#koronamutyi

Jelentősen visszaesett a hízottbaromfi-feldolgozás a Pannon Fine Food Kft.-nél, a cég kormányzati segítséget igényel

    Gyula, 2020. április 23., csütörtök (MTI) – A módosított munkahelyvédelmi bértámogatási program révén dolgozói nagy részét megtarthatja az orosházi Pannon Fine Food Kft., amely egy hete még legalább száz munkavállalója elküldéséről gondolkozott – nyilatkozta csütörtökön az MTI-nek a cég ügyvezetője.

    Nyeste Lajos elmondta, azzal, hogy az állami bérkiegészítés 75 százalékra lecsökkent munkaidő esetén is igényelhető a módosítás szerint, és nem 50 százalék a felső korlát, elhárult a cégnél a nagy létszámleépítés réme.


    Kifejtette, 230 saját dolgozójuk mellett 70 személyt kölcsönzött munkaerőként és egyszerűsített foglalkoztatottként alkalmaznak. A nyugdíj mellett dolgozó kollégákat fizetés nélküli szabadságra küldték, jelenleg 20 embert kölcsönadtak egy orosházi konzervüzemnek (ezt a létszámot valószínűleg emelni fogják); és várhatóan 150 emberre megigénylik az állami bérkiegészítés támogatást. Ha azt május-június-július hónapra megkapják, “csak nagyon korlátozott számú dolgozót kell elküldeni” – fogalmazott.


    Nyeste Lajos kifejtette, az április közepén ismét felbukkant madárinfluenza miatt annyira lecsökkent a vágható állatállomány, hogy míg korábban heti 28-32 ezer hízottbaromfit dolgoztak fel, mostanra ez a szám heti 8-12 ezerre csökkent. Reményei szerint július végén ismét 16-18 ezer, szeptember végére pedig 24 ezer heti vágással számolhatnak, addigra állhat helyre ugyanis a madárinfluenza miatt leölt állatállomány.


    Hozzátette, a koronavírus-járvány miatt pedig nagyrészt leállt az értékesítésük, termékeiket ugyanis 80 százalékban éttermeknek és szállodáknak adták el. “Nagyon óvatosan, egy kevés megrendelés érkezik onnan”, de nagyrészt a hűtőraktáraknak termelnek jelenleg – árulta el.


    Az ügyvezető szerint szerencsések, a madárinfluenza miatt életbe lépő importkorlátozások Békés megyére nem terjednek ki, így Japánba, Hongkongba és Szingapúrba egyedüliként még tudnak szállítani. Az értékesítés 25-30 százaléka irányult a külföldi országokba eddig, a francia, belga és észak-olasz piacok erősen visszaestek. A libahúst Németország is kereste korábban, főként Márton-nap környékén, Nyeste Lajos bízik abban, hogy addigra rendeződik a helyzet, és tudnak majd oda szállítani.


    A céget és a részben tulajdonos Green Divízió Kft.-t (amely az élőállat-előállítást és az értékesítést végzi) így is mintegy 500 millió forintos kár érte a kieső bevételek, a pótraktározás költségei és az árfolyamveszteség miatt – mondta, ami időarányosan 50 százalékos visszaesést jelent.


    Nyeste Lajos az MTI-nek úgy fogalmazott, az állami segítséggel és a csökkentett üzemmóddal szeptember végéig kihúzhatják, de csak akkor, ha Békés megyében nem üti fel a fejét a madárinfluenza, és nem rendelnek el itt is kiviteli korlátozásokat.


    A Pannon Fine Food Kft. 2014 októberében hozta létre Orosházán a vágóüzemét. Fő tulajdonosai a Green Divízió Kft., a Mafarm Kft. és az Integrál-Hat Kft., amelyek a teljes magyar hízottbaromfi-termelés körülbelül 20 százalékát adják. Évente jellemzően egymillió hízott kacsát és 400 ezer hízott libát dolgoznak fel.


    A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Pannon Fine Food 2018-ban 2,8 milliárd forintos árbevételt ért el, az exportértékesítés ebből 46 milliót tett ki. Adózott eredménye 497,5 millió forintra nőtt az előző évi 215 millióról.


    Nyeste Lajos szerint a 2019-es év ennél gyengébben zárt, 2018 ugyanis a megelőző évi madárinfluenza miatt felfutott megrendeléseknek köszönhetően “az elmúlt harminc év legkiemelkedőbbje volt”. 2019-ben 1,6 millió helyett 1,4 millió állatot vágtak, nőttek a bérköltségek is, így “erős plusz nulla” körüli eredményre számít az ügyvezető.