvétele az F1-es versenyeken
  • Verstappen behúzta a Monacói Nagydíjat
  • Van képünk hozzá (23.05.28.) –  Suzuki Jimny 5 Door
  • Az interaktív vizsga számítógépen végezhető teszt jellegű feladatsorokat jelent
  • Új szuperbaktérium-ölő antibiotikumot fedeztek fel tesztelés közben
  • Elon Musk cége elkezdheti az agyimplantátumok tesztelését embereken
  • Új új biológiai fegyverek tesztelése volt a cél
  • Mikrozöld termelőket ellenőriztek a Szupermenta tesztprogramban
  • Nincs megálás! Anita és Sanyi is kipróbálta az OKAI Neon elektromos rollereket
  • Rexton tesztnek indult, OKAI Neon e-scooter próba lett belőle
  • Anita és Sanyi találkozott a Honda CB650R motorral (is) – VIDEÓ
  • Anita és Sanyi a Mazda CX-5-öt is kihagyta…
  • Anita és Sanyi a Mazda 6-os jubileumi kiadásával is megismerkedett
  • Röviden a Honda CB650R-ről
  • Ismerkedés az OKAI Neon elektromos rollerrel
  • E-Tech Renault Arkana
  • Elsőként a Mazda CX-5-ben
  • Mazda 6 20 TH Anniversary
  • Café Párisi a Lotz-teremben Gasztropress
  • Michelin Guide ajánlást kapott az Avalon Ristorante Gasztropress
  • Mautner Zsófi főzelékeit ízlelgette a világhírű séf Gasztropress
  • Körített túró Gasztropress
  • Cukorszünet Gasztropress
  • Könyvben is megjelennek a magyar Bocuse-csapatok fogásai Gasztropress
  • Milyen bort ihatunk a fogyókúra alatt? Kinekeszelma
  • Csak a Mentes Őszi Vásár Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

Részletek

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.