Hatalmas sikert aratott Lázár Chef szervezésében az első Piaggio Pizzakészítő Bajnokság

2023. május 5-6. között, több mint 20 versenyző részvételével került megrendezésre a Piaggio Pizzakészítő Bajnokság a Tavaszi Food Truck Show keretein belül Budapesten, a Kincsem Parkban. 

A rendezvény ötletgazdája és főszervezője Kovács Lázár (Lázár Chef), aki duó kategóriában tavaly Damu Lászlóval közösen a 7. helyezést érte el, idén Takács Márkkal a 13. helyen végeztek, ezzel a magyar mezőnyben a legelőkelőbb helyezést megszerezve.

“A hazai bajnokság célja a fiatal pizzaszakácsok támogatása, fejlődésének elősegítése a versenyzésen keresztül. Bizonyítási és rutinszerzési lehetőséget és motivációt nyújtva azoknak, akik még nem tudnak elindulni a világbajnokságon.” – mondta Lázár Chef.

Az 1.000.000 Ft összdíjazású egyfordulós versenyen Magyarország legszebb és legfinomabb pizzájának készítőjét kereste a zsűri.

A versenyzőknek a versenyhelyszínen biztosított munkaállomáson, 15 perc alatt, önállóan, a versenyző által hozott, 250 g-os pizzatésztából és feltétből kellett minél kerekebb és minél ízletesebb pizzát készíteni. A tészták súlya egy Thermomix készülékben kerültek lemérésre, a pizzák pedig egy elektromos Cozze 17 pizzakemencében kerültek megsütésre a szakmai zsűri, a sajtó és a verseny közönsége előtt.

A konyhai zsűri tagjai:

Damu László

Forni di Napoli főszakácsa és a László Damu Pizza Art Napoletana oldal tulajdonosa, 20 éve van a szakmában, számára a pizza életforma.

Pomázi Péter

Pizzeria Nella Valle társtulajdonosa, pizzaszakács, a tradicionális nápolyi vonalat képviseli, egy kis gourmet-val.

A kóstoló zsűri tagjai:

Simon Zoltán

A Pizza Accademia, az ország első pizzasütő iskolájának vezetője.

Stefano Favaro

Motorsport manager, Talmácsi Gábor egykori menedzsere, nagyon szereti a pizzát és természetesen a gourmet finomságokat.

Simon Dániel

A Fermento Pizzéria társtulajdonosa, 5 éve készít pizzákat.

Paduradu Alexandru

Del Capo Pizzéria Napoletana tulajdonosa, séfe Szegeden. Nápolyban tanult, dolgozott 8 évig, hivatalos oktató, 21 éve foglalkozik pizzával.

Mák Tamás

Trattoria Pomo D’oro pizzamestere, canotto pizza specialista, több mint 20 éve “rabja a gluténhálónak”.

Takács Márk

Circo Pizza tulajdonosa, 15 éve készít pizzákat.

Dömők Zsolt

La Piccola Napoli Pizzéria kreatív séfje, 20 éve van a “gluténháló fogságában”.

Antonio Gambadoro

Az Okay Italia egyik tulajdonosa, születése óta a pizzák és pasták világában él.

Karvai Sándor

Rádiós műsorvezető, vak guinness-rekorder, a 2023-as pármai világbajnokság duó kategóriájának 44. helyezettje.

A verseny szórakoztató és látványos volt. A kiváló hangulatról Kaszás Géza, mint a rendezvény házigazdája gondoskodott, Apró séf pedig a pizzatésztát bűvölte akrobatikus pizza show keretében. A versenyen a várakozásokat messze felülmúlva szebbnél szebb és finomabbnál finomabb versenymunkák születtek.

Legtöbb pontot elérő versenyző:

I. helyezett: Szabó Sándor

II. helyezett: Suszter Attila

III. helyezett: Bóka András

Legfinomabb pizza készítője:

I. helyezett: Baczka György

II. helyezett: Szabó Sándor

III. helyezett: Czirják György

Legszebb pizza alkotója:

I. helyezett: Szabó Sándor

II. helyezett: Suszter Attila

III. helyezett: Horváth Dominik

A verseny I. helyezettje, Szabó Sándor debreceni pizzaszakács. Azért választotta ezt a szakmát, hogy másoknak is örömet szerezhessen azzal, amit alkot. Eleinte street food éttermekben dolgozott, később pedig a la carte szakács lett. Mára már a pizzázás teszi kerekké a napjait. Rengeteg gyakorlás, kísérletezés.  A la carte szakácsként és pizzaszakácsként is a „farm to table” koncepció áll hozzá a legközelebb, a versenypizzáján is ez szerepelt, egy kis molekuláris gasztronómiával fűszerezve.

Versenyek nélkül nincs fejlődés, ez a vendéglátás egészére és természetesen a pizzakészítész művészetére is értendő. Hálás vagyok, hogy összefogott a szakma, és újabb lehetőségeket tudtunk biztosítani a fiatal, feltörekvő pizzaiolok számára is. Kiváltképpen köszönjük főtámogatónknak, a Piaggio City Truck forgalmazójának, a Piaggio Haszongépjárműnek. Minden várakozásunkat felülmúlta a hatalmas érdeklődés, a versenyzők száma, és a versenymunkák színvonala.  – mondta Lázár Chef, a rendezvény ötletgazdája és főszervezője – „A terveink szerint a nagyobb városainkba is el fog látogatni a bajnokság, ami folytatódni fog. Helyszínek és időpontok hamarosan. Ami már biztos, hogy a pizzakészítést profin, hivatászszerűen űzők és a hobbi pizzakészítők külön kategóriában fognak versenyezni.”

https://www.begurulva.hu/ez-is-kerek-az-is-kerek-sanyi-pizzatesztara-cserelte-a-volant/