Miteszel

Önkéntesek bevonásával indul a Karanténkalács


Csak „leugrottam a boltba”? Drága mama, ezt most el kéne felejteni!

A koronavírus-járvány miatt szinte az összes nagy élelmiszerlánc házhoz szállítási szolgáltatása akadozik ezekben a napokban: a túlterhelés miatt leálltak, vagy csak hetekkel kés˙bbre tudnak id˙pontot kínálni. Az egyik magyar pékség most az önkéntes segít˙ szervezetekkel összefogva egyszer˙, ízletes, megfizethet˙ és f˙leg biztonságos cipó-kalács egységcsomagokat visz házhoz.

Karanténkalács néven „érintésmentes” péksütemény-házhozszállítást indít a budapesti A table! pékség. A kezdeményezés révén a koronavírus-járványban különösen veszélyeztetett emberek – id˙sek, betegek, kötelez˙ vagy önkéntes karanténban tartózkodók – jutnak friss hazai pékáruhoz biztonságos körülmények között, önkéntesek segítségével.

Az els˙ házhoz szállítók Budapest Hegyvidék önkéntesei a Kétfarkú Kutyapárt szervezésében, ˙k a f˙város id˙sek lakta részében juttatják célba a csomagokat. A kezdeményezés facebook-csoportjában és honlapján más városok önkénteseit és pékmestereit is csatasorba hívják, hogy saját területükön gondoskodjanak az id˙sek kenyérellátásáról.

A Karanténkalács kínálata az elképzelhet˙ legegyszer˙bb: 500 vagy 1000 forint ellenében puha cipót és fonott kalácsot tartalmazó félkilós vagy kilós egységcsomagokat lehet rendelni összesen négyféle összeállításban a karantenkalacs.hu weboldalon vagy az önkéntes csoportok diszpécserénél telefonon. A 16.00 óráig leadott rendeléseket az önkéntesek másnap délel˙tt címre szállítják.

„Édesanyámat gy˙zködve vált világossá, hogy muszáj valamit tenni. Az id˙sek rutinjain nehéz változtatni, de most nincs mese, nem szabad csak úgy leugrani a boltba” – mondja a kezdeményezés elindítója, Hajdu Péter. A békeid˙ben ínyenc francia péksüteményeir˙l ismert A table! alapító tulajdonosa szerint kötelességünk vigyázni a leginkább veszélyeztetettekre. A koronavírus-fert˙zés a fiatal korosztályokban akár tünetmentes is lehet, áldozatait szinte kizárólag az 55 év feletti, más betegségben is szenved˙ férfiak és n˙k közül szedi. „Az egyetlen megoldás a személyes érintkezések minimumra szorítása. A péksütemények biztonságos házhoz szállítása ezt szolgálja” – mondja Hajdu Péter.

Az egységcsomagok az A table! üzemében készülnek, ahol a cég szigorú személyi higiénés intézkedéseket vezetett be. A szállítók és az önkéntes futárok is pontos protokoll szerint járnak el, erre egyébként az ˙ védelmükben is szükség van. Az eljárásrend, ami higiénikus szakember bevonásával készült, olyan részletkérdésekre is kiterjed, mint hogy hol szabad a csomagot megfognia a futárnak, és hol az átvev˙nek. A csomagok nem véletlenül kerülnek 500 vagy 1000 forintba: aki nem fizet el˙re, attól azt kérik, pontos összeget adjon a kézbesítést végz˙ önkéntesnek.

A kezdeményezés b˙vülni kíván: elérhet˙ségein várja azoknak a budapesti és f˙leg vidéki péküzemeknek a jelentkezését, amelyek a megosztott gyártási-szállítási protokoll alapján maguk is beszállnának a cipók és kalácsok gyártásába, továbbá olyan önkéntes csoportok jelentkezését is, amelyek újabb területeken oldanák meg a kiszállítást.

Hajdu Péter szerint a csatlakozó pékségek csak minimális megtérülést remélhetnek az akciótól. „A Karanténkalácsból származó bevételek a veszteségek csökkentéséhez, a nehéz id˙szak átvészeléséhez, a munkahelyek meg˙rzéséhez járulhatnak hozzá, ami persze nem kis dolog ezekben az id˙kben” – állítja a pékek akciójának szervez˙je.

Mi az érintésmentes szállítás?

A koronavírus cseppfert˙zés útján, illetve a fert˙zött váladékkal történ˙ közvetlen vagy közvetett kontaktussal terjed emberr˙l emberre; elfogyasztott étellel történ˙ megfert˙z˙désre nincsen adat. A vírus tárgyakon rövidebb-hosszabb ideig túlél. Ennek megfelel˙en a f˙ feladat a kiszállítási láncban az egyéni higiénés szabályok betartása, a s˙r˙ kézfert˙tlenítés/szappanos kézmosás, valamint a résztvev˙k közötti érintkezés minimalizálása.

Az „érintésmentesség” azt jelenti, hogy a házhoz szállítást végz˙ önkéntes futárok
a) csak 50 év alatti, egészséges (megfázásos vagy légúti betegségtünetekkel nem rendelkez˙) emberek lehetnek, akik az elmúlt 14 napban nem jártak külföldön;
b) minden csomagfelvétel el˙tt kézfert˙tlenítést, de legalább alapos szappanos kézmosást végeznek;
c) kerülnek minden kézkontaktust egymással, a gyártóval és a megrendel˙vel;
d) a szállított árut csak az engedélyezett pontokon érintik.

A Karanténkalács egységcsomagjai esetében például a futárok mindig a csomag alját fogják, a zacskó szája az átvev˙ számára van fenntartva a kicsomagoláshoz. A futár a lakásba nem léphet be, az átadáskor FFP2, FFP3 respirátort, de legalább sebészi szálmaszkot visel. Bár a honlapon kés˙bb lesz lehet˙ség az el˙re történ˙ fizetésre, várható, hogy az id˙sebb korosztály inkább készpénzzel fizet. A kiszámolt összeget tilos kézbe adni: egyszer˙en be kell dobni a futár dobozába. A nyugtát a csomagok már eleve tartalmazzák.