Mi a különbség bacon és bacon között?

Kovács Péter, baconszakértő szerint a jó baconhöz két dolog kell: só és füst. Minden más fölösleges, ha megfelelő minőségű húsból készítik. Sőt egyenesen felhívja a figyelmet arra, hogy ha az élelmiszercímkén mesterséges színezék, cukor vagy térfogatnövelő szerepel, kezdjünk el gyanakodni, mert minőségi szalonnához ezekre semmi szükség nincsen!

Az alap a megfelelő, jó minőségű sertéshús, ami a szalonna ízét, húsosságát is meghatározza. Általában 100 kilón felüli disznóhúsból lehet a legjobbat készíteni, aminek az aromáját a pácon kívül a füstölés adja, nevezetesen az, hogy milyen fával füstölik fel a szalonnát. Nálunk a legelterjedtebb a bükkfa füstölés, de az éger, a juhar, a tölgy és a kőris is közkedvelt más országokban. Ezeknek egy kissé más az ízük, hiszen a hús magába issza a füstöléshez használt fa jellegzeteségeit. A fenyő kerülendő, mert attól gyantaízű lesz a hús és a puha fák sem jók. Viszont egy-két gyümölcsfa alkalmas lehet erre. Hamarosan lesz is ilyen újdonság a piacon, a Gierlinger gyártója, a Tamási-Hús Kft. rukkol elő almafával füstölt baconszeleteivel. Az új kifejezetten a grillszezonra érkező bacon különlegesség egyelőre még nem kapható, de a napokban debütált a SIRHA élelmiszerkiállításon, ahol nagy sikert aratott a szakmai közönség körében.

A sós páclé és bükkfán füstölés mellett, érdekes módon a szeletelésnek is van jelentősége az ízélményben és a felhasználás módjában is. A Gierlinger Premium Bacon-család például a klasszikus, hullámosra süthető hosszú szeletek mellett, rövidebb húsosabb szeleteléssel is kapható. Az új, szélesebbre szeletelt verzió az oldalszalonna zsírszegényebb részéből készült kifejezetten olyan fogásokhoz, ahol a sült bacon textúrája mellett az is számít, hogy húsosabb ízt adjon. Az ízen kívül természetesen a kényelem és a praktikum határozza meg a kiszerelést. A felkockázott termékekkel időt spórolhatunk meg, a kilós csomagolású bacont pedig éttermi felhasználásra ajánlják.

Ma már a csomagolásnál az ízen és a praktikumon kívül még egy szempont kihagyhatatlan egy felelős gyártónál, ez pedig a fenntarthatóság – mondja Kovács Péter. – Mi, a Gierlinger gyártójaként folyamatosan azon dolgozunk, hogy csökkentsük a csomagolóanyag felhasználást. Ez a húsosabb és szélesebbre szelt szalonnáink esetében már 30%-nál nagyobb fajlagos csomagolóanyag csökkenést jelent, ehhez jön még további 7% a technológiai fejlesztésnek köszönhetően. A fóliafelhasználásunk is 38%-kal csökkent az újfajta csomagolásnak köszönhetően.”

Az egyre környezetbarátabb csomagolásnak mindenképpen nagy jelentősége van, hiszen jelentős mennyiségben fogyasztanak a magyarok bacont, ami sok ételnél nem helyettesíthető semmi mással. Persze mértéktelenül sem célszerű enni, de a jó császárszalonnának a javasolt mennyiség betartásával helye van a mai konyhában is.