Mesterséges intelligencia segítségével csökkenti az ételhulladék mennyiségét a KLM

Circuit board in shape electronic brain with gyrus. computer neural networks or artificial intelligence in neon cyberspace with glowing

    A legújabb technológiát, a mesterséges intelligenciát is beveti a KLM légitársaság annak érdekében, hogy csökkentse a járatkiszolgálási folyamatban keletkező ételhulladék mennyiségét – közölte a légitársaság csütörtökön az MTI-vel.

    A közleményben kifejtették, a légitársaság a catering szolgáltatás számára kifejlesztett algoritmus segítségével igyekszik pontos becsléseket készíteni arról, hogy egy-egy járatra mennyi ételt kell elkészíteni, és a fedélzetre vinni.


    A “Meals On Board System” nevű rendszer utazási osztályra lebontva kapja meg a várható utasszámot minden egyes járatra, az adatokat az indulás előtti 20. percig folyamatosan frissítik, így rendkívül pontos becslés adható – írják a közleményben.


    Az első három hónap adatai szerint a cateringhez fűződő tevékenység során 63 százalékkal kevesebb ételhulladék keletkezett. A leginkább szembetűnő változás az interkontinentális járatokon látszik, ahol 2,5 adaggal kevesebb ételhulladék keletkezik járatonként. Ez éves szintre és a teljes járathálózatra vetítve 111 tonnát jelent, ennyi étel elkészítése és hulladékká válása spórolható meg – ismertették.


    A közlemény szerint a KLM már dolgozik azon, hogy a catering szolgáltatások mellett a járatüzemeltetés és gépkarbantartás területén is szélesebb körben alkalmazzon mesterséges intelligenciát.


    Marjan Rintel, a KLM vezérigazgatója a közleményben kiemelte, a digitális technológiába való befektetés fontos a társaság számára, hiszen a mesterséges intelligencia segítségével a járatüzemeltetés a mainál sokkal hatékonyabb és fenntarthatóbb lehet.