IdealBody® néven folytatja a Turbó Diéta

HALLGASS PODCASTOT!

Találd meg Te is az ideális formád! – A kiegyensúlyozottság nem a centiken múlik

A KSH adatai szerint1 Magyarországon a felnőtt lakosság 60 százaléka túlsúlyos vagy elhízott és ezen a járványhelyzet sem segített. Hazánkban központi téma a súlykérdés, a diéta hátterében azonban az egészségügyi és lelki problémák mellett sokszor társadalmi elvárások állnak. De vajon tényleg a centiktől és a kilóktól függ, hogy ki, mennyire találja meg az egyensúlyt az életében és éri el az ideális formát?

A fejünkben a tökéletes test az, amelyiken alig van felesleg, és akkor vagyunk boldogok, ha a mérleg azt mutatja, amit látni szeretnénk. A célt gyakran gyors és kevésbé átgondolt módszerekkel szeretnénk elérni. Ám a mérleg vagy a kiló is lehet csalóka és a centi sem az igazi, sokkal inkább azzal kell elégedettnek lennünk, amit a tükörben látunk. Az elmúlt években egyre jelentősebbé váló body positivity mozgalomnak köszönhetően a diétázók már elsősorban nem a gyors fogyás ígéretét keresik, hanem sokkal inkább ideális formájukat szeretnék elérni és megtartani, miközben a lelki tényezőkre is odafigyelnek.

„A diéta célja már nem elsősorban a modellalkat elérése, hanem az ideális forma, ideális önmagunk megtalálása. Ez pedig egy olyan törekvés, amit mi a megalakulásunk óta fontosnak tartunk. Az új trendek és a mindennapjainkat meghatározó szemlélet miatt elérkezettnek láttuk az időt, hogy a megújult arculat után a filozófiánkat jobban tükröző névre váltsunk. Ezért döntöttünk úgy, hogy a Turbó Diéta mostantól IdealBody® márkanéven folytatja tovább. Ez az új név egyértelműen kifejezi a diétázásról vallott elveinket, miszerint hisszük, hogy csak a saját ideálunk számít” – mondta Handl Tamara, a Turbó Diéta turmixokat forgalmazó Idealbody Kft. sales és marketing vezetője.

A tudatosabb élet aspektusai

De vajon hogyan érhető el az ideális és mit kell ahhoz tennünk, hogy kihozzuk magunkból a maximumot? Az IdealBody® által, hagyományteremtő szándékkal indított Ideális Napon a felkért szakértők erre keresték a választ.

Az ideális elérése sok esetben életmódváltással kezdődik, hiszen egyre többen ismerik fel, hogy a táplálkozás a szervezet üzemanyaga, így elengedhetetlen az étkezés megreformálása. „Hiszem, hogy a rendelkezésünkre álló változatos alapanyagok és egy-két jól hasznosítható konyhatechnológiai trükk segítségével nemcsak diétás, hanem ízletes és tápláló ételek születhetnek. A jelszó a nyitottság: merjünk kísérletezni, ismeretlen alapanyagokat kipróbálni, és biztosan számos új kedvencet avathatunk majd!” – mondta Csigó Zita gasztroblogger, receptfejlesztő és szakácskönyvszerző.

A dietetikus úgy gondolja, az egészséges táplálkozás nem egy merev szabályrendszer, hanem irányelvek összessége, amiket minden esetben személyre kell szabnunk. „A tévhitekkel ellentétben nem a korlátozásokról szól, hanem a saját igényeink felfedezéséről, aminek az élvezeti faktor is fontos szereplője” – vélekedik Forró Dzsenifer.

Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás mellett nagyon fontos a rendszeres testmozgás, amely az ideális testsúly vagy az egészségügyi értékeink javítása mellett segíthet a lelki egyensúly elérésében és önmagunk elfogadásában is. „A mozgás új utakat nyit meg az ember előtt. Önmaga és a külvilág felé is. A rendszeres sportolás edzi a testet, de edzi a szellemet és a lelket is. Az, hogy a változtatásra képes voltam, hogy hosszas halogatás után végre be tudtam iktatni az életembe a mozgást, megmutatja, hogy minden változásra képes vagyok, minden területen tudom képviselni önmagamat és az érdekeimet – és át tudom venni a kontrollt a saját életem felett” – mondta Tamás Rita, újságíró, edző, coach, egykori pánikbetegként a Ne pánikolj, sportolj! mozgalom alapítója.

Honnan tudjuk, hogy elértük az ideálist? Ha kiegyensúlyozottá és egészségessé válunk, ha újra jól érezzük magunkat a bőrünkben, ismét ránk jöjjenek a szekrényben lapuló ruhák vagy épp merészebb darabokat is magabiztosan ölthetünk magunkra. Ha úgy élhetünk, annyit és olyat sportolhatunk, amit csak szeretnénk, biztosak lehetünk abban, hogy jó úton járunk! “Testképünk és énképünk között állandó kapcsolat van. Bármelyiket fejlesztjük, pozitívan befolyásolja testi-lelki egészségünket, önmagunk elfogadását és a környezetünkkel való harmóniát” – tette hozzá Dr. Csabai Márta, egészségpszichológus.

A saját ideálok nyomában

Az Ideális Nap célja pont ez: hogy felfedezzük, körbejárjuk az ideális forma különböző összetevőit, szempontjait. Hogy felismerjük, nem ciki pszichológushoz járni, rendszeresen mozogni, vagy színesebben, bátrabban öltözködni, ahogyan az sem elképzelhetetlen, hogy teljes értékű, tápanyagokkal dúsított fehérjeturmixokkal egészítsük ki a táplálkozásunkat. A lényeg, hogy jól érezzük magunkat a számunkra ideális testünkben. És ha ez az ideális forma számunkra pár kilóval karcsúbb a jelenleginél, akkor tudjuk, hogy hova fordulhatunk megbízható, életmódszerűen is folytatható diétás módszerért.

1 KSH A népesség megoszlása tápláltság szerint a testtömeg-index (BMI) alapján (2009-)