Jön a Táplálkozás és Hidratáció Hete

Nyolc éve rendezik meg a nemzetközi Táplálkozás és Hidratáció Hetét, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a megfelelő táplálkozás és folyadékfogyasztás fontosságára a hétköznapok mellett az egészségügyben és a szociális ellátásban is. Világszerte számos ország, köztük helyi, valamint európai és nemzetközi szervezet vesz részt a programban. Az idén a március 11-17-e közé eső kezdeményezést hazánkban immár ötödik alkalommal a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége népszerűsíti. Ezen a héten napi rendszerességgel rengeteg hasznos tippel jelentkezik facebook oldalán a szakmai szervezet.

Táplálkozással kapcsolatos szakszerű segítséget dietetikusoktól kérj!

A kiegyensúlyozott táplálkozásban nincsenek tiltott élelmiszerek vagy ételek, csak a mennyiségekre kell odafigyelni! Hibás és veszélyes egyetlen tényezőre leszűkíteni például a túlzott súlygyarapodás okait, hiszen a táplálkozás egy rendkívül összetett folyamat, amelynek diplomás táplálkozástudományi szakemberei a dietetikusok. Aki tehát személyre szabott értendet szeretne magának kialakítani, forduljon hozzájuk, mert ők tudnak ebben szakszerű segítséget nyújtani, legyen szó fogyókúráról, vagy valamilyen speciális étrendről. Bár a lakosság többsége (61%) tudja, hogy mivel foglalkoznak, mégis csak 21% kér tőlük tanácsot, többnyire akkor, ha már kialakult valamilyen betegsége, amelynek kezelése diétát is igényel. Sajnos Magyarországon egyelőre még nem hódít a preventív szemlélet, annak ellenére sem, hogy a dietetikusok javaslatait az emberek hitelesnek, közérthetőnek és szakszerűnek találják.

A naponta elfogyasztott élelmiszerek felét zöldségek és gyümölcsök tegyék ki!

A zöldségek és gyümölcsök napi rendszerességgel történő fogyasztása többoldalúan támogatja egészségünket, hiszen értékes rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és vizet tartalmaznak. Fontos tanács, hogy naponta legalább 4 adag zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk el, ebből legalább egyet nyersen. Az MDOSZ által 2018-ban végzett felmérés szerint viszont a hazai lakosságnak mindössze 5%-a tartja be ezt a táplálkozási ajánlást. A dietetikusok arra is felhívják a figyelmet, hogy vásárláskor lehetőleg a helyi és a szezonális fajtákat válasszuk, illetve kíméletesen készítsük el a zöldségeket, főzelékféléket, gyümölcsöket.

Igyál meg napi nyolc pohár innivalót!

Az egészséges táplálkozás fontos eleme a megfelelő folyadékbevitel. Naponta 8 pohár (1,5-2,5 dl/pohár) innivaló elfogyasztása ajánlott, amely kb. 1,5-2 liter víznek felel meg és az ételek nedvességtartalmával együtt biztosítja a szervezet 2-2,5 literes napi vízigényét. Lényeges, hogy a 8 pohár ital nagy része, vagyis legalább 5 pohár, ivóvíz legyen.  Az MDOSZ legutóbbi felmérése szerint a hazai felnőtt lakosság kb. 40 százaléka fogyaszt a szükségesnél kevesebb folyadékot naponta. Ez ezért baj, mert már az enyhe fokú kiszáradás is rontja a fizikai és szellemi teljesítményt, valamint a koncentrációt, továbbá hosszú távon súlyos egészségügyi következményekkel, pl. vesekövesség, gyakoribb húgyúti fertőzések, idős embereknél keringési panaszok kialakulásával jár. Szükséges tudatosan is odafigyelni a megfelelő napi folyadékbevitelre, különösen a gyerekek és idősek esetében, akik hajlamosak elfeledkezni erről. Természetesen azt is észben kell tartani, hogy az ajánlott mennyiség megemelkedik nagy melegben, vagy sportoláskor és nehéz fizikai munka végzésekor.

Hozd magad egyensúlyba!

Egészséges testtömegünk hosszú távú fenntartásának kulcsa a bevitt és felhasznált kalóriák energia-egyensúlya. Ebből a szempontból minden számít, ami a képzeletbeli mérleg két serpenyőjébe kerül, vagyis minden egyes falatból vagy kortyból származó kalória, illetve a szervezetünk alapvető működéséhez felhasznált energiamennyiségen túl minden fizikai aktivitás is, amivel ezt elégetjük.  Mindehhez a Táplálkozás és Hidratáció Hetében olyan apró cseréket javasolnak majd a dietetikusok, melyekkel a finom ízek élvezete mellett még kalóriát is spórolhatunk.

Só helyett fűszerezz bátrabban!

A konyhasó kis mennyiségben nélkülözhetetlen a szervezetnek, szükség van rá a vérnyomás, a vízháztartás és a sav-bázis folyamatok egyensúlyban tartásához, kell az izmok, idegek működéséhez. Ha azonban ételeinket egyáltalán nem sóznánk meg, akkor is hozzájutnánk a szervezet egészséges működéséhez szükséges mennyiséghez, ami felnőtteknél napi 5-6 gramm, tehát kb. egy teáskanálnyi só. Ez nem csak az ételekhez adott sót jelenti, hanem ebbe az elfogyasztott összes élelmiszer sótartalma is beleszámít, márpedig a só nagy része (70-77%) feldolgozott élelmiszerekkel, pl. kenyérrel, sajtokkal kerül a szervezetbe. Éppen ezért mindig olvassuk el az élelmiszerek címkéjét, és válasszuk az alacsonyabb sótartalmú termékeket! Az ételt kóstoljuk meg, mielőtt megsóznánk, főzésnél pedig igyekezzünk kevesebb sót használni, helyettesítsük azt inkább zöldfűszerekkel!