Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

Most is figyelj a folyadékbevitelre!

Posted on 2021-11-092021-11-09 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

Nyáron sokat hallunk a folyadékpótlás fontosságáról, hiszen a rekkenő hőségben gyorsabban felborulhat szervezetünk vízháztartása. A hideg idő beköszöntével azonban sokan megfeledkeznek a megfelelő mennyiségű folyadék, elsősorban víz beviteléről. Nem árt hangsúlyozni, hogy nemcsak a hőmérséklet-változás miatt csökkenthet a szomjúságérzetünk, de az életkor előrehaladtával is egyre kevésbé jelez a szervezetünk, ha folyadékpótlásra van szüksége. Az októberben lezajlott Aqua Challenge kihívás is arra hívta fel a figyelmet, hogy a megfelelő táplálkozásnak a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel is elengedhetetlen része.

Érdemes átismételnünk, mit is mond jelenleg a tudomány, mennyit kell innunk naponta egészségünk megőrzése érdekében!

A víz kiemelkedően fontos szervezetünk megfelelő működésében, hiszen testtömegünk több mint 60%-a ez az anyag, még csontjaink is tartalmaznak folyadékot. A víz elengedhetetlen a normál testhőmérséklet-szabályozás, a jó fizikai és szellemi állapot fenntartásához. Testünk akkor működik megfelelően, ha a szervezetbe jutó és ott termelődő folyadék, illetve az abból távozó víz, azaz a folyadékleadás mennyisége egyensúlyban van. Az optimális állapotot befolyásolhatja a külső hőmérséklet, anyagcsere folyamatok, mozgás, esetleges betegségek is.

Az emberi szervezet nem rendelkezik folyadék raktárakkal, ezért, ha az egyensúlyi állapot felborul, nagyon hamar fizikai tüneteket észlelhetünk magunkon, mint például fejfájás, a koncentráció csökkenése, fáradtság. Elég csupán 2 százalékos folyadékvesztés ahhoz, hogy ne érezzük jól magunkat! Egy 70 kilós embernél már kellemetlen közérzetet okoz, ha a napi ajánlott mennyiségnél 1 literrel kevesebb vizet iszik vagy 1 liter folyadékot veszít annak pótlása nélkül.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szakértői ajánlása szerint a napi ajánlott folyadékfogyasztás felnőtt nőknél 2 liter, férfiaknál 2,5 liter. Ez a mennyiség szobahőmérsékleten, normál fizikai terhelés, főként ülő életmód mellett végzett napi tevékenységek esetén elegendő a megfelelő folyadékegyensúly fenntartásához. Annak, aki fizikailag aktív életmódot él – fizikai munkát végez vagy aktívan sportol -, a napi ajánlott mennyiség akár 4,5 literre is növekedhet. Terhesség és szoptatás alatt szintén magasabb az érték, 3,3-4,8 liter a napi szükséglet.

Természetesen nem mindegy, hogy ezt az ajánlott mennyiséget milyen formában juttatjuk be szervezetünkbe. A szükséges mennyiség 20-30 százalékát az elfogyasztott ételek tartalmazzák. A gyümölcsök, zöldségek folyadékban gazdag táplálékok, de nyugodtan hozzászámolhatjuk a bevitt a folyadékmennyiséghez a levest vagy egyéb folyadékot tartalmazó ételt is.

A legfontosabb beviteli forrás szervezetünk számára mégis a víz, ráadásul Magyarországon a vezetékes hálózat által biztosított ivóvíz nagyon jó minőségű, érdemes csapvizet vagy szűrt vizet választanunk. Így nemcsak szervezetünk, hanem egyúttal környezetünk számára is a legjobb döntést hozzuk, hiszen nem termelődik csomagolási műanyag hulladék. Ha a folyadékpótlással párhuzamosan szervezetünk vitamin- és ásványianyag pótlásáról is gondoskodni akarunk, jó döntés a vitaminitalok fogyasztása. A vitaminitalok valójában vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított szénsavas vagy szénsavmentes italok, jellemzően csökkentett vagy zeró cukortartalommal, élvezetes és praktikus alternatívái a mindennapi vitamin és ásványianyag pótlásnak. Ebben az esetben is válasszuk a műanyagmentes, fenntarthatóbb aludobozos változatot.

Mivel veséink egy óra alatt maximum 1 liter vizet tudnak feldolgozni, érdemes egyenletesen elosztva bevinni a folyadékot a nap folyamán, óránként nagyobb pohárnyi, kb. 2,5 deciliteres mennyiségekre elosztva, így tud a bevitt folyadék a legjobban hasznosulni és így terheljük legkevésbé a vesét is.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:folyadékbevitel

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Jövőre 56 milliárd forinttal több jut közétkeztetésre, mint 2010-ben
Next Post: Az LMP továbbra is az alapvető élelmiszerek áfácsökkentését szorgalmazza

Kapcsolódó anyagaink

  • Még mindig vezető szabálytalanság a lejárt termék forgalmazása Gasztropress
  • Magyarország a kontinens egyik legnagyobb szarvasgomba-exportőre Gasztropress
  • Magyar vállalatok a Foodex élelmiszeripari szakkiállításon Japánban Gasztropress
  • BMW gasztronómia Gasztropress
  • Zöldséges felfújt Gasztropress
  • Kalciumtartalmú ásványvizek (> 150 mg/l) Gasztropress
2023. június
hKscpsv
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
« máj    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
A Börzsöny Speciális Mentők Egyesület támogatót keres
  • Felfrissült a rendőrmotor-állomány
  • A Mercedes-Benz egyesíti a kisteherautók bérlését az autó- és lakóautó-kölcsönzéssel
  • Neuville győzelme a Szardínia-ralin, 45. a magyar kettős
  • A Debrecen Drive kiemelt partnere volt a BMW Group Gyár Debrecen
  • Egymilliós járművezetői bónusz a BKV-nál
  • #magvetőakönyvhéten
  • Ismét sikerrel zárult az idei Bridge to Benefits Mesterkurzus
  • Már az adat sem a régi, avagy újfajta védelem kell az egyre szaporodó információknak
  • A LEGO Group a női futball sztárjaival együttműködve inspirálja a gyerekeket a megállíthatatlan játékra
  • Miért veszélyesek a szürke- és fekete importból származó klímák?
  • A három szabadedzés és az időmérő után a futamot is behúzta Verstappen
  • Van képünk hozzá (23.06.04.) –  Toyota Yaris
  • Verstappen az időmérőt is simán behúzta
  • Verstappené a harmadik is
  • Kezdődjön a játék! Együtt alkot különleges digitális világot az Emirates és az AWS
  • A sikeres tesztidőszak után újabb kétszáz budapesti kukára kerül fedő a madarak miatt
  • Kiiktatta irányítóját egy MI-vezérelt drón egy teszt során
  • Újabb kategóriában ért el elsöprő tesztgyőzelmet a Cybex
  • Hosszú szünet után folytatódik a gravitációs hullámok tesztelése/megfigyelése
  • Több mint 50 ráktípust kimutató vérvizsgálatot teszteltek biztató eredményekkel
  • A Ssangyong Rextonnal is megismerkedtek
  • Nincs megálás! Anita és Sanyi is kipróbálta az OKAI Neon elektromos rollereket
  • Rexton tesztnek indult, OKAI Neon e-scooter próba lett belőle
  • Anita és Sanyi találkozott a Honda CB650R motorral (is) – VIDEÓ
  • Anita és Sanyi a Mazda CX-5-öt is kihagyta…
  • Rextonról röviden
  • Honda CMX1100T Rebel
  • Röviden a Honda CB650R-ről
  • Ismerkedés az OKAI Neon elektromos rollerrel
  • E-Tech Renault Arkana
  • A legkedveltebb „túrórudak” Gasztropress
  • Túrós csusza alagút Gasztropress
  • Második lett a magyar csapat a budapesti Bocuse d’Or kontinensdöntőn Gasztropress
  • Kezdődik a Bajai Halfőző Fesztivál Kinekeszelma
  • Több kárt okozhat hosszú távon a környezetnek a laboratóriumi hús, mint a marhatenyésztés Gasztropress
  • Az EKO Konzervipari Kft. szecsuáni csípős mártásokat hívott vissza Gasztropress
  • Tudjuk, mit eszel idén a fánkfesztiválon Gasztropress
  • Mautner Zsófi főzelékeit ízlelgette a világhírű séf Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

Részletek

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.