Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

Két ritka bor Tokaj borterületéről

Posted on 2021-06-062021-06-07 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on X (Twitter) Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

Eredeti borászai alkották 1889-ben – a Zimmerman család aukcióban

Kép

2021. június. Két, hihetetlenül ritka, 1889. évi Tokaji Essencia palackot, a Magyarország leghíresebb tokaji borvidékéből származó Zimmerman Lipotot és az előállítás leghíresebb családját kínálják a Dreweatts finom és ritka borok és szeszes italok értékesítésében 2021. július 8 – án . A Tokaji Blend olyan kifejezés, amelyet a magyarországi tokaji, valamint a szenvedélyes történelemmel rendelkező terület és szőlőültetvények tiszteletben tartott borainak fajtájának összetételére jellemeznek, és amelynek középpontjában a régió első borásza, a zsidó Zimmerman család áll.

A Zimmermann család gazdag zsidó földbirtokosok, ami a régió legendás édes bor az első növekedési szőlőültetvények a 19. században egészen a második világháború. Számos szőlőültetvényük volt Tokaj-szerte, és hozzávetőlegesen 60 pince volt, és egy elegáns mádi házban laktak, valamint második lakóhelyük volt Abaújszántón. Nagy sikert aratva borait díjazták, több aranyérmet kaptak az 1892-es berlini és 1896-os párizsi versenyeken. A társaság virágzott budapesti, berlini, katowicei, londoni és New York-i irodákkal, amíg Magyarország Németország megszállta 1944. Akkor Dóm Sztojay tábornok és Adolf Eichmann SS ezredes vezetésével 437 402 magyar zsidót deportáltak Auschwitzba, köztük a Zimmerman családot, hogy megpróbálják felszámolni a megszállt Európa utolsó ép zsidó közösségét. A szőlőültetvényeket hanyatlani hagyták, és végül a kommunista állam vette át, amikor 1945-ben Magyarország a Vörös Hadseregbe került, és a kommunizmus az 1980-as évekig uralkodott.

A kommunizmus bukását követő 1990-ben vásárolta meg a földet és a szőlőültetvényeket a régió első külföldi befektetője. Hugh Johnson brit boríró több mint 60 egyéntől szerezte be, akik néhány évvel azelőtt privatizálták, amikor megvették. Ennek során megalapította a Royal Tokaji néven ismert pincészetet, amely Magyarország egyik legelső borászataként honosította meg magát. Tokaj régióját 2002-ben a világörökség részévé is tették.

2016 júniusában a Zimmerman család holokauszt-túlélőinek hat leszármazottja két emléktáblát leplezett le a magyarországi Tokaji Királyi Pincészet székháza előtt, felismerve a család egyértelmű kapcsolatát a régió borászatának történetével és az ottani zsidó közösség tiszteletére. hogy életüket vesztették.

Az első táblán ez áll: Zimmermann Miklós és Blanka, valamint két gyermekük otthona volt, a második pedig Zimmerman Lajos és Margit egykori otthonát. A jelek a Zimmerman családnak a 1800-as évek eleje óta tartó, a tokaji borok termesztésében, gyártásában és forgalmazásában való részvételének hosszú múltját is felidézik .

A Dreweatts-ben eladásra kínált 1889-es Tokaji Essencia, a Zimmerman Lipot két palackja ezért kivételesen ritka, és szinte a történelem egy szelete. Mark Roberston, a Dreweatts borosztályának vezetője azt mondja: “Tokaji révén szinte lepárolhatjuk Európa 19. és 20. századi politikai történetét”, és magát a bort illetően megjegyzi; „Az aszu szőlő szabadon lefutott levének 6 vagy 7 évig tarthat az erjedése, maximum 3-7% -ig. Az édességnek ez a természetfeletti koncentrációja gyönyörű házasságban él, szokatlan savtartalom mellett olyan bort hozva létre, amely könnyedén öregedhet az évszázadok során. Hagyományosan kristálykanálon tálalva, milyen élmény vár ”.

Michael Broadbent, MW az alábbiak szerint írja le: „Több következetes megjegyzés. A legemlékezetesebb, hogy 1972-ben, első budapesti látogatásomkor Josef Dömöterrel, a Magyar Borkezelő vezetőjével és Fred May-vel, az Egyesült Királyság Monimpex importőrével. Egyikük sem ízlelt még egy régi Eszenciát. Nagy csodálkozásra és megelégedésre nyitottam Herr Dömöter irodájában, majd másnap reggel hátralévő felét Tokajba vittem, ahol Tarcalban a Szőlészeti Kutatóintézet műszaki vezetőjével ebédeltem. Nem tetszett neki! Röviden: mély, meleg borostyán; dicsőséges illat, gazdag, csokoládé, fűszeres; édes természetesen, dús, koncentrált ízű énekelt szultanák, kiváló savasság. Utoljára kóstolták Leidenben, 1982. nov. ***** ”

Mark Robertson a következtetést vonja le: „Ezek fontos palackok, és remélem, hogy egy pohár csörömpöléssel élvezik az embert és családját, aki készítette”. Becslések szerint 500–1 000 font / 500 ml-es üveg és két külön tételben kerülnek értékesítésre.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on X (Twitter) Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:Dreweatts

Bejegyzés navigáció

Previous Post: A táplálkozáshoz szinte mindenki ért?
Next Post: Lángosfesztivál Kápolnán

Kapcsolódó anyagaink

  • Egyre népszerűbbek a grúz borok Gasztropress
  • Ne hagyja az utolsó pillanatra a húsvéti nagybevásárlást! Gasztropress
  • Az élelmiszeriparban kiemelt helyen szerepel a kenyér Gasztropress
  • Fejlődés előtt áll a kisüzemi sörfőzés a kereskedelmi törvény módosítása következtében Gasztropress
  • Mától látogatható a Mesterségek Ünnepe és a Magyar Ízek Utcája Gasztropress
  • Az agrárium modernizációja és a generációváltás áll a 79. OMÉK középpontjában Gasztropress
A honlap a Médiabirodalom lapcsoport tagja.
2023. október
hKscpsv
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
« szept    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Médiabirodalom lapcsoport tagja.
A Börzsöny Speciális Mentők Egyesület támogatót keres
  • A játszótéren is megjelennek a közösségi autók
  • ABT Urus Scatenato – Az elegancia az erővel találkozik
  • 2023-ban is a Toyota lett a gyártók világbajnoka a WRC-ben
  • A 2024-es Honda NT1100 műszaki adatai
  • Suzuki influencerképző?!
  • Októberben újabb spanyol film a Pannónia felhozatalában
  • Csütörtökön kezdődik a 12. Szemrevaló Filmfesztivál
  • A Nike a legértékesebb ruházati márka a Brand Finance szerint
  • Koltay András: “Komoly etikai kérdéseket vet fel a mesterséges intelligencia használata”
  • Így kerülhetők el a nőgyógyászati ​​rémtörténetek
  • Van képünk hozzá (23.10.03.) –   Nissan Concept 20-23
  • A McLaren Speedtail által inspirált gitár a tökéletes múzsa
  • Van képünk hozzá (23.10.02.) –   Toyota APM Shuttle Cat Bus
  • Jobb, mint a Lego? A MEGA Barbie Corvette klasszikusan menő, és előrendelhető
  • Van képünk hozzá (23.10.01.) –  Toyota GR86 40th Anniversary Limited Edition Japan
  • Csomós Mixiék a Diósgyőr ralin teszteltek az Eb-futamra készülve
  • A Valhalla hibrid szuperautó első prototípusának tesztelése még idén megkezdődik
  • A legjobb üzemanyag fogyasztással rendelkező tehergépkocsi a Scania Super
  • A Siemens Mobility Mireo Plus hidrogénvonata sikeresen teljesítette első tesztútját Bajorországban
  • Éles teszt! Megnyerte első versenyét az új Toyota GR Yaris Rally2
  • Sanyiék a Casio G-Shock DWE-5600HG-1ER “óracsaládra” is rácsodálkoztak
  • Anitával és Sanyival a Toyota Corolla Crosst is körbejártuk
  • Anita és Sanyi a csoDálatoS DS 9 E-Tense modellel is megismerkedett
  • Begurulva a tik-tokon is!
  • Kivételes Land Cruiser 2024 First Edition podcast
  • Világraszóló szenzációról podcastolunk
  • Egy kevéske “alap” Sandero
  • Nincs megállás! A tik-tokon is elindultunk!
  • 2024-es Toyota Land Cruiser First Edition podcast
  • Toyota Land Cruiser 2024 podcast
  • Fókuszban a fenntartható táplálkozás Gasztropress
  • Mi lehet a titok az Avalonban? Gasztropress
  • Íme a 2022-es Audi-Dining Guide Év Étterme Gála díjazottjai Gasztropress
  • Nem mindegy, mit zabálsz! Milyen étel illik a vezetéshez? Gasztropress
  • A jó ár-érték arány nem elég, a bevásárlóközpontokban sem mindegy, milyen az ételudvar Gasztropress
  • Házi túrórúd recept Gasztropress
  • Hatalmas sikert aratott Lázár Chef szervezésében az első Piaggio Pizzakészítő Bajnokság Gasztropress
  • Mennyi a napi vitamin- és ásványianyag-beviteled? Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.