Gasztropress Miteszel

Szilveszteri lencsesaláta – gluténmentesen

Szilveszteri lencsesaláta:

Hozzávalók 4 fő részére:

  • 300 g gondosan átválogatott lencse
  • sós víz a lencse főzéshez
  • 2 db babérlevél
  • 1 fej lilahagyma
  • 500 ml hidegvíz
  • 3 evőkanál cukor
  • 1,5 evő 10%-os ecet
  • 1 kávéskanál só
  • 300 g tejföl
  • 2-3 evőkanál majonéz
  • 1 kávéskanál mustár

Elkészítés:

Elkészítési idő: 1 óra

  • A lencsét használat előtt alaposan válogassuk át, mossuk meg, legyünk Hamupipőkék, mert nagyon sok esetben találhatunk benne ismeretlen eredetű gabona szemeket, de akár kavicsot is.
  • Érdemes főzés előtt kb. 1 órára vízbe áztatni, így sokkal hamarabb puhára fő. Bő, enyhén sós vízben, babérlevél kíséretében főzzük puhára a lencsét, majd szűrjük le.
  • Készítsük el az „áztatólét”: a hideg vizet keverjük össze a sóval, ecettel és a cukorral. A hagymát vágjuk egész vékony csíkokra, enyhén sózzuk meg, hagyjuk állni pár percet, majd nyomkodjuk ki.
  • Tegyük az ecetes lébe a hagymát és a leszűrt lencsét, majd hagyjuk állni legalább 1 órát, de akár ezt előző nap is elkészíthetjük és betehetjük a hűtőbe.
  • A tejfölt keverjük össze a majonézzel és a mustárral. Szűrjük le a lencsét, hagymát és keverjük a tejfölhöz. Ízlés szerint sózzuk ha szükséges.

Tálaljuk a salátát a sült csülök mellé.

Jó étvágyat hozzá!

Allergének: tej; mustár; tojás

Tipp: tejmentes diéta esetén használjunk növényi tejfölt; tojásmentes diétában tojás nélküli majonézt; a mustárt kiválthatjuk citromlével