Londoni elemzők jóslata szerint jövőre csökkennek, de továbbra is a történelmi átlagnál jóval magasabbak lesznek a globális élelmiszerárak

Percentage arrow up and down line icon. Percentage arrow with percent sign. Design concept for banking, credit, interest rate, finance and money sphere.

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
     Londoni makrogazdasági elemzők friss előrejelzése szerint jövőre is csökkennek a globális élelmiszerárak, de várhatóan így is messze meghaladják a korábbi évek átlagát.

    Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics kedden ismertetett éves globális prognózisában azt valószínűsítette, hogy 2024-ben átlagosan 4-5 százalékkal csökkennek az élelmiszerárak világgazdasági szinten.


    A ház szerint azonban ez korántsem jelenti, hogy az átlagos globális élelmiszerárak visszatérnek a koronavírus-járvány előtti szintre: az Oxford Economics várakozása az, hogy az élelmiszerfélék 2024-ben is még 45 százalékkal lesznek drágábbak a 2019-ben mért árszinteknél.


    A cég szerint e prognózis fő tényezője az, hogy jóllehet a költségoldalon jelentkező felhajtóerő enyhül, de még mindig meghaladja a járvány előtti mértéket.


    A nyersolaj világpiaci árfolyama 2024-ben várhatóan csökken, de átlagosan így is csaknem 20 százalékkal lesz magasabb, mint 2019-ben, és ez felfelé ható nyomást gyakorol a szállítmányozási költségekre.


    A földgázárak, amelyeknek a műtrágyagyártásban van kulcsszerepük, valószínűleg ugyancsak jóval meghaladják jövőre a koronavírus-járvány előtti átlagot – áll az Oxford Economics keddi előrejelzésében.


    A ház azzal számol, hogy az európai földgázárak – és ugyanígy a műtrágyafélék árai – jövőre több mint kétszeresen haladják meg a 2019-ben mért szintet.


    A cég várakozása szerint az amerikai földgázpiacon irányadó – az európainál rendszerint jóval olcsóbb – Henry Hub-árátlag is hozzávetőleg 20 százalékkal lesz magasabb 2024-ben a 2019-es átlagnál.


    A Henry Hub az amerikai földgázvezeték-rendszer legnagyobb csomópontja Louisiana államban, és az ott megforduló földgáz átlagára az irányadó a határidős kereskedésben.


    Az Oxford Economics prognózisa szerint az élelmiszerárak normalizálódása előtti másik fő akadály a protekcionizmus. Az árak legutóbbi megugrása nyomán ugyanis jelentősen romlott az élelmiszerellátási biztonság, és erre több ország exporttilalommal, illetve vámemelésekkel reagált.


    Az idén csökkent ugyan, de a 2019-es szintnél még mindig sokkal magasabb az érvényben lévő ilyen intézkedések száma – hangsúlyozzák az Oxford Economics elemzői.


    A ház szerint ezek a kereskedelmi lépések a legnagyobb mértékben a rizs globális forgalmazását érintik. Az elemzőműhely felidézi, hogy az indiai kormány júliusban megtiltotta egyes rizsfélék exportját, más rizsfajták kivitelére pedig exportvámot vetett ki, és mivel India adja a globális rizstermelés 40 százalékát, ezek az intézkedések a világgazdasági szintű kínálat meredek visszaesését okozták.


    Az Oxford Economics közölte: várakozása szerint az indiai rizskiviteli korlátozások 2023 vége után is érvényben maradnak.

A tudatos vásárlásra és az élelmiszerbiztonságra hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium