Legyen a dietetikai ellátás mindenki számára elérhető

Magyarország Kormánya elkötelezett a hazai családok egészségének, testi és lelki jólétének megőrzése, javítása iránt. Ennek jegyében üdvözli az Európai Dietetikusok Szövetsége által megfogalmazott „Budapest Nyilatkozatot”, és egyetért azon célkitűzéssel, hogy mindenki hozzáférhessen a számára megfelelő mennyiségű, jó minőségű és tápláló élelmiszerhez. Ezúton támogatását és elismerését fejezi ki a dietetikusok munkájához, amely nagy jelentőségű az egészséges táplálkozás oktatásában, valamint a szakszerűen véghez vitt táplálásterápiában” – jelentette ki Dr. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár az Európai Dietetikus Szövetség hazánkban kiadott nyilatkozata kapcsán.

Mint ismeretes, Budapesten tartotta éves közgyűlését az Európai Dietetikus Szövetség (The European Federation of the Associations of Dietitians – EFAD). A 27 európai tagállam dietetikusi szervezetét magában foglaló federáció ez alkalomból kiadta a Budapest Nyilatkozatot, amelyben leszögezték, hogy mindenkinek joga van a megfelelő táplálkozáshoz. A dietetikusok alapvető szerepét pedig abban látják, hogy e jog érvényesítésében szaktudásukkal támogassanak minden európai polgárt. Hangsúlyozták, hogy minden európai polgárnak hozzáférést kell biztosítani a dietetikai ellátáshoz, hogy a lakosság egészségesebb legyen, az élelmezés fenntarthatóbb és az egészségügyi egyenlőtlenségek mérséklődjenek.

Kijelentették, hogy a dietetikusok által vitt táplálkozásterápia bizonyítottan költséghatékony befektetés, ezért határozottan ajánlják, hogy az egyes országok meglévő egészségügyi rendszerén belül különítsenek el erőforrást a mindenkit megillető dietetikai ellátásra, és ezzel párhuzamosan integrálják azt a népegészségügybe is, hogy hatékony, méltányos és fenntartható változásokat lehessen elérni az élelmezésben és a környezetben.

„Nagy büszkeség a hazai dietetikus szakmának, hogy az egyes európai országok szakmai szövetségeit magába foglaló EFAD éppen hazánkban adott ki egy ilyen nagy jelentőségű nyilatkozatot a szakmánk fontosságáról, valamint a dietetikai ellátáshoz való jogról. Örömmel látjuk, hogy a Budapest Nyilatkozatban tett fő megállapításainkkal a szaktárca egyetért és fontosnak tartja a lakosság egészségének, testi, lelki jóllétének javításáért végzett szakmai munkánkat” – emelte ki Szűcs Zsuzsanna, az MDOSZ elnöke.