Kis karácsony, nagy evések – Ezért esszük túl magunkat az ünnepek alatt

Pszichés okokra is visszavezethető az elhízás

Ki lesz az angyal? Csak még egy falatot anyu kedvéért!” – hány gyerekszor hallottuk ezeket a mondatokat gyerekkorunkban és talán sokan ezt mondogatják a sajátjuknak is. Nem is gondolnánk azonban, hogy mennyi terhet róhat ránk ez a néhány kedvesnek szánt mondat, amivel a szüleink, nagyszüleink evésre buzdítottak minket.

A karácsony a nagy evések időszaka, sokan csak azért fogyókúráznak az ünnepeket megelőzően, hogy ilyenkor „büntetlenül” falatozzanak a gazdag menüből. A családdal töltött ünnepek és a rokonlátogatások alatt elköltött menüsorok azonban nem csak a testünket terhelik meg, de a lelkünket is próbára teszik. Az Advent időszaka ugyanis az egyik legmegterhelőbb időszak az évben, sokan pedig az evést hasznosító pótcselekvésnek, stresszlevezetésnek vagy éppen a szeretet kimutatására.

„Thomas Holmes és Richard Rahe készített még 1967-ben egy stressz-skálát, amelyen az összes stresszhelyzetet végigvitték, ami érhet minket egy adott évben. Ebben gyász, válás több egyéb, nehéz élethelyzet, ami azonban megdöbbentő, hogy a karácsony a 12. helyet és ezen a skálán van. Sokak számára ugyanis fogyasztói elvárás lett a karácsony, ami a stresszes bevásárlásokról, főzésről, tenivalókról szól és az ünnep lényegi része háttérbe szorul. Pedig mindenki arra vágyik, hogy az ünnep a lehető legjobban teljen: aki egyedül él, társat szeretne, aki családdal, azt szeretné, ha legalább erre az időszakra mindenki boldog lenne. Szintén egy stresszfaktor lehet, hogy a család valóban nem jól funkcionál, de erre az estére „eljátsszák”, hogy minden rendben van – kezdte Bús Tímea, az IdealBody életvezetési tanácsadója.

Meg kell tanulnunk hatékonyan nemet mondani

A szakember szerint bármily furcsán hangzik is, a másik nagy stresszfaktor a karácsonyi időszakban az eves. Sokan ugyanis nem képesek nemet mondani a családról és az ismerősök kínálatáról akkor sem, ha a mindennapokban nem is ezeket az ételeket fogyasztják.

„Sok családban az eves a szeretetnyelv, ami átszövi a karácsonyi időszakot is. Ha így nőttünk fel, biztosan hallottuk azokat a mondatokat, hogy „csak egyet anyu vagy apu kedvéért”, „na ki lesz az angyal” vagy éppen azt, hogy „a mi időnkben örültünk, hogy kerül valami az asztalra, te pedig nem akarod megenni ”. Ilyenkor nagyon nehéz nemet mondani és sok esetben a frusztrációt a felnőttkorba is átvisszük. minden van egy generációs szakadék az étkezési szokásokban, régen például nem ismerték az olyan új hullámokat, mint mondjuk a vegán, vagy épp keto-táplálkozást. Aki nemet akar mondani, annak bizony nehéz dolga van. Az agresszív elutasítás nem jó út, de az alárendelődés sem, hiszen nem tudjuk mondani, hogy a saját kárunkra megy. Ilyenkor a legcélravezetőbb az asszertív kommunikáció, vagyis amikor érvényesítjük a saját érdekeinket, de úgy, hogy mást nem bántsunk meg vele. Például mondhatjuk, hogy nem eszünk lisztes, panírozott dolgokat, nem akarjuk túlenni magunkat, de azt is elmondhatjuk, hogy fontos a fogyókúra elérése és ezt nem akarjuk semmissé tenni” – hozzá a szakértő.

Bús Tímea azt is hangsúlyozta, hogy sokan nem tudják a helyükönni az evési szokásokat: vannak, akik a szomorúság, veszteség, feszültség megélése helyett inkább esznek, vagy az állandó stressz hatására válnak stresszevőkké.

„Ha nem tudunk nemet mondani, mélyebbre kell ásni, miért van ez így. Értéktelenebbnek, kevesebb szeretetre méltónak érezzük magunkat, ha nem merjük felvállalni, amit akarunk? Az evéshez fűződő viszonyunkat érdemes végiggondolni: miért eszem? Hiszen enni akkor kell, amikor éhesek vagyunk, nem akkor, amikor csak azért eszünk, mert előttünk van az asztalon.

Megoldás lehet a fogyókúrázóknak az, ha saját maguk készítenek olyan ételeket, süteményeket, melyek egészséges, diétás alapanyagokból készülnek és magukkal viszik a családi összejövetelre. Vagy épp együtt főznek a szülőkkel és ők viszik hozzá az egészséges alapanyagokat. Ha szenteste ettünk egy bővebb vacsorát, másnap már nem kell nagy lakomát csapni, sőt, egy étkezést ki is válthatunk egy-egy egészséges, komplett érkezést kiváltó IdealBody turmix -szal. Ha csokisat vagy sós karamellást választunk, ráadásul olyan, mintha egy pudingot ennénk, de úgy lakunk tőle, hogy nem terheli meg a szervezetet. Célszerű az ököl-mértékegységet is alkalmazni. Célszerű az kezünket használni mértékegységnek: egy ökölnyi lassan felszívódó szénhidrát (rizs, köles), egy tenyérnyi sovány hús (csirke/pulyka/hal) és egy ökölnyi zöldség. Ha ezt betartjuk, biztosan nem fogjuk túlenni magunkat karácsonykor sem – magyarázta Bús Tímea.