Íme az 5 legnagyobb diétás csapda

Ezeket kerüld el, ha életmódot váltasz!

Tavasszal szinte mindenkiben felmerül, hogy szeretne megszabadulni a tél nyomaitól, és formába kerülni nyárra. A diéta és a fogyókúra kifejezést azonban szerencsésebb lecserélni, és inkább életmódváltásról beszélni. Lehet, hogy csak normalizálni szeretnénk a testsúlyunkat, vagy éppen bele szeretnénk férni egy álomruhába, egy bizonyos alkalomkor szeretnénk jól kinézni, de a lényeg nem itt van. Ahhoz, hogy célunkat elérjük, szükség van arra, hogy másképp kezdjünk kicsit gondolkodni, és áttérjünk egy egészségesebb táplálkozásra, elhagyjunk rossz szokásokat, és újakat alakítsunk ki. Zalai Noémi dietetikus, akivel mostantól minden hét csütörtökjén a Toman Diet budai központjában is lehet találkozni, összefoglalta, melyek a legnagyobb diétás csapdák, amelyek elkerülésére törekednünk kell.

  1. Rövidtáv nem létezik

Hiába gondoljuk, hogy majd néhány nap koplalás, villámdiéta megoldja a helyzetet, ez sosem lehet elég jó megoldás. Rövidtávban gondolkodni az egyik elsőszámú diétás csapda, hiszen így nem tanulunk meg helyes életmódot kialakítani, és a vágyott cél elérése után többnyire rögtön visszatérünk az eredeti táplálkozási szokásainkhoz, amely aztán ismét elhízáshoz vezethet. A leadott kilókat, vagy sok esetben még többet is, hamar visszaszedjük. A másik probléma, hogy az egyoldalú, önsanyargatásba torkolló diéták gyakran többet ártanak, mint használnak, hiszen olyan alapvető tápanyagoktól fosztjuk meg a szervezetünket, amelyek nélkül az nem tud megfelelően működni.

  1. Holnaptól nem eszem…

Ez a mondat és ennek társai szintén kerülendőek. Ha valaki egy vegyes táplálkozásból egyik napról a másikra átcsap egy átgondolatlan, rendkívül megszorító egyoldalú táplálkozásba, azzal saját magának mintegy büntetést szab ki, amitől hamar el fog menni a kedve, és egyszer csak azon kapja magát, hogy a cukrászdában ül és rendeli a sütit, mert elege van a büntetésből.

  1. Akkor kihagyom a reggelit!

A reggeli a nap egyik legfontosabb étkezése, hiszen ezzel készítjük fel a szervezetünket az előtte álló napra. Hidratáljuk, energiát biztosítunk neki, hogy megfelelően helyt tudjon állni. Gondoljunk bele, ha kihagyjuk a reggelit az olyan, mintha az autót üres tankkal hagynánk a garázsban, majd az úticélunk feléig toljuk, hiszen üres a tank (nincs energiánk a példa alapján), és az út felénél tankoljuk csak meg (ebéd.) Ezzel csak azt érjük el, hogy kizsigereljük a szervezetünket.

  1. .Reggelire müzlit, zabkását eszem, az egészséges!

Lehetnek ezek egészségesek is, amennyiben nem az előre csomagolt, cukrozott változatokat választjuk, hiszen azok kalóriatartalma messze meghaladja a saját készítésű cukormentes verziókét. Azonban a legtöbben sajnos müzli alatt a bolti cukrozott gabonapelyheket, vagy a mézzel készült müzlikeverékeket értik. Gyakran ezekbe aszalt gyümölcsöket is tesznek, amelyek magas cukortartalmuk miatt nem javasoltak, sokkal jobb választás friss gyümölcsökkel dúsítani.

  1. 100%-os gyümölcslevet iszom, hiszen az cukormentes

Sajnos a 100%-os gyümölcslevek hiába nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, attól még észrevétlenül sok-sok kalóriát juttathatunk be velük a szervezetünkbe. 1 dl 100%-os gyümölcslé 45-50 kcal-t is tartalmazhat, attól függően, hogy milyen gyümölcs(ök)ből készült, ha tehát folyadékbevitelünk felét (1L) ez teszi ki, az akár 500 kcal-t is jelenthet, csak folyadékból! Fogyasszunk helyette citromos vizet, friss gyömbérrel ízesített vizet, akár mentalevéllel ízesített vizet.