Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval
![](https://gasztroll.hu/wp-content/uploads/2022/04/recept_leiras3.jpg)
Hozzávalók (4 főre)
Főzelékhez: 1-2 ek olívaolaj (hőálló) 1 közepes fej vöröshagyma 1 szál sárgarépa kockázva (kb. 100 g) só, őrölt fekete bors 1 kg karalábé pucolva, kockázva alaplé vagy víz és 1-2 ek. sómentes szárított zöldségkeverék nagy csokor petrezselyemzöld 200 ml sovány (10 %-os) főzőtejszín Húsgolyóhoz: 500 g sovány sertés/pulyka darált hús 100 g kuszkusz só, őrölt fekete bors, fokhagyma, chili, fűszerpaprika 2 db tojás pici olaj a sütéshez
Elkészítési mód
Az olajon megpirítjuk a vöröshagymát és a sárgarépát, sózzuk, borsozzuk, annyi vízzel felöntjük a zöldségeket, hogy azokat ellepje, félig megpároljuk, majd a szárított zöldségkeverékkel együtt turmixoljuk. A pürét visszaöntjük a fazékba, hígítjuk vízzel/alaplével és hozzáadjuk a karalábét, majd roppanósra főzzük. Az elkészült karalábé felét a tejszínnel és a petrezselyemzölddel leturmixoljuk. Ezzel a pürével sűrítjük a főzeléket, majd az egészet összemelegítjük. Húsgolyó: Egy keverőtálban minden hozzávalót alaposan összekeverünk. 30-40 percet állni hagyjuk. Sütőpapíros tepsire diónyi golyókat formázunk a masszából, ecset segítségével olajjal lekenjük, majd kb. 30 perc alatt, légkeveréses funkción 170C fokon megsütjük.
![](https://gasztroll.hu/wp-content/uploads/2022/07/Gelencser-Adrienn-receptje.jpg)