Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

Jó minőségű szőlőre számítanak a szekszárdi borvidéken

Posted on 2019-10-012019-09-30 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

     Jó minőségű szőlőre számítanak a szekszárdi borvidéken, ahol a végéhez közeledik a fehér szőlők szürete, a termés egyes ültetvényeken meghaladja a tavalyi mennyiséget.

    A fehér fajták – sauvignon blanc, chardonnay, királyleányka, zöld veltelini – magas minőségű termést hoztak. A kék szőlők – kékfrankos, kadarka – szürete is elkezdődött, a korai fajták már vörösborként erjednek – mondta Bősz Adrián, a borvidék elnöke az MTI-nek.


    Az eddigi átlagtermés 80-90 mázsa, a fehér szőlőket 19-19,5-es, a kék szőlőket 20 feletti mustfokkal szüretelik, így musterősítésre valószínűleg nem lesz szükség Szekszárdon – tette hozzá.


    Elmondta: a borvidéken csökkent az átmenő készlet, az óborok egy része továbbérlelés miatt áll a pincékben, más részük azért, mert nem növekedett olyan mértékben a piac, mint korábban. Zöldszüretet a 2400 hektáros borvidéken 38 hektáron választottak a termelők.


    A borvidéki elnök beszámolt arról, hogy az idei felvásárlási árak alacsonyabbak a tavalyinál, de nem zuhantak akkorát, mint amire számítottak. A tavalyi 110-120 forintos kilogrammonkénti árakhoz képest idén 100-110 forint a szőlő ára, de a szüret elején volt 80 forint is – jegyezte meg.


     Módos Ernő, a Ferger-Módos Borászat borásza elmondta: az eddigi termés minősége jó, a mennyisége azonban – a kistermelők tapasztalatai alapján – 10-20 százalékkal szerényebb a vártnál. Ez azt is jelenti, hogy nincs olyan nagy termés, ami túltermelést okozhat a borvidéken. Növelheti az átlageredményeket a kékfrankos, a cabernet és a merlot, amelyek szürete még hátra van.


    Ferenc Vilmos, a Dicenty Dezső Kertbarát Kör elnöke szerint a fehér, illatos fajták jobb évjáratot hozhatnak a tavalyinál, és a rozéborok is ígéretesek.


    A borász kitért arra, hogy tapasztalatai szerint sok ültetvényen több szőlő termett, mint 2018-ban, a termelők a leszerződött mennyiségnél többet kínáltak a felvásárlóknak. Egyes fajtákban az országos átlaghoz képest 15-20 százalékkal több a termés – mondta.


    Hozzátette: tapasztalatai szerint a felvásárlási árak a tavalyinál lényegesen alacsonyabban, kilogrammonként 60-90 forint között alakultak, ami az önköltségi ár alatt van. Vannak olyanok, akik szerződéssel vásárolnak fel szőlőt, és megadják a 100 forintot, de egyre szűkül ez a kör – tette hozzá.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:minőség, szekszárdi borvidék, szőlő

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Így válassz étrend-kiegészítőt
Next Post: A szélsőséges nyár az ásványvízforgalmat se kímélte, egyszerre tépázta meg és húzta fel

Kapcsolódó anyagaink

  • Friss húst nyáron is Gasztropress
  • A túlzott kávéfogyasztás csökkentheti az agytérfogatot és növelheti a demencia kockázatát Gasztropress
  • Évente hat kiló zöldséget és gyümölcsöt dob ki egy ember Gasztropress
  • 2022-től a közétkeztetésben 60 százalékra kell emelni a hazai termékek arányát Gasztropress
  • Tartósélelmiszer-csomagokat kaptak a vérellátó munkatársai Gasztropress
  • Mintegy 3500 tonna szaloncukor fogyhat az idén Gasztropress
2023. március
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
« febr    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
  • Az autógyártók közül a Toyotának van a legtöbb női vásárlója
  • 2023-ban számtalan program várja az élménymotorozás szerelmeseit
  • Eredeti alkatrészek gyors és öreg Toyotákhoz
  • Így változik a parkolási rend a PENNY egyes áruházainál!
  • Lezárásokra kell számítani a Puskás Aréna környékén
  • Parov Stelar Debrecenben
  • Egész évben a PENNY-vel főzhetnek
  • Így vészeld át az óraátállítást!
  • Ismét mozikban a Veszett a világ
  • Ezek az idei év fitnesztrendjei
  • Van képünk hozzá (23.03.23.) – Alpine A110 S
  • Van képünk hozzá (23.03.22.) – MG4
  • Petőfi Sándor kutyája éve még BKV-zni is megtanult
  • Van képünk hozzá (23.03.21.) – Bronco
  • Neves társaságba került Alonso a századik dobogós helyezésével
  • A hétvégén tesztelik a biztonsági rendszereket
  • A teszteredmények után az ADAC veszélyesnek tart hét nyári abroncsot
  • A Toyota Highlander így teljesítette az IIHS töréstesztet
  • Táborfalván tesztelik a Magyar Honvédségben rendszeresített kézifegyvereket
  • A Mustang név “meggyalázása” jól teljesítette IIHS töréstesztet
  • Megérkezett hazánkba is a frissített DS 3 és DS 7
  • Gondoltad volna, milyen nehézségekkel/veszélyekkel kell megküzdenie egy látássérült embernek a mindennapi közlekedésben?!
  • ASA…
  • Az Evolveo Z5 Strongphone-t is “megleste” Sanyi (Videóval!)
  • Az e-Power után röviden az e-Pedálról is
  • Alpine A110 S
  • A frissített DS 7-essel is gurultunk
  • DS 3 bemutatón jártunk
  • Túl a háromszázezren
  • Nagyon röviden a dízel Astráról (is)
  • Kávé és pogácsa Kinekeszelma
  • Cukkinis pulykamelltekercs Gasztropress
  • Jön a Táplálkozás és Hidratáció Hete Gasztropress
  • Café Párisi a Lotz-teremben Gasztropress
  • Ideje megismerkedni a bisztronómiával Gasztropress
  • A legtöbb virsli decemberben fogy Gasztropress
  • És, ez, nem vicc!!! Miseborral segíti Magyarország az ukrajnai hívő közösségeket Gasztropress
  • #Legalja… Győrfi Dani pofozkodva tanítja tojást sütni az iskolásokat TikTokon Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

Részletek

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.