Magyar és francia minőség, olaszosan tálalva

A francia és magyar konyha ismételten egymásra talált a festői környezetet biztosító Károlyi – Kastély falai között. Fehérvárcsurgón az Accent Hotels közreműködésével immár harmadjára rendezték a Károlyi Gasztro Akadémiát, amelynek idén Gianni Annoni és Angelica Károlyi grófnő voltak házigazdái.

A lélegzetelállító környezet, illetve a Herendi Porcelánmanufaktúra és a Magyar Vendéglátóipari Múzeum kiállításai mellett az idelátogatók számos, a francia és magyar konyhaművészetet és a kiváló minőségű kézműves alapanyagokat bemutató program közül válogathattak. A két napos akadémia a nyitónapot a fiataloknak szentelte, ahol a szakma diákjaié volt a főszerep. Az interaktív főzőműsorok során neves séfektől tanulhatták el a szakma rejtelmeit, miközben megismerkedhettek a legújabb innovatív konyhatechnológiákkal, illetve betekintést nyerhettek a hazai, kiemelkedő minőségű alapanyagok világába.

Az akadémia második, szabadon látogatható napja ünnepi megnyitóval indult, ahol az akadémia egyik házigazdája, Gianni Annoni a következő szavakkal köszöntötte a résztvevőket:
„Bár a konyha nyelve francia, azért mi olaszok is hozzátettük a magunkét. De ne feledjük, hogy minden a hölgyektől indul!” – utalva ezzel Medici Katalin gasztrotörténeti jelentőségére. Gianni jó hangulatú nyitóbeszédében röviden ismertette a kastély történetét, amely egészen a 19. század közepéig nyúlik vissza.

A 6000 m2-es teljesen felújított neoklasszicista kastély, amelyet egy 50 hektáros védett parkerdő ölel körül, számos kiállításnak ad otthont, amelyeken keresztül megismerhető a Károlyi család és a kastély múltja, de az állandó kiállítások mellett időszakosan a kultúrához, gasztronómiához köthető programok egész évben várják az érdeklődőket. Február 21. és március 25. között a pompás Herendi porcelán kiállítás kerül bemutatásra a díszebédlőben, melyet az akadémia résztvevői is megcsodálhattak.


A főzőshow az Art Hotel Szeged Sanzon éttermének konyhafőnökével, Goda Gáborral indult, aki a szegedi halászlé rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket. Őt követte Pauer Péter, a Gotthard Hotel Executive Chef-je, végezetül pedig Csécsényi Zoltán, a Bonvital Hévíz Executive Chef-je zárta a gasztro barangolást. Az akadémia megálmodója és szakmai házigazdája Varga Gergely, a Károlyi – Kastély Hotel & Restaurant executive Chef-je immár harmadik éve tökéletesíti és színesíti a rendezvényt. Ezt követően a székesfehérvári Primavera Kórus jótékonysági koncertje következett, melynek bevételeit az Önkéntes Központ Alapítvány „Idősek Barátai” programjának finanszírozására ajánlották fel.

Számos hazai, kézműves alapanyagokat, italokat, ételeket bemutató stand emelte tovább a nap színvonalát. Bárki megízlelhette a Bridor de France kiváló pékáruit, a Csurgódombi Sajtkonyha kézműves sajtjait, szarvasgombáit, de a pezsgők (Kreinbacher Birtok) és sörök (Kapucinus Microbrewery) szerelmeseinek sem lehetett oka panaszra.

Az elmúlt évek sikereit látva, a Károlyi grófi család és az Accent Hotels által létrehozott Károlyi Gasztro Akadémia töretlen lelkesedéssel halad célja megvalósítása felé: egy olyan oktatási központ létrehozása felé, amely korosztályi megkötés nélkül minden érdeklődőt szívesen fogad és megismertet többek között a gasztronómia tudományával, és annak innovatív megoldásaival. A magyar és a francia konyhaművészet összehozásán felül természetesen az akadémia szívügye a fiatalok motiválása, inspirálása a vendéglátó szakma iránt – melyek együttesen előmozdíthatják a magyar gasztronómia továbbfejlődését és nemzetközi sikereit. Az akadémiát színes programjai, neves meghívott vendégei, baráti légköre és lenyűgöző elhelyezkedése egyedülállóvá teszi az országban. Továbbra is bátran ajánljuk a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.