Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

Könyvben is megjelennek a magyar Bocuse-csapatok fogásai

Posted on 2023-03-062023-03-06 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

     Kötetben is megjelennek a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsversenyen indult magyar csapatok fogásainak receptjei, illetve azok újragondolásai a Magyar Bocuse d’Or Akadémia gondozásában – mondta el Dalnoki Bence séf hétfőn Budaörsön, ahol Nyikos Patrik commis-val együtt mutatott be válogatást a Bocuse d’Or idei világdöntőjén készített fogásaikból.

    A Dalnoki Bence és Nyikos Patrik alkotta magyar csapat januárban a harmadik helyen végzett a legnagyobb presztízsű nemzetközi szakácsversenyként számon tartott Bocuse d’Or lyoni világdöntőjén.


    A döntőben hagyományosan két ételt kell elkészíteniük a csapatoknak: egy látványos tálat, amelyet először egyben, majd tányérra tálalva kell prezentálni, valamint egy eleve tányérra készült fogást.


    A táltéma kötelező alapanyagai idén az ördöghal, a fekete kagyló és a Szent Jakab-kagyló voltak, formabontónak bizonyult azonban a tányértéma, a csapatoknak ugyanis gyerekmenüt kellett készíteniük 15 személyre.


    A fogások mindegyikében szerepelnie kellett a sütőtöknek, az előételnek vegánnak kellett lennie, a főételben pedig kötelezően tojás is szerepelt.


    Dalnoki Bence felidézte, hogy a tányértéma azért is jelentett érdekes kihívást, mert a menüben három fogást is el kellett készíteniük, benne desszerttel, amely ritkán szerepel a versenyfeladatok között.


    Gyerekmenüjük koncepciójának lényege az volt, hogy kedvet csináljon az egészséges étkezéshez – jegyezte meg.


    A Szeresd a zöldségeket! elnevezésű fogás alapja egy hűvös sütőtökleves, amelyre sütőtökkel töltött, roppanós uborkafalatok, petrezselyem és zsenge torma kerültek. Mindezt lágy, zöldséges zabkrém és grill olajban marinált zöldborsó egészítette ki. Mivel a fogás teljesen vegán, az umami ízt hús helyett dasi szósszal csempészték a kompozícióba.

Budaörs, 2023. március 6. A Szeresd a zöldségeket! elnevezésû fogás Dalnoki Bence séf, a Bocuse d’Or szakácsverseny világdöntõjének harmadik helyezettje bemutatóján Budaörsön, a Metro Gasztroakadémián 2023. március 6-án. MTI/Balogh Zoltán
Budaörs, 2023. március 6. A ropogós sütõtök Halloween elnevezésû fogás Dalnoki Bence séf, a Bocuse d’Or szakácsverseny világdöntõjének harmadik helyezettje bemutatóján Budaörsön, a Metro Gasztroakadémián 2023. március 6-án. MTI/Balogh Zoltán
Budaörs, 2023. március 6. Mindennap egy alma, az orvost távol tartja! elnevezésû desszert Dalnoki Bence séf, a Bocuse d’Or szakácsverseny világdöntõjének harmadik helyezettje bemutatóján Budaörsön,, a Metro Gasztroakadémián 2023. március 6-án. MTI/Balogh Zoltán


    A ropogós sütőtök Halloween nevet viselő, második fogásban egy sütőtökös-paradicsomos korongra serpenyőben sült tojásflan került gombákkal, hagymával, savanyított sütőtökkel és citromos kakukkfűvel, benne krémes tojással és tempuragyönggyel. A szószt többféle sajtból (vászolyi, parmezán és Gruyere) komponálta meg a magyar csapat.


    A séf elmondása szerint a lyoni világdöntőn nagy sikert aratott a gyerekmenü Mindennap egy alma, az orvost távol tartja! elnevezésű desszertje. Noha a sütőtök itt is szerepelt a kötelező alapanyagok között, a Dalnoki Bence által megálmodott fogás piros almát formázott, szemben a legtöbb rivális csapat tök ihlette dizájnjával.


    A desszert egy vaníliás joghurt mousse sütőtökkel, almával és málnával töltve, sütőtökös, tökmagos piskótára helyezve. Az “alma” robbanó cukorkát, csokoládét, piemonti mogyorót és citromos verbénát tartalmazó, ropogós “földre” és málnás gumicukorból mintázott virág formára “hullott” a tányérban.


    Dalnoki Bence elmondása szerint a gyerekmenüben nem, a haltálnál azonban felhasználtak magyaros motívumokat és olyan jellegzetes alapanyagokat, mint a fűszerpaprika, a tokaji édes bor és mustecet, illetve a hagyományos magyar házikenyér.


    Mint az MTI-nek elmondta, a Bocuse d’Or zsűrije némileg magasabb pontszámmal értékelte a magyar csapat által megálmodott gyerekmenüt, mint a haltálat, leginkább a desszertet kiemelve.


    A fejlődési lehetőségekről szólva emlékeztetett arra, hogy a második helyezett norvég csapat a magyarhoz nagyon közel végzett, ez a 16 pontos előny pedig akár “fogható” lehetett volna.


    “Pár év érés hiányzik talán, hiszen még mindig nagyon fiatal vagyok” – jegyezte meg a séf, aki azt is elárulta, hogy a Bocuse d’Or következő kiírásán nem indul, de tervei szerint később még újra megméreti magát a világversenyen.


    A két Michelin-csillaggal értékelt, budapesti Stand étterem sous chefjeként dolgozó Dalnoki Bence kiemelte, hogy több versenyfogás az étterem menüjére felkerülve a szélesebb közönség körében is népszerű.


    Mint hozzátette, a Bocuse d’Oron az elmúlt években indult magyar csapatok fogásainak receptjeiből tavasszal kötet is megjelenik, amely az ételek újragondolásait is tartalmazza majd.


    A világversenyen bronzéremmel kitüntetett séf bejelentette: mentorprogramot indít, melynek során eddig összegyűlt tapasztalatainak átadásával szeretné támogatni a jövő magyar szakácsgenerációját.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress, Kinekeszelma, Miteszel, Újragondolt Tags:Bocuse d'Or, Bocuse-csapat, Dalnoki Bence, Magyar Bocuse d'Or Akadémia, Nyikos Patrik

Bejegyzés navigáció

Previous Post: “Közös örökség a Kárpát-medence borászati kultúrája”
Next Post: Gulyáságyú: “Növelni kell a magyar bor nemzetközi elismertségét”

Kapcsolódó anyagaink

  • Bor és zene találkozik szeptemberben Zalaszabarban Gasztropress
  • A XIXO téli jegesteájával fehér lesz a karácsony Gasztropress
  • Nudli Tésztakantin Gasztropress
  • Magyarország méz- és méhszerető agrárország Gasztropress
  • Akár 3,5 millió forintra is pályázhatnak a kis hentesüzletek Gasztropress
  • Szaloncukorral egy szebb karácsonyért Gasztropress
2023. május
hKscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
« ápr    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
A Börzsöny Speciális Mentők Egyesület támogatót keres
  • Egy amerikai Toyota-kereskedő több mint 152 ezer dollárt kér egy GR Corolla Morizo Editionért
  • Előbb visszakapták a gyalogosok a Lánchíd pesti oldalánál lévő járdákat
  • A LEVC frissített akkumulátort fejlesztett a TX és a VN5 számára
  • A Magyar Suzuki felmért
  • Országos szemétgyűjtési akcióhetet szervez a Magyar Közút
  • Már Magyarországon is kapható a HUAWEI P60 Pro
  • Felesleges már árzuhanásra várni
  • A TP Vision és az FC Barcelona több évre szóló megállapodást kötött
  • Psoriasis és társbetegségei
  • Megjelent Steigervald Krisztián új könyve, a Generációk harca a figyelemért
  • Az Aston Martin Aramco Cognizant Formula One® csapatáról
  • Van képünk hozzá (23.05.29.) –  Ssangyong Rexton
  • A Honda részvétele az F1-es versenyeken
  • Verstappen behúzta a Monacói Nagydíjat
  • Van képünk hozzá (23.05.28.) –  Suzuki Jimny 5 Door
  • Az interaktív vizsga számítógépen végezhető teszt jellegű feladatsorokat jelent
  • Új szuperbaktérium-ölő antibiotikumot fedeztek fel tesztelés közben
  • Elon Musk cége elkezdheti az agyimplantátumok tesztelését embereken
  • Új új biológiai fegyverek tesztelése volt a cél
  • Mikrozöld termelőket ellenőriztek a Szupermenta tesztprogramban
  • Nincs megálás! Anita és Sanyi is kipróbálta az OKAI Neon elektromos rollereket
  • Rexton tesztnek indult, OKAI Neon e-scooter próba lett belőle
  • Anita és Sanyi találkozott a Honda CB650R motorral (is) – VIDEÓ
  • Anita és Sanyi a Mazda CX-5-öt is kihagyta…
  • Anita és Sanyi a Mazda 6-os jubileumi kiadásával is megismerkedett
  • Röviden a Honda CB650R-ről
  • Ismerkedés az OKAI Neon elektromos rollerrel
  • E-Tech Renault Arkana
  • Elsőként a Mazda CX-5-ben
  • Mazda 6 20 TH Anniversary
  • Idén is lesz Happy hét a vízfogyasztás népszerűsítésére Kinekeszelma
  • Nem mindegy, mit zabálsz! Milyen étel illik a vezetéshez? Gasztropress
  • A világ legerősebb chilije az egyik legkeresettebb karácsonyi ajándék Gasztropress
  • Hagyományos ételek kerüljenek karácsonykor az ünnepi asztalra Gasztropress
  • Brutális drágulás jöhet a süteményeknél idén Gasztropress
  • Családom és egyéb receptfajták – #krausztronomia Gasztropress
  • A BiOrganik Kft. visszahívta Naturmind fekete szezámmagját Kinekeszelma
  • Több mint hat tonna tartósélelmiszert gyűjtött rászorulóknak a BRFK Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

Részletek

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.