Erdei Zsolt 10 kilótól szeretne megszabadulniPéldát szeretne mutatni a túlsúllyal küzdőknek

Erdei Zsolt nemrég egy három hónapos fogyókúrás kihívásba kezdett. Az egykori ökölvívó világbajnok versenysúlyához képest 20 kiló plusszal rendelkezik, mivel az edzéseket ugyan abbahagyta, a kalóriabevitelét akkor sem csökkentette.Az egykori élsportoló 46 évesen már érzi testének változásait. Kilóinak száma az évek alatt gyarapodott, de ennek pontosan tudja az okát: „Ugyanazt az energiamennyiséget vettem fel – vagy még többet -, mint élsportoló koromban, csak kevesebb edzést végeztem” – meséli Erdei Zsolt, aki régóta tervezte, hogy szeretne lefogyni.

„Úgy éreztem, hogy cél nélkül nehéz belevágnom egy fogyókúrába. Persze az is lehetne a cél, hogy jobban érezzem magam, hogy kényelmesebbek legyenek a ruháim, de mindig találtam kifogást. Motivációm sem volt, mert egyedül végigcsinálni egy diétát mindig nehezebb, mint csoportosan. Néhány hete viszont megtalált egy fogyókúrás kihívás, és az a tudat, hogy nem egyedül szenvedek, mindig segít” – mondja nevetve a világbajnok, aki a napokban az Ízvarázsló című műsorban is egészséges alapanyagokkal ismerkedett.

Majdnem 100 kilót mutatott a mérleg

Egykori versenysúlyához képest most 20 kilóval nehezebb, de tudja, hogy ugyanazt az állapotot már nem lehet visszahozni és nem is lenne egészséges dolog. 98,5 kilóról indult a fogyása, de már 85-88 kilóval is elégedett lenne.

„Tudtam, hogy a mozgás hiánya egyszer megbosszulja magát. Talán többet is eszek, mint régen, de most minden arra ösztönöz, hogy megcsináljam, és példát mutassak azoknak az embereknek, akik szintén túlsúllyal küzdenek. Nemrég orvosnál is jártam, ahol kiderült, hogy kicsit zsíros a májam is, így ez volt a legjobb figyelmeztetés, hogy ideje változtatni.”

Brutális módszerekkel fogyott élsportolóként

Zsolt felidézte azt is, hogy élsportoló korában sokszor pár nap alatt kellett 8-10 kilót leadni. Ilyenkor nem a zsírból, hanem a folyadékháztartásból fogytak a sportolók. Ez közel sem egészséges megoldás, mégis a legtöbb küzdősportban a mai napig ezt a módszert alkalmazzák.

„Sokkal hatásosabb lenne tudományos alapokra helyezni, dietetikus tanácsát igénybe venni, de itthon, és sok más külföldi országban erre még nincs anyagi keret. Igazából ez egy libikóka-játék, ami hosszútávon nem tesz jót a szervezetnek. A poklok poklát jártuk meg, amikor 2-3 napig nem ettünk, és nem is az volt a baj, hogy éhesek voltunk, hanem sokkal inkább az, hogy szomjasak. Arról nem is beszélve, hogy éhesen, és szomjasan mennyivel ingerlékenyebb az ember” – tette hozzá Erdei Zsolt, aki azzal is tisztában van, hogy önmagában a diéta nem elég. Sikeres csak akkor lesz, ha a fogyókúra testmozgással is párosul.

Az egykori élsportolótól az sem idegen, hogy ő maga főzzön. Az Ízvarázsló műsorban – egy kis segítséggel – teljes kiőrlésű kenyeret készített, amihez magyaros tálalás párosult. A végeredmény annyira ízlett neki, hogy elhatározta: ezután rendszeresen magának süti majd a kenyeret – ami ráadásul a diétájába is beilleszthető.Az Ízvarázsló epizódja Erdei Zsolttal már látható a D-Life YouTube csatornáján.