Hogy válaszd ki a tökéletes kést?

A jó kések talán a főzési folyamatod legfontosabb részei, nem véletlenül kezelik a profik kincsekként ezeket az eszközöket. Van, aki a német acélra, van, aki a japánra esküszik. Mi a különbség, és miért fontos ez neked? Olvass tovább!

Három alapvető különbséget emelhetünk ki a két oldal között:

  • A német kések általánosságban lágyabb ötvözetű acélból készülnek, ezért nehezebbek;
  • a japán késeknek jobb az éltartó képességük, viszont pontosan ezen okok miatt nehezebb is újra megélezni őket;
  • a német kések általában farnehezek, azaz súlypontjuk közelebb található a markolathoz, míg a japán kések súlyeloszlása egyenletesebb.

A legélesebb kés a fiókban

A közhiedelemmel ellentétben egy éles késsel sokkal nehezebben vágod el a kezed, mint egy tompával. Ez azért van, mert a tompa kés nem igazán vágja, sokkal inkább tépi vagy töri az alapanyagot, könnyebben megakad, elcsúszik és beleszalad az ujjadba. Ha pedig megtörtént a baj, komolyabb sérülést is okoz, hisz nem egy tiszta vágási sérülés lesz, mivel a szöveteidet is jobban károsítja. A tanulság? Mindig legyenek élesek a késeid! Gyorsabban is tudsz velük dolgozni, és kevésbé veszélyesek.

Ügyelj a fogásra

A legfontosabb, hogy kényelmesen tudj