Két ritka bor Tokaj borterületéről

Eredeti borászai alkották 1889-ben – a Zimmerman család aukcióban

Kép

2021. június. Két, hihetetlenül ritka, 1889. évi Tokaji Essencia palackot, a Magyarország leghíresebb tokaji borvidékéből származó Zimmerman Lipotot és az előállítás leghíresebb családját kínálják a Dreweatts finom és ritka borok és szeszes italok értékesítésében 2021. július 8  án . A Tokaji Blend olyan kifejezés, amelyet a magyarországi tokaji, valamint a szenvedélyes történelemmel rendelkező terület és szőlőültetvények tiszteletben tartott borainak fajtájának összetételére jellemeznek, és amelynek középpontjában a régió első borásza, a zsidó Zimmerman család áll.

A Zimmermann család gazdag zsidó földbirtokosok, ami a régió legendás édes bor az első növekedési szőlőültetvények a 19. században egészen a második világháború. Számos szőlőültetvényük volt Tokaj-szerte, és hozzávetőlegesen 60 pince volt, és egy elegáns mádi házban laktak, valamint második lakóhelyük volt Abaújszántón. Nagy sikert aratva borait díjazták, több aranyérmet kaptak az 1892-es berlini és 1896-os párizsi versenyeken. A társaság virágzott budapesti, berlini, katowicei, londoni és New York-i irodákkal, amíg Magyarország Németország megszállta 1944. Akkor Dóm Sztojay tábornok és Adolf Eichmann SS ezredes vezetésével 437 402 magyar zsidót deportáltak Auschwitzba, köztük a Zimmerman családot, hogy megpróbálják felszámolni a megszállt Európa utolsó ép zsidó közösségét. A szőlőültetvényeket hanyatlani hagyták, és végül a kommunista állam vette át, amikor 1945-ben Magyarország a Vörös Hadseregbe került, és a kommunizmus az 1980-as évekig uralkodott.

A kommunizmus bukását követő 1990-ben vásárolta meg a földet és a szőlőültetvényeket a régió első külföldi befektetője. Hugh Johnson brit boríró több mint 60 egyéntől szerezte be, akik néhány évvel azelőtt privatizálták, amikor megvették. Ennek során megalapította a Royal Tokaji néven ismert pincészetet, amely Magyarország egyik legelső borászataként honosította meg magát. Tokaj régióját 2002-ben a világörökség részévé is tették.

2016 júniusában a Zimmerman család holokauszt-túlélőinek hat leszármazottja két emléktáblát leplezett le a magyarországi Tokaji Királyi Pincészet székháza előtt, felismerve a család egyértelmű kapcsolatát a régió borászatának történetével és az ottani zsidó közösség tiszteletére. hogy életüket vesztették.

Az első táblán ez áll: Zimmermann Miklós és Blanka, valamint két gyermekük otthona volt, a második pedig Zimmerman Lajos és Margit egykori otthonát. A jelek a Zimmerman családnak a 1800-as évek eleje óta tartó, a tokaji borok termesztésében, gyártásában és forgalmazásában való részvételének hosszú múltját is felidézik .

A Dreweatts-ben eladásra kínált 1889-es Tokaji Essencia, a Zimmerman Lipot két palackja ezért kivételesen ritka, és szinte a történelem egy szelete. Mark Roberston, a Dreweatts borosztályának vezetője azt mondja: “Tokaji révén szinte lepárolhatjuk Európa 19. és 20. századi politikai történetét”, és magát a bort illetően megjegyzi; „Az aszu szőlő szabadon lefutott levének 6 vagy 7 évig tarthat az erjedése, maximum 3-7% -ig. Az édességnek ez a természetfeletti koncentrációja gyönyörű házasságban él, szokatlan savtartalom mellett olyan bort hozva létre, amely könnyedén öregedhet az évszázadok során. Hagyományosan kristálykanálon tálalva, milyen élmény vár ”.

Michael Broadbent, MW az alábbiak szerint írja le: „Több következetes megjegyzés. A legemlékezetesebb, hogy 1972-ben, első budapesti látogatásomkor Josef Dömöterrel, a Magyar Borkezelő vezetőjével és Fred May-vel, az Egyesült Királyság Monimpex importőrével. Egyikük sem ízlelt még egy régi Eszenciát. Nagy csodálkozásra és megelégedésre nyitottam Herr Dömöter irodájában, majd másnap reggel hátralévő felét Tokajba vittem, ahol Tarcalban a Szőlészeti Kutatóintézet műszaki vezetőjével ebédeltem. Nem tetszett neki! Röviden: mély, meleg borostyán; dicsőséges illat, gazdag, csokoládé, fűszeres; édes természetesen, dús, koncentrált ízű énekelt szultanák, kiváló savasság. Utoljára kóstolták Leidenben, 1982. nov. ***** ”

Mark Robertson a következtetést vonja le: „Ezek fontos palackok, és remélem, hogy egy pohár csörömpöléssel élvezik az embert és családját, aki készítette”. Becslések szerint 500–1 000 font / 500 ml-es üveg és két külön tételben kerülnek értékesítésre.