Ideje megismerkedni a bisztronómiával

Ami gasztró és francia, az már nem lehet rossz. A bisztrók egyedi ízei most már Magyarországon is, Kárai Dávid gasztroblogger stúdiójában.

Mit is jelent a francia bisztró gasztronómia? Egyszerű, de igen minőségi, főként szezonális és helyi alapanyagokból elkészített egytálételeket, elérhető, minőségi, kreatív italokat. Egy igazi francia bisztró mintájára működő vendéglátónál sokszor még fix étlap sincs, mert a konyha főnöke aktuálisan álmodja meg a rendelkezésre álló legminőségibb alapanyagokból a napi menüt. Egy valódi bisztró hangulatos, kis asztalkáival, romantikus sarkaival közelebb áll az otthon varázsához, mint a fine dining eleganciájához. A modern bisztronómia irányzat a nagyvilágban az 1990-es évek elején jelent meg, amikor Yves Camdeborde séf a bisztrókultúra és a gasztronómia összekapcsolásával szerette volna sokak számára elérhetővé tenni a legszínvonalasabb francia konyhát. A „bisztró” és a „gasztronómia” szavak összevonásából származó fogalmat Sébastien Demorand újságíró és étteremkritikus alkotta meg 2004-ben.

Kárai Dávid, a 1664 Blanc nagyköveteként stílszerűen újraalkotja a bisztró hangulatot és ízeket itt Magyarországon is. Új stúdiójában mind a kreatív ételkompozíciók, mind pedig a kapcsolódó gasztrotartalmak elkészítésére lehetőség nyílik. Alkalmanként egy-egy főző- vagy vacsoraest erejéig pedig a nagyközönség is személyesen belekóstolhat az itt készülő ízletes fogásokba. A bisztrók másik jellegzetessége, hogy a tömény italok helyett borokat és söröket kínálnak. De itt nem a gourmet, csillagászati árú borkülönlegességekre vagy a két literes habos német korsókra kell gondolni, hanem minőségi folyóborokra és könnyed francia sörökre, mint az 1664 Blanc, amely manapság szinte minden francia bisztróban az itallap élén található. Köszönhetően annak, hogy a könnyed búzasör citrusfélékkel és korianderrel fűszerezve különleges élményt kínál a vendégeknek és jól passzol a bisztróételekhez.