Regisztrálj egy egészségesebb életre!

  • ingyenes digitális táplálkozási útmutató az Auchan Alapítvány támogatásával

A Miből Mennyit Egyek digitális oktatóprogram célja, hogy könnyen érthető, gyakorlatias táplálkozási tanácsokat adjon. A mibolmennyitegyek.hu weboldal nemcsak azoknak lehet hasznos és izgalmas, akik egészségesebben táplálkoznának, hanem azoknak is, akik fogyni szeretnének vagy egészségügyi problémáikat csökkentenék a kiegyensúlyozott étkezés megválasztásával.

A Miből Mennyit Egyek programhoz csatlakozók fél éven át heti rendszereséggel személyre szabott segítséget kapnak például ahhoz, hogy milyen élelmiszerből mennyit, milyen formában és gyakorisággal érdemes fogyasztaniuk. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, a jelentkezők között pedig 40 óra dietetikai tanácsadást is kisorsolnak.

Az Auchan Alapítvány támogatásának köszönhetően 2023 júniusa és 2024 januárja között a programot újabb elemek gazdagítják, többek között online tanácsadás, valamint dietetikus előadás az Auchan áruházakban.

Az egészséges táplálkozás segíti testi-lelki jóllétünket, a szellemi és fizikai teljesítőképesség megőrzését. Egészségesen étkezni pedig nem mindig könnyű, mert nincsen olyan étrend, amely mindenkinek tökéletesen megfelelne, hiszen a tápanyagszükségletünk nagyon sok mindentől függ –életkorunktól, nemünktől, munkavégzésünktől és sporttevékenységünktől, nem utolsósorban a genetikától.

A Miből Mennyit Egyek digitális táplálkozási kisokos valójában egy online étrendi ajánlásokat bemutató tanácsadó rendszer, amelyet mi, dietetikus szakemberek állítottunk össze. Ezzel a honlappal átfogóan, rendszerszinten mutatjuk be, hogy milyen élelmiszerből mennyit, milyen formában és gyakorisággal együnk. Programunk világos, könnyen átlátható, értelmezhető, amelyben a résztvevők a hasznos étkezési tanácsok mellett a kérdéseikre is megkaphatják a választ. A program másik jellegzetessége, hogy nem egy egyszeri impulzust kap tőlünk az, aki regisztrál az oldalunkra, hanem hosszú távon „fogjuk a kezét”, heti rendszerességgel segítjük további tanácsokkal, hogy az a kezdeti lendületet követően se fulladjon ki” – mondta el Antal Emese, dietetikus, szociológus, a Miből, Mennyit Egyek szakmai vezetője.

A szolgáltatás ingyenes, regisztráció után a jelentkezőknek egy kérdőívet kell kitölteniük, amely feltérképezi az egészségi állapotukat és élelmiszerfogyasztási szokásaikat. Minél részletesebbek az itt adott válaszok, annál inkább személyre szabhatóbbak a tanácsok. A támogatásnak köszönhetően korlátozott alkalommal arra is van lehetőség, hogy olyan speciális problémák, mint pl. táplálékallergia, cukorbetegség vagy esetleg a kérdőívben egyáltalán nem felsorolt egészségi állapot esetén online dietetikusi konzultációt kérjünk. A programra jelentkezők között 40 órás ingyenes dietetikai tanácsadást is kisorsolnak. A honlapon mintaétrendeket, recepteket, cikkeket is elérhetnek a látogatók, amelyek további segítséget nyújtanak az egészséges életmód kialakításához.

Miért is van szükség szakember tanácsára?

A szaktudással nem rendelkező, hétköznapi ember egyedül sokszor nehezen tudja megítélni, hogy számára mi a megfelelő élelmiszer és annak optimális mennyisége, hogy az üzletekben megvásárolt termék csomagolásán feltüntetett ajánlott mennyiség neki is megfelelő-e, vagy éppen milyen más összetételű élelmiszerrel tudja pótolni a kedvelt, de számára nem ajánlott terméket.

Ráadásul a táplálkozás az a terület, ahol bár az internetező hazai felnőtt lakosság döntő többsége a dietetikusok véleményét és tanácsait tartja a leghitelesebbnek és legérthetőbbnek, mégis gyakran fordulunk tanácsért ilyen végzettséggel nem rendelkezőkhöz: önjelölt életmódtanácsadóhoz, baráthoz, ismerőshöz, nem beszélve a celebek és influencerek életmódra gyakorolt hatásáról, ami káros is lehet.

Hiába fogyasztunk egészséges ételeket, nem jó, hogyha a szükségletünknél kevesebbet eszünk vagy éppen egyoldalúan táplálkozunk. A szervezetünk ilyenkor nem jut hozzá a megfelelő tápanyagokhoz, ez pedig hosszú távon hiánybetegségekhez vezethet. A másik szélsőség, amikor valaki túl sokat eszik, elhízik, így nemcsak ízületeit terheli, hanem egyes betegségek – például szív- és érrendszeri rendellenességek, cukorbetegség – kockázatát is növeli.

A táplálkozás minősége jelentősen befolyásolja egészségünket és az életminőségünket. Becslések szerint a krónikus, nem fertőző betegségek 70-80 százaléka köthető valamilyen módon az egészségtelen étrendhez.1

A Miből Mennyit Egyek programot 2023-ban az Auchan Alapítvány támogatja, ami nemcsak a szakmai tartalom gazdagításához nyújt segítséget, hanem jelentős szerepet vállal abban is, hogy minél többen megismerjék a kezdeményezést és részt vegyenek benne.

A 25 éves születésnapját ünneplő Auchan különleges ajándékkal támogatja mindazokat, akik nyitottak az egészséges életmódra, a tudatos és helyes táplálkozásra. A jubiláló hazai leányvállalat az Auchan Alapítvány támogatásán keresztül biztosítja ezt az egyedülálló lehetőséget az egészségesebb táplálkozási szokások kialakításához, többek között ezzel is megköszönve munkatársainak és vásárlóinak az elmúlt két és fél évtized bizalmát és hűségét. Az áruházakban és az Auchan kommunikációs felületein az elkövetkezendő hónapokban számos alkalommal találkozhatnak a Miből Mennyit Egyek programmal” – mondta el Varga-Futó Ildikó, az Auchan Magyarország CSR igazgatója.

Az ingyenes Miből Mennyit Egyek online táplálkozási oktató programra itt lehet regisztrálni:

Weboldal: https://mibolmennyitegyek.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/mibolmennyitegyek

Instagram: https://www.instagram.com/mibolmennyitegyek/

A honlap használata nem helyettesíti a dietetikussal történő egyéni konzultációt,
sem a személyre szabott tanácsadást és étrendtervezést!

1 https://egeszsegvonal.gov.hu/maradj-egeszseges/taplalkozas.html