Megfelelő fogápolással Ön is tehet a koronavírus ellen

Dr. Szabó László, a Fixfogsor Rendelők igazgatója elmondja, hogy mire figyeljen.

A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, azaz valamely testváladékkal. Ez lehet nyál, hurutos váladék, vagy akár csak a kilégzés során a tüdőből az elhasznált levegővel együtt távozó vízpára.

Most különösen veszélyes az elhanyagolt szájhigiénia!
Az elhanyagolt, gyulladt íny tulajdonképpen kaput nyit a fertőzések számára közvetlenül a véráram felé. Ha megfelelően ápoljuk a fogainkat, mentes lehet a szájüreg a gyulladásoktól, amely növeli az ellenállóképességet a Koronavírusfertőzéssel szemben is.

Tanácsok járványhelyzetre: Otthon a szájápolási eszközöket elkülönítve tároljuk. Köhögés, tüsszentéskor takarja el a száját és az orrát zsebkendővel. Ezt követően azonnal dobja el és mosson kezet. Tartózkodjon a száj, az orr és a szem megérintésétől, ezt csak kézmosás után tegye.

A műfogsor is fertőződhet Koronavírussal!
A 65 éven felüli fogatlanságban szenvedők aránya Magyarországon 50% feletti. Ők a legveszélyeztetettebb korosztály. A fogsorról más személy által használt eszközre is átkerülhet a vírus. A fogápolás eszközeit fertőtlenítse alaposan és a környezetet is, amit más is használhat. Nyilvános helyen ne vegye ki! A tisztító eszközöket tartsa zárt tartóban. Fertőtlenítse a fogsorát műfogsortisztító tablettával. Mielőtt szájába nyúl, alaposan mosson kezet. Körmét vágja kicsire, a szennyeződések megtapadnak alatta, így a fogsorra viheti a kórokozókat.

Miért nem mehetek a járvány időszakában fogorvoshoz?
A vízporlasztással hűtött fúrók vízpermetet képeznek, amely több órán keresztül a rendelő levegőjében maradhat. Koronavírussal fertőzött -a vízpermet által- fokozott a fertőzésveszélyt jelent. Tiltott beavatkozások a fogak fúrása, tömése, csiszolása, koronák, hidak eltávolítása, fogkőeltávolítás.

Mely sürgősségi kezelésekkel lehet mégis fogorvoshoz fordulni?
A sürgősségi beavatkozások a baleseti sérülések, állcsonttörés, gyulladások, tályog megnyitása, arcidegzsába és szájüregi vérzések csillapítása.

Biztonságosak a fogászati kezelések a járványhelyzet elmúltával?
Már megtettük fogorvosi szempontból azokat az óvintézkedéseket, amiket ez a Koronavírus-járvány megkíván. Minden pácienst potenciális fertőző betegnek kell tekinteni. Minden rendelőben van Infekciókontroll-protokoll, amely rendkívül szigorú előírásokat.