Magyar séfért rajong Washington


Szabó Balázs fogásai is bekerültek a legdivatosabb fogások közé

Tokió, Helsinki és Brüsszel után 2021 óta a Washingtoni Magyar Nagykövetségen dolgozik Szabó Balázs, akinek a fogásaiért megőrülnek az amerikaiak. A séf pörkölttel és házi készítésű nokedlivel nyűgözte le az amerikai gasztro-sajtót, de a lángos is nagy sikert aratott. A magyar embereknek talán mindennapinak tűnhet ez az egyszerű egytálétel, de Washingtonban mégis nosztalgikus hangulata van, különlegesnek számít, és sokan szeretik.Az NBC washingtoni kiadásában foglalkozik a magyar séffel, ahol a legtrendibb menüket és fogásokat sorolták fel, amelyek 2024 telét meghatározzák. Szabó Balázs immár 12 éve dolgozik különböző nagykövetségeken a világban, és immár három éve a Washingtoni Magyar Nagykövetség séfje. A séf szaktudására a Darcy Hotel is felfigyel, ami után egy együttműködést is kezdeményeztek a követség konyhájával.

„Tavaly volt az első közös munka a két intézmény között. Nagykövetségünk új belvárosi épülete nem sokkal azelőtt lett átadva, közvetlenül a szállodával szemben az út másik oldalán. Úgy gondolom, ez az itteni sajtóban megjelent hírverés és az azóta kialakult remek személyes kapcsolat is közrejátszott abban, hogy kíváncsiak legyenek a mi kis országunk jó néhány összevetésben is híres, a helyi ízlés szerint jól kombinálható, de mégis igényes ételeinek prezentálására” – meséli az együttműködés kezdetéről Szabó Balázs.

A Darcy Hotelben működő Gerrard Street Kitchen vezető szakácsa, Chef Ali gondoskodott arról, hogy Balázs instrukciói az ételek elkészítésével kapcsolatban maradéktalanul megvalósultak.

„A legutóbbi alkalommal a magyar kínálatból pörköltön kívül lángost is készített jó foks tejfölösen úgy, ahogyan én is szeretem és egy süteményt, amelyre a szélesebb vendégkörükből is szuperlatívuszokban érkezik vélemény. A nagy sikernek a húsvéti időszakra is felkértek egy hasonlót, ahol a gulyáslevest bárány kipróbálni, előlként pedig a libamájas zsidótojást. A mindennapokban egyébként a legnagyobb odafigyeléssel készíti a nyers halas sushi-bár kínálatát az étlapjukra kerülő francia, latin vagy akár Közel-Kelet ízvilágát is. Személyesen győződtem meg a hely tisztaságáról és profizmusáról” – fogalmazott a magyar séf.

Autentikus fogásokkal népszerűsíti a magyar konyhát

Az NBC által kiemelt menüért egyébként – ha valaki a hozzá kínált borsort is kéri – 25 ezer forintot kér az ottani Torkos Csütörtöknek megfelelő akció keretében. Előételnek kevert zöldsalátát kapunk citrusos olívaolajjal, majd jön főételként a vörösboros marhapörkölt, házi nokedlivel, befejezésül pedig egy nagyon finom mogyorós csokoládétorta szeletet kínálnak.

„Sajnos a fővárosban nincsen magyar étterem, viszont a gulyáslevest, paprikás csirkét és pár híresebb fogást szinte mindenki ismer, aki meghallja, hogy magyarok vagyunk. Sokszor szegezik nekem a kérdést, hogy miért nincs lehetőség semmilyen étteremben megkóstolni a magyar ízeket, ilyenkor a Pittsburgh-i Huszár éttermet szoktam ajánlani, ahol a gulyásleves mellett más erősen retró hangulatú fogást is lehet enni” – magyarázta Szabó Balázs.

A magyar séf további rendezvényeken és együttműködések keretében is népszerűsíti majd a magyar konyhát. Legközelebb a nagykövetségek séfjei reprezentálják majd a nemzeti fogásokat, ahol a nagyközönség Balázs menüjét is megkóstolhatja majd.

„Elsődleges célom a magyar konyha és gasztronómia népszerűsítése és megismertetése a helyi közönséggel. Az amerikaiak nagyon nyitottak a világ összes konyhája és kultúrája iránt, így mindig akad befogadó közönség. Washington DC egyébként több mint 170 nagykövetség ad otthont a világ tájáról, és az itt mindennek megrendezett Events DC Embassy Chef Challenge az egyetlen rendezvény a DMV-ben (DC, Maryland, Virginia államok) ahol a látogatók megkóstolhatják az Egyesült Államok nemzetközi nagyköveteinek szakácsai által – így az általam is – készített autentikus italokat és ételeket. Mi mindannyian az országunkra leginkább jellemzőbb ételeket visszük és ahogy az elmúlt is, idén is versenyzünk a People’s Choice és a Judges Choice díjakért. 2024 március 7-én a Magyar standon fogom a paprikás csirkét nokedlivel, a túrós pogácsát, desszertnek zserbóval, illetve egy importőrnek igazi magyar borok kóstoltatásával megismertetni a közönséget” – tette hozzá Szabó Balázs séf.